Blogs
Mies Verwijs
Mies Verwijs
1 minuut leestijd
Blog

Beestenboel in haar buik

Plaats een reactie

Backpacken voordat de coschappen beginnen. Onder geneeskundestudenten is deze welverdiende adempauze haast eerder regel dan uitzondering. Ook ik koos ervoor om er ‘even lekker helemaal tussenuit te zijn’ samen met mijn studievriendinnen voordat ik startte aan mijn coschappen. Artsen kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: de coschappen worden een drukke, maar vooral leuke periode.

Ik keek ernaar uit om even niet bezig te hoeven zijn met mijn studie. Niet elke dag mijn studentenmail te moeten checken. Niet de verschillen tussen penicillinen en cefalosporinen paraat te hoeven hebben. En dat niemand vraagt naar de invloed van ibuprofen op de bloedstolling.

Toch ontkwam ik er niet aan tijdens mijn reis. Daar begon het avontuur. Kwam het door het rivierwater in Guatemala wat te verleidelijk was om niet in te gaan zwemmen? Was het eten bedorven bij het hostel met de slechte recensies? Of toch de besmette melk in de smoothie? De oorzaak was onduidelijk, maar aan de gevolgen kon één van mijn vriendinnen niet ontkomen: acute buikpijn, ernstige diarree en hevig braken. Ook zonder coschapervaring wist ik dat dit een typisch geval was van voedselvergiftiging. Een hele ernstige voedselvergiftiging zelfs. Ze raakte zo versuft dat ik besloot om naar de receptie van het hostel te gaan.

‘Waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis?’ vroeg ik, maar dan een wanhopige poging hiertoe in het Spaans. Het voelde alsof ik voor het eerst een patiënt had ingestuurd. Niet per ambulance, maar per tuktuk. Uit de laboratoriumuitslagen kwamen voor mij allerlei onbekende bacteriën en parasieten. Van het blok ‘infectie en immuunsysteem’ was toch minder bijgebleven dan ik had gehoopt. Wat had ik gemist tijdens die online colleges in het corona-tijdperk? De schuld legde ik maar al te graag bij de virtuele leeromgeving.

Al snel kwam het ziekenhuis erachter dat we estudiantes de medicina waren. ‘Waarom hebben jullie dan haar niet zelf behandeld?’, vroeg één van de artsen. In Guatemala lijkt dit misschien logisch, maar gelukkig mogen we in Nederland eerst coschappen lopen voordat we de beestenboel in haar buik zelf gaan behandelen. Ik besloot het idee van backpacken om er ‘even lekker helemaal tussenuit te zijn’, toch te heroverwegen.

Lees ook
  • Mies Verwijs

    Na haar bachelor Technische Geneeskunde besloot Mies Verwijs om de switch te maken naar de opleiding tot arts-onderzoeker in Utrecht. Inmiddels zit ze in haar derde jaar van SUMMA.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.