Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

Woont u ‘nog’ zelfstandig?

Plaats een reactie
Hollandse Hoogte | Frank Muller
Hollandse Hoogte | Frank Muller

‘En dan nog iets: je gebruikte het woordje “nog”.’ Deed ik dat? Wat is daar verkeerd aan dan? ‘Dat kan heel neerbuigend overkomen, wanneer je het tegen een oudere zegt.’ Huh, wat bedoel je?

‘Nog. Woont u nóg zelfstandig? Werkt u nóg? Leeft u nóg? Dat komt over alsof je ervan uitgaat dat dat op een gegeven moment ophoudt, stopt, afgelopen is. Dat iemand dus oud en hulpbehoevend is; een vervelend vooroordeel.’

Tja, dat heb ik misschien gezegd. Maar zo erg zou dat toch niet zijn, een zo’n woordje? Na ja, blijkbaar heeft deze docent communicatie en consultvoering verstand van zulke situaties, dus zal ik erop letten. En ja hoor, daar hoor ik het als een medestudent een oudere patiënt vraagt of ze nóg zelf naar de wc kan. O en ja, mijn moeder hoor ik het zeggen, of mijn opa nóg alleen durft te fietsen.

Maar dan later hoor ik het nog een keer. ‘Ik hou nog steeds van je.’ Mijn vriendje komt zomaar langs, zegt sorry en dat hij nóg van me houdt, maar dat hij niet meer samen wil zijn. Hij houdt nóg steeds van me. Blijkbaar is het voor hem logisch dat er een einde aan zijn liefde voor mij komt, dat het stopt, dat het afgelopen is. Maar voor mij niet!

Au! ‘Nog’ raakt. ‘Nog’ komt keihard binnen. ‘Nog’ doet pijn.

En dat is wel het laatste wat ik mezelf, en mijn toekomstige patiënten, wil laten voelen.

Dus ik zal het nooit meer zeggen: nog!

meer van Lieve

  • Bam! Ik heb dit gewoon gezegd!

    ‘Vallen jullie vaak flauw?’ is de vraag van de plastisch chirurg die ons begeleidt bij een patiëntencontact. ‘Sommige studenten vinden het namelijk best spannend op onze verpleegafdeling.’ Uhh, wacht, meneer de arts, weet u wel waarom we hier zijn?

  • Lieve

    In haar witte jas is Lieve vooral medemens. Ze is gevoelig en aandachtig in het contact met haar dierbaren, docenten en patiënten. Sinds het eerste jaar van haar studie geneeskunde schrijft ze over wat haar opvalt in dat contact en zet ze vraagtekens achter de normale ´ziekenhuisgang´ van zaken. Want daar is nog genoeg te doen aan een menswaardige benadering!  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.