Antwoord Zoekplaatje - Afwijking in de proximale femur
Plaats een reactieAntwoord: C
De heupkop en hals vertonen een normaal beeld. In de trochanter regio zie je inhomogene verkalkingen (wit), waarbij een patroon van rondjes (ringvormig) en korrels (granulair) te zien is. In de aangrenzende meta- en diafyse zie je een lucente (= niet verkalkte) afwijking, die de cortex aan de binnenzijde aantast, te zien aan halve maanvormige uithollingen (scallooping). Het overall beeld past bij een chondrotumor. Het feit dat de cortex is aangetast suggereert een agressieve chondrotumor, dus een chondrosarcoom (C). PA is nodig voor een definitieve diagnose.
Morbus Paget (A), een virusinfectie van de osteoclast, wordt gekenmerkt door eerst een overmatige botafbraak, gevolgd door een overmatige botaanmaak met een vergroving, verbreding en vervorming van het betreffende botstuk. Ten tijde van verhoogde botafbraak treft men een verhoogd gehalte hydroxyproline in de urine aan. In de periode van verhoogde botaanmaak ziet men een verhoogd serum alkalisch fosfatase. Deze had de patiënt niet en het röntgenbeeld past er evenmin bij.
Door de afwijkingen in de rechtermamma kan men ook denken aan een metastase van een mammacarcinoom (B). De leeftijd past hier goed bij, echter verwacht je dan een haardvormige afwijking, wat deze duidelijk niet is. Dit is een vrij groot en langgerekt traject, zoals te verwachten bij een kraakbeentumor.
De leeftijd van de patiënt past niet bij een osteosarcoom (D). Het osteosarcoom komt vooral voor bij mensen tussen de 10 en 20 jaar en is in meer dan 90 procent van de gevallen hooggradig. De foto toont een grote afwijking. Als het een (hooggradig) osteosarcoom zou zijn, dan zou de tumor allang door de cortex zijn gegaan, zich buiten het bot uitbreiden, met in de rand een periostreactie (Codmanse driehoek).
De ringvormige verkalkingen (popcorncalcificaties) en de halvemaanvormige uitholling van de cortex geven een klassiek beeld van het chondrosarcoom.
Verklarende woordenlijst
- Lucent = niet-verkalkt
- Osteoclast = cel die bot afbreekt
- Chondrotumor = kraakbeentumor
Meer Zoekplaatjes
- Er zijn nog geen reacties