Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen

De Geneeskundestudent

De Geneeskundestudent vertegenwoordigt jouw belangen!

De Geneeskundestudent (het voormalig KNMG Studentenplatform) is dé landelijke en onafhankelijke belangenbehartiger van geneeskundestudenten. Het KNMG Studentenplatform is in 1996 opgericht als zelfstandig en landelijk overlegorgaan van de KNMG, de artsenorganisatie in Nederland. Sinds februari 2015 is De Geneeskundestudent een zelfstandige vereniging en een van de acht federatiepartners van de KNMG. Als lid word je – samen met ruim 17.000 andere leden – vertegenwoordigd door De Geneeskundestudent.

  Nieuws

  • Leerzaam, verdrietig en complex

   Ik voel me wat ongemakkelijk... ik kijk van de patiënt naar de assistent die naast me staat en weer terug naar de patiënt in de hoop dat iemand wat gaat zeggen. ‘Nee dokter, ik wil geen behandeling, ik wil dood.’

  • Medische ethiek goes digital

   Een man met hiv weigert zijn vrouw in te lichten: mag je je beroepsgeheim doorbreken? Of mag je een patiënt die ongezond gedrag blijft vertonen in het vervolg een behandeling weigeren? Ethiek lijkt misschien vaag, maar is wel degelijk aan de orde in de dagelijkse praktijk.

  • Ethische toolkit wijst de weg

   Wat is medisch zinloos handelen en hoe bepaal je dat? Wanneer mag je je beroepsgeheim doorbreken? Vanaf 15 februari wijst de Ethische toolkit de weg bij dit soort vragen.

  • ‘We gaan onze zichtbaarheid vergroten’

   Eind 2017 nam ze het stokje over van Claudia van Woerkom. Wies Bontje, vijfdejaars in Rotterdam, is de nieuwe voorzitter van De Geneeskundestudent. Wie is zij en wat drijft haar? ‘Veel studenten worden tijdens de introductie­weken lid, maar weten lang niet altijd wie we zijn en wat we doen. Ik zou dat heel graag willen veranderen.’

  • Op weg naar gendersensitief onderwijs

   Je kunt bijna niet meer om de wetenschappelijke onderbouwing van sekse- en genderspecifieke zorg heen. Toch blijft de aandacht hiervoor binnen het medisch onderwijs beperkt.

  • De zorgen van een rasoptimist

   Het is nog nét niet aangeboren, maar geneeskundestudent zijn begint vaak voor de officiële aanvang van de studie. Zeker op de middelbare school zijn de toekomstige geneeskundestudenten al goed te herkennen.

  • Enquête De Geneeskundestudent – Laat jouw stem horen!

   We nodigen jullie uit om deel te nemen aan de enquête van De Geneeskundestudent. Dit jaar verloten we onder alle deelnemers één Compendium Geneeskunde, één scheurkalender 2018 van het compendium, één bol.com-bon van 100 euro, twee van 50 euro en twee van 25 euro!

  • Samenwerking voor arts van de toekomst

   Geneeskundestudenten zijn de artsen van de toekomst. Door een samenwerkingsovereenkomst tussen de KNMG, de LAD en De Geneeskundestudent ontwikkelen deze artsen in spe zich verder als professionele federatiepartner van de KNMG.

  • Ik heb een burn-out: Wat nu?

   Het fenomeen burn-out komt de laatste tijd vaak terug in de media. Toch rust er nog steeds een taboe op. We moeten immers allemaal excelleren. ‘Een waanidee’, zegt dr. Pieter Barnhoorn.

  • 24-uursdiensten niet meer van deze tijd

   Als medisch specialist ontkom je niet aan 24-uursdiensten; ze horen er nu eenmaal bij. Maar is dat wel zo? Veilig is anders, blijkt uit onderzoek. En ook voor de werk-privébalans zijn ze niet best.

  • Technische geneeskunde in opmars

   Vandaag is de ok waar je de hele week naar uit hebt gekeken. Samen met je collega-coassistenten heb je een planning gemaakt zodat elke ok een coassistent heeft. Je komt aan op ok en wat blijkt? Er is ook een student technische geneeskunde.

  • Achter de schermen bij De Genee­skunde­student

   ‘Goh, wat doe jij nou de hele dag?’ krijgen wij alsbestuursleden van De Geneeskundestudent vaak tehoren. Nou, vooral heel veel leuke dingen! Van ‘ontbijten’ met de minister tot de vele gezellige vergaderingen met het bestuur.

  • Eén op de zes co’s heeft last van burn-out

   Coassistenten hebben nog altijd meer dan gemiddeld te kampen met burn-outverschijnselen. Uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent (DG) blijkt dat 17,1 procent van de coassistenten weleens last heeft van burn-outverschijnselen. Onder bachelorstudenten is dat 13,2 procent.