Blogs
Blog

Ik had het toch goed? Ik kan wel arts worden!

Plaats een reactie

Tijdens een onlinewerkgroep over buikpijn, zegt de docent dat ze de lessen van dit vak alleen maar gebruikt om spelletjes te doen. ‘Om te spelen’, oké… Er gaat een vaag vermoeden door mij heen dat dit wel eens heel erg nutteloos kan worden. Maar goed, het zou (hypothetisch gezien) wel leuk kunnen worden. Ik blijf online.

Vandaag doen we ‘Which is the odd one out?’, oftewel: welk plaatje van de vier hoort er niet bij? Eerst zien we vier rode auto’s, waarvan we er één moeten kiezen die er niet bij hoort. Redenen zijn: een is oud, maar andere zijn modern of de een is afkomstig uit Azië, de rest uit Europa of eentje is een bovenaanzicht terwijl de andere zijaanzichten zijn. ‘Wat heeft dit met geneeskunde te maken?’ hoor ik mezelf denken. Nou, heel veel, als je het met plaatjes van bifurcaties van aorta’s of met darmfoto’s doet. Welke van de vier foto’s past niet bij de diagnose die op de andere drie te zien is, check. Daar is de geneeskunde.

Omdat ik graag onverwachts mijn vrienden meeneem in de veelzijdigheid van mijn studie, stuur ik een foto van het spel via Snapchat. Een nicht van mij reageert meteen: ‘Die rechtsonder hoort er sowieso niet bij!’ Dat doet ze knap, denk ik; ik had het niet zó snel door. En toen kwam haar redenatie: ‘Die rechtsboven is een balzak toch en linksboven een buik…’ Nou, volgens mij zijn het beide galblazen.  ‘O, naja, in ieder geval dus iets wat mannen hebben.’ Nou, volgens mij heb jij ook een galblaas :-) ‘Ooo oeps, die linksonder dan, dat was iets van een miskraam.’ Nou, volgens mij zijn het allemáál galblazen. ‘O, naja, ik had het wel goed; ik heb het dus prima gedaan!’ Ik barst in lachen uit en kan niet meer stoppen!

Die rechtsonder hoorde er niet bij omdat het kanker was, en de andere allemaal een ontsteking hadden! Dat interpreteren en beredeneren leer je dus in mijn studie; het goede antwoord geven duidelijk niet. Meteen stuurt ze een screenshot van een project waar zij nu als wiskundestudent mee bezig is; allemaal letters, cijfers en formules met tekeningen erbij. Ik snap er helemaal niks van! Maar, het was hoe dan ook nuttig, want ik heb geleerd dát ik iets geleerd heb in al die jaren! En zij dus ook!

Meer van Lieve
  • Lieve de Graaf

    In haar witte jas is Lieve vooral medemens. Ze is gevoelig en aandachtig in het contact met haar dierbaren, docenten en patiënten. Sinds het eerste jaar van haar studie geneeskunde schrijft ze over wat haar opvalt in dat contact en zet ze vraagtekens achter de normale ´ziekenhuisgang´ van zaken. Want daar is nog genoeg te doen aan een menswaardige benadering!  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.