Blogs
Larissa Boelsma
Larissa Boelsma
1 minuut leestijd
Blog

De krant van tegenwoordig

Plaats een reactie

In de laatste week van mijn coschap cardiologie sta ik op de poli. Dit betekent dat ik zelf een aantal nieuwe patiënten mag zien en ook dat ik meekijk met de cardiologen die poli draaien. Ik zat bij een cardioloog die het tempo er goed in wist te houden.

De volgende patiënt was een nieuwe patiënt, die kwam met klachten van vermoeidheid. De man en zijn partner kwamen binnen, enigszins gespannen, en namen plaats. ‘Vertel’ zegt de cardioloog. Met een wat verdrietige blik begint de man te vertellen: ‘Weet u dokter, ik ben zo snel moe de laatste tijd, dat ik mezelf helemaal niet meer herken.’

De cardioloog begint druk mee te typen in de computer en ik merk dat ik me wat bekommer om de verdrietige blik van de man.

‘Als ik een eindje ben gaan wandelen en ik kom thuis om de krant te lezen, dan val ik in slaap.’ Een korte stilte valt in het gesprek. ‘Ach, ligt dat niet gewoon aan de krant van tegenwoordig meneer?’ zeg ik op een luchtige toon. ‘Veel te saai!’ voeg ik er aan toe. De man kijkt me aan, en lacht. De cardioloog stopt met typen, kijkt om, en lacht ook.

Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat meneer na dit moment net iets meer ontspannen in zijn stoel zat. Het was totaal geen medische opmerking. Het was eigenlijk niet eens een opmerking waar de patiënt wat mee kon. Toch was het net de opmerking die het gesprek nodig had. ‘Je hebt een leuk patiëntcontact.’ zei de cardioloog aan het einde van de dag tegen mij.

Missie geslaagd.

Ook van Larissa Boelsma

  • Je maakt je eigen coschap

    Het tweede jaar coschappen is begonnen. Daarin mag je een stuk meer doen dan in het eerste jaar van de master. Ontzettend leuk natuurlijk, maar ook spannend. ‘Wees assertief, je maakt je eigen coschap’ is het veelgehoorde advies vanuit de faculteit. Soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar tijdens mijn eerste coschap van dit jaar is het in ieder geval gelukt.

coschappen
  • Larissa Boelsma

    Larissa Boelsma zit in het tweede jaar van haar coschappen, die ze loopt in het Hoge Noorden. Ze heeft een voorliefde voor het vertellen van verhalen, in verschillende vormen. Zo heeft ze altijd veel gedaan met theater, gaat ze in haar vrije tijd graag fotograferen, haalt ze veel plezier uit schrijven en heeft ze meegewerkt aan podcasts zoals die van Taskforce QRS. Tijdens haar coschappen komt ze veel bijzondere, mooie, verdrietige en frustrerende verhalen tegen die ze graag via dit blog met jullie deelt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.