
‘Vanaf 1 mei 1941 ben ik niet meer te consulteeren’
226 Joodse artsen en geneeskundestudenten uit Nederland overleefden de nazivervolging niet. Hun namen staan op het Holocaust Namenmonument, dat op 19 september door de koning wordt onthuld.
226 Joodse artsen en geneeskundestudenten uit Nederland overleefden de nazivervolging niet. Hun namen staan op het Holocaust Namenmonument, dat op 19 september door de koning wordt onthuld.
Bij de jaarvergadering van de KNMG in 1911 verscheen een medisch prentenboek: Rideamus (‘Laat ons lachen’). En gelachen werd er. Maar in de loop der tijd veranderde de kijk op deze ‘geestigheden over de medische praktijkvoering’.
Alleen artsen die de hele patiënt in ogenschouw blijven nemen, zouden zich moeten subspecialiseren en zo kokervisie voorkomen. Zo kan de patiënt profiteren van de razendsnelle vooruitgang in de biomedische kennis. Dat zei Marcel Levi vandaag in de eerste Domus Medica Lezing in Utrecht.
De encyclopedische verhandeling over de geneeskunst van de Romeinse schrijver Aulus Cornelius Celsus geeft een uniek panoramisch beeld van de geneeskunde aan het begin van de eerste eeuw.
De Canon van de geneeskunde in Nederland vertelt de medische geschiedenis in vijftig vensters. Hoogleraren Frank Huisman en Mart van Lieburg onderwerpen kozen hiervoor onderwerpen die bezien vanuit het oogpunt van de tijdgenoten een belangrijk keerpunt waren. De Zwarte Dood, de pest, bijvoorbeeld is nu geen realiteit meer, maar betekende in de late Middeleeuwen een demografische en religieuze crisis van apocalyptische proporties.
De geschiedschrijving van het medisch verzet tijdens de bezettingsjaren wint aan diepgang door studies over de levens van individuele dokters.
Hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg wil geen historici kweken, maar wel dokters die historisch kunnen reflecteren. Hij doceert aan drie van de acht medische faculteiten. En in zijn archief op Urk vertellen medisch specialisten in ruste hun ervaringen aan gretige geneeskundestudenten.