Wetsvoorstel langstudeerders naar landsadvocaat
Plaats een reactieHet wetsvoorstel over de verhoging van het collegegeld voor langstudeerders moet door de landsadvocaat worden beoordeeld, stelt de PvdA in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs wil dat studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens de bachelor- of masteropleiding vanaf het komende studiejaar 3000 euro extra collegegeld betalen. Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid van de PvdA, stelt echter dat het rechtszekerheidsbeginsel mogelijk in het geding is. Zij baseert dit op een eerdere uitspraak over collegegeldverhoging van de Hoge Raad in 1989. Volgens Halbe Zijlstra is deze uitspraak niet van toepassing op het huidige plan, maar de PvdA wil dat de landsadvocaat (een titel die aan een zelfstandig advocaat kan worden verleend als hij de Nederlandse Staat vaak bijstaat in juridische procedures) duidelijkheid geeft.
De Leidse staatsrechtgeleerde Wim Voermans zei eerder al tegen de Volkskrant dat een rechter de wet straks onverbindend kan verklaren door het aan het rechtszekerheidsbeginsel te toetsen, vanwege het ontbreken van een overgangsregeling. De Raad van State adviseerde staatssecretaris Halbe Zijlstra om zo’n regeling in te voeren, waarbij studenten die al studievertraging hebben opgelopen zouden worden ontzien. Ook stelde het adviesorgaan voor om de regeling voor huidige studenten pas na een jaar te laten ingaan, zodat zij ook recht hebben op een uitloopjaar. Zijlstra legde deze adviezen echter naast zich neer.
In een enquête van de Stichting Onderwijs Evaluatie Rapport (OER) onder ruim achthonderd studenten van de Universiteit Utrecht gaf een kwart aan dat ze vanwege de kabinetsplannen van plan zijn harder te gaan studeren. Een op de vier studenten zei dat ze hun studie met de huidige kennis anders hadden aangepakt. De resultaten werden dinsdag tijdens een symposium gepresenteerd.
Shannon Plaxton
Lees ook:
- Langstudeerders betalen boete
- KNMG Studentenplatform steunt studentenprotest Malieveld
- ‘Kwaliteit geneeskundestudie in het geding’
Meer nieuws

- Er zijn nog geen reacties