Dementie

In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan een vorm van dementie waarvan Alzheimer de bekendste is. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen. Over dementie, de oorzaken en de behandelmogelijkheden bestaan nog vele vragen.
-
Dementie: lijden en wetenschap
Hoe is het om iemand met vergevorderde dementie te zijn? Op basis van onderzoek en het verhaal van vijf vrouwen en een man formuleren de auteurs van Dementie van binnenuit een antwoord.
-
Dementie komt minder voor onder lithiumgebruikers
Lithium heeft een stabiliserend effect op de stemming en wordt gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornissen, depressies en clusterhoofdpijn. Maar het zou ook de ontwikkeling van dementie kunnen vertragen, schrijven Cambridge-onderzoekers in PLOS Medicine.
-
Psychische stoornissen en dementie zijn geassocieerd
Mensen met psychische aandoeningen lopen een verhoogd risico om later dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een grootschalige longitudinale studie onder 1,7 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland, gepubliceerd in JAMA Psychiatry.
-
‘We moeten dementie als terminale ziekte beschouwen’
Dementie is een terminale ziekte die vraagt om een palliatieve benadering: zorg gericht op kwaliteit van leven. Dat stelt Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde bij Marente, in haar proefschrift Quality until we die. Quality of life and quality of death in nursing home residents with dementia.
-
Het geheugenlabyrint
De Vlaamse neuroloog Rik Vandenberghe voegt na twintig jaar werken in de geheugenkliniek ‘duizend-en-een verhalen’ samen in Het geheugenlabyrint.
-
Nieuw KNMG-standpunt geeft houvast bij euthanasie bij dementie
Met het standpunt Beslissingen rond het levenseinde biedt artsenfederatie KNMG artsen steun en overzicht bij het verlenen van zorg rond het levenseinde.
-
Ook bij gevorderde dementie is euthanasie mogelijk
Artsenfederatie KNMG publiceert deze week het standpunt Beslissingen rond het levenseinde. Artsen die euthanasie bij patiënten met vergevorderde dementie willen uitvoeren, hebben hiermee nu praktische handvatten. Tijdig praten over het levenseinde is voor hen, maar ook voor artsen die dat niet willen, de sleutel.
-
Euthanasie bij dementie – uitleg en overwegingen nieuwe normen
De dilemma's rond euthanasie bij dementie zijn groot. Wat doet u als arts als iemand steeds moeilijker kan vertellen wat hij wil? Als diens wensen wisselen?
-
Hersenstreken
De Nederlandse Bachvereniging bestaat honderd jaar. Om dat te vieren organiseert het fameuze gezelschap een aantal speciale concerten, waaronder van 20 t/m 26 november een reeks optredens onder de noemer Hersenstreken.
-
Alzheimer vroeg aan te tonen met nieuwe methode
Wetenschappers vermoeden al langer dat het tau-eiwit, naast bèta-amyloïd, een rol zou kunnen spelen in de ontwikkeling van alzheimer. Onderzoeker Heidi Jacobs (Maastricht University) heeft samen met collega’s aangetoond dat het tau-eiwit zich jaren voor de eerste symptomen ophoopt in de locus coeruleus. Het onderzoek is gepubliceerd in Science Translational Medicine.