Blogs & columns
Martine Schrage
Martine Schrage
2 minuten leestijd
Blog

Sorry, ik verloor mijn geduld

21 reacties

Het mag niet, ik weet het. Het is niet professioneel, ik weet het. Toch gebeurde het, ik verloor mijn geduld.

De snotterende ongevaccineerde vrouw die voor mijn bureau zat, verdedigt haar komst met het slappe excuus ‘dat ze er met de telefoon niet door geraakte om te vragen of ze met haar verkoudheid wel op raadpleging mocht komen’.
Ja, dat kan gebeuren in tijden van overspoeling, dat ook telefooncentrales overbelast raken en dat je er niet meer doorheen komt. En sinds wanneer is dat een excuus? ‘Dus u komt hier ongevaccineerd en snipverkouden in de wachtkamer zitten en vervolgens in de spreekkamer?’

Via de achterdeur heb ik haar uit de praktijk gezwierd. Niet zonder haar hulpvraag eerst beantwoord te hebben, want pas aan het einde van het consult had ik door hoe de rest van de vork in de steel zat. Een dag later bleek ze positief getest te hebben, zo wist mijn collega te melden. De vrouw had haar erover gebeld en ook gezegd ‘dat het consult met dokter Schrage onaangenaam was verlopen’.

Het hele weekend erna had ik er zelf last van dat ik zo mijn geduld was verloren en zo openlijk mijn afkeuring had laten blijken. Zo’n dokter wil ik niet zijn, al is het in de huidige hectiek niet meer dan menselijk om even de controle te verliezen. Ik bezon me op een betere tactiek. Die vond ik ook.

Nu ligt er op mijn bureau een stapeltje formulieren: de uitgeprinte ultieme overtuigingsbrief voor ongevaccineerden van Domus Medica mét daarop de tijdstippen voor een vlotte snelle eerste vaccinatie. Je hoeft zelfs geen afspraak te maken. Je bent van harte welkom.

Als ik nu iemand op het spreekuur zie die niet gevaccineerd is (het zijn uitzonderingen; de meeste mensen in de praktijk waar ik momenteel waarneem zijn netjes gevaccineerd), is dit mijn werkwijze. Ik handel het consult vriendelijk en professioneel af, en nadat er afgerekend is (boter bij de vis in België), zeg ik nog dit: ‘Nog één dingetje graag. Ik zie dat u niet gevaccineerd bent. Ik wil u toch heel sterk adviseren om dit alsnog te doen. Ik geef u daarover deze brief met informatie mee, daarop staan ook de tijden waarop u zich gratis en zonder afspraak kunt laten vaccineren. Nogmaals, ik raad u dit van harte aan om te doen.’

Meestal volgt er dan een vraag. ‘Vindt u dat echt? Waarom?’ Daar ga ik niet meer op in. Ik zeg enkel nog dit: ‘Ja, ik raad dit echt aan. Maar nu moet ik verder, want het is erg druk en ik moet nu verder met het spreekuur.’

Voor discussies heb ik geen geduld, geen tijd en geen energie meer.  

 

Meer van Martine Schrage

  • Martine Schrage

    Martine Schrage is huisarts. Ze werd in Leuven opgeleid, werkte twintig jaar in Nederland, waarna ze terugkeerde naar haar Vlaamse roots. Toen ze pardoes op straat gezet werd, begon ze aan het vrijbuitersavontuur dat waarnemen heet.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Y. Ilhan

    Psychiater, Rotterdam

    Ik had recent gelezen dat helaas 75% van de huisartsen overbelast is en zie een bevestiging in sommige reacties hier. Het wordt tijd om ontspanning te zoeken.

    • praktijkhoudend huisarts, Hoorn

      Nico Terpstra:
      Ik neem aan dat gezien de wachttijden in de GGZ u uw woorden goed toepast? Doordat de GGZ het niet meer aan kan (de redenen laat ik maar in het midden) krijgen huisartsen het zware werk terug, dat kan bij ons inderdaad tot overbelastin...g en frustratie leiden (wij zijn namelijk ook maar mensen). Dus ik laat uw vrijblijvende, oppervlakkige advies maar even passeren.

      [Reactie gewijzigd door op 12-12-2021 13:47]

      • Y. Ilhan

        Psychiater, Rotterdam

        Beste collega Terpstra, u reageert fel, verwijtend en generaliserend. Het was niet mijn bedoeling om zout op uw wonden te strooien, maar een belangrijk probleem te signaleren en een eerder nieuwsbericht over overbelaste huisartsen met de kop van het... artikel (lage frustratietolerantie) alhier te linken. De spanning was namelijk van de reacties af te lezen.

        Het ligt denk ik wat betreft de GGZ wat genuanceerder. Ik neem allereerst aan dat de wachtlijsten in de GGZ niet de enige reden voor de overbelasting van u en uw collega huisartsen is? Zou bijvoorbeeld de COVID-19-pandemie en andere zaken ook mee kunnen spelen? Die wachtlijsten in de GGZ bestaan al sinds de vele jaren dat ik in de psychiatrie werk. Dat betekent trouwens niet dat de hulpverleners in de GGZ uit hun neus zitten te eten en willens en wetens huisartsen aan het pesten zijn. Integendeel, waar mogelijk komen we huisartsen in overleg zoveel mogelijk nog extra tegemoet en wringen we waar er te wringen valt. Ik erken overigens dat huisartsen mensen van vlees en bloed zijn, heel veel op hun bord krijgen en als poortwachter een zeer lastige, zware en uiterst verantwoordelijke taak hebben. Echter, ook de hulpverleners in de GGZ zijn echt mensen en zijn ook regelmatig overbelast en kunnen de toenemende stroom aan steeds complexere en crisisgevoelige problematiek i.c.m. met wegbezuinigde klinische opnameplekken niet aan. Als gevolg van die overbelasting hebben wij ook veel uitgevallen collega’s en is er veel verloop, waardoor de achtergebleven collega’s het nog drukker krijgen en we in een negatieve spiraal zitten. Afgelopen donderdag kreeg ik bijvoorbeed zelf als enige aanwezige psychiater een uitzonderlijke beoordeling van 6 crisispatiënten aangeboden op een en dezelfde dag, die ik simpelweg klinisch niet opgenomen krijg en wij moeten roeien met de riemen die we hebben. Ik bespeur een stijgende lijn de afgelopen maanden in deze problematiek. Het is geen onwil van de GGZ, maar de draaglast overschrijdt simpelweg de draagkracht. Het is belangrijk te beseffen dat niet uw GGZ-collega’s schuld aan deze crisis hebben, maar degenen die de boel hebben wegbezuinigd en ook teveel macht hebben gekregen en dat zijn o.a. de zorgverzekeraars. Daarom is het belangrijk dat wij niet tegen elkaar ageren, maar onze krachten en frustraties bundelen in een coalition of the willing tegen degenen die ons in deze situatie hebben geholpen. Zo hebben wij meer kans op verandering van ons beider situatie. In ieder geval wens ik u en alle vermoeide helden heel veel sterkte.

  • E.A.J.M. Lommelaars

    huisarts, Bennebroek

    Oef! Wat vreselijk dat sommige collegae, net als Martine Schrage, blijkbaar tóch moeite hebben met één van de competenties van het Specialisme Huisartsgeneeskunde: Bejegent anderen respectvol, ongeacht geslacht, religie, afkomst, seksuele geaardheid,... opleidingsniveau, ook wanneer hun opvattingen afwijken van de eigen opvattingen.

    Los van het feit dat je, al-dan-niet-gevaccineerde, mogelijk besmettelijke patiënten moet wijzen op risico’s voor anderen: Zó spijtig dat deze dokters op zoek zijn (gegaan) naar verschillende mogelijkheden om wat vaccinatie betreft andersdenkenden te overtuigen van hun eigen opvattingen.

    Zullen we iedereen gewoon in zijn/haar waarde laten en het daarbij houden tenzij ons expliciet om onze eigen mening wordt gevraagd? Zélfs als wij een andere mening over het nut/de noodzaak van vaccinaties ter bestrijding van een pandemie hebben?

    Simpelweg omdat we de competentie Professionaliteit hoog in het vaandel hebben en onze patiënten dus op geen enkele, maar vooral geen ongevraagde, manier onze eigen opvatting willen opdringen.

    • A. G?bel

      Huisarts, amstelveen

      De in mijn ogen zwakste betogen bevatten vaak de zinsnede '...dus laten we iedereen in zijn waarde laten....' , waarmee bedoeld wordt dat we niet van mening mogen verschillen over het onderwerp waar de betoger zelf vaak juist zo fanatiek, of soms zel...fs intolerant over is.

      Van mening verschillen betekent niet dat je anderen niet in hun waarde zou laten.
      Het slaat een goede discussie dood, en - wat erger is - het staat het uitwisselen van wetenschappelijke feiten in de weg.

      Bovendien is het zalvend, op een wijze die hogelijk irriteert als anderen slechts proberen refererend aan wetenschappelijke feiten een zakelijk punt te maken. Kom dan niet met 'elkaar in waarde laten' aan - dat is totaal beside the point.

      [Reactie gewijzigd door G?bel op 05-12-2021 17:46]

    • M.D. Scheele

      Huisarts

      Als een patiënt ongevaccineerd en met al potentieel Covid in de wachtkamer komt zitten en zonder mondkap kwetsbare anderen gaat zitten besmetten ben je de grens van begrip voor andere opvattingen wel voorbij. Dan moet je als arts krachtig duidelijk m...aken welke regels in acht genomen moeten worden.

      • H. van der Pol

        psychiater, Heerenveen

        De angst regeert en elk relativeringsvermogen, waarin huisartsen doorgaans toch zo goed zijn, lijkt te ontbreken in de meeste reacties hier.
        Dat de patiënte ongevaccineerd is irrelevant voor het gevaar dat ze eventueel veroorzaakt, ten overvloede: w...el of niet gevaccineerd, beiden kunnen het virus (waarschijnlijk ook nog in gelijke mate) verspreiden. Dat mondkapje doet er ook niet toe, het biedt nul bescherming.
        Het enige relevante feit is dat ze potentieel het virus bij zich draagt. Dat geldt voor elke patiënt maar uiteraard voor de hoestende patiënt wat meer dan voor de niet hoestende. Echter juist bij de gevaccineerde patiënt heb je dan weer het gevaar dat die zonder symptomen toch besmettelijk blijkt te zijn...
        En in de wachtkamer staan de stoelen vast keurig op tenminste anderhalve meter afstand vermoed ik maar zo.
        O.K., bij klachten had ze beter thuis kunnen blijven en zo nodig om een huisbezoek kunnen vragen maar om dan zo je geduld te verliezen lijkt me wat overdreven.
        Kortom, een beetje meer tolerantie en wat minder angst voor deze patiënte was op zijn plaats geweest lijkt mij.

        • A. G?bel

          Huisarts, Amstelveen

          Beste van der Pol,

          Dit soort ongebreidelde misvattingen beginnen mij eerlijk gezegd de keel uit te hangen. Je zegt: Mondkapjes helpen totaal niet. Dat is gewoon niet waar. Waarom denk je dat chirurgen ze dragen?
          Gedurende het jaar dat we allemaal mo...ndkapjes droegen en anderhalve meter afstand hielden heb ik geen verkoudheid gezien. Niet bij mezelf, niet in mijn omgeving en niet bij mijn patiënten.

          Er zijn twee manieren waarop een mens besmettelijk kan zijn: als object waar het virus op terecht kwam - zoals bij een toetsenbord. Zo kun je het doorgeven. En ten tweede als object waarin het virus zich vermenigvuldigt - een mens die er ziek van wordt dus en het dan in nog grotere mate doorgeeft.

          We zijn toch verstandige mensen? We weten toch dat het virus op deze twee manieren doorgegeven kan worden en met name door te proesten als je ziek bent? We hebben toch gezien dat mondkapjes daar tegen helpen? Kom dan niet met de onzin aan dat mondkapjes en vaccins niet zouden helpen. Dat er nadelen aan zitten: akkoord. Maar dat het niet helpt? Onzin.

          Ik zou liever tegen de schrijfster willen zeggen: wat eerlijk en openhartig wat je schrijft en ik begrijp je irritatie. In plaats daarvan wordt haar nog net niet als corrigerende tik de eed van Hippocrates voorgelezen door zalvende collega's (niet door jou hier, maar elders in de discussie. Mijn hemel.

          [Reactie gewijzigd door G?bel op 05-12-2021 17:58]

        • M.D. Oosterhoff

          Psychiater, THESINGE

          Ik vind het heel invoelbaar van Martine

    • Gepensioneerde Chirurg, Zoetermeer

      Sorry, hoor! Die mevrouw begaat een ernstige overtreding. Met haar snotneus en naar later blijkt corona positiviteit is zij een gevaar voor de wachtkamer en alle andere mensen, die zij onderweg tegen komt. Gevaccineerd of niet, voor mij krijgt zij de... rode kaart!

  • W.J. Duits

    bedrijfsarts, Houten

    Het blijft ingewikkeld. Het wordt toch telkens duidelijker dat vaccineren de beste bescherming biedt. Maar toch zijn er mensen die daarin niet geloven. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat mondkapjes helpen de verspreiding van het virus te verminde...ren. Maar toch zijn er mensen die daarin niet geloven. Het houden van 1,5 meter afstand of nog meer helpt besmettingen te verminderen. Maar toch blijven er mensen daarin niet geloven. Hoe komt dit? De uitspraak "het is maar een griepje", dat is een uitspraak die eens ontzenuwd zou moeten worden, want een echte griep, de influenza en niet die verkoudheidjes, die is wel degelijk gevaarlijk en ook dodelijk.
    Maar wat doet onze regering? Als onze regering echt zou geloven dat vaccineren, mondkapje dragen, afstand houden, waarom wordt er dan niet gehandhaafd? Waarom wordt in de Tweedekamer niet het zwijgen opgelegd als er desinformatie wordt verspreid? Is dat vrijheid van meningsuiting?
    Is het opleggen van maatregelen om elkaar, de maatschappij, te beschermen een vorm van vrijheidsinperking? Of is het een verstandige maatregel, die nodig is om een maatschappelijke ontwrichting te voorkomen? En als die maatregel dan wordt aangenomen op democratische wijze, dan is het klaar. Mensen hebben zich dan te houden aan hun maatschappelijke plicht. Want het hebben van democratische rechten betekent onlosmakelijk dat er ook maatschappelijke plichten tegenover staan. En het verkondigen van een anderen mening is prima, maar men houdt zich wel aan de regels.
    Een keuze heeft consequenties: Als je niet wil dat je bent beschermd door een vaccinatie, dan heb je ook de consequenties daarvan te dragen. Want we hebben onze mond vol van de oplopende zorgkosten, als we praten over een preventieve en kostenbesparende maatregel dan is dat wel vaccineren tegen Covid. Want al deze "vrije keuze en bescherming van de integriteit van het lichaam" geldt dat ook op de IC? Daar worden mensen lek geprikt voor bloedonderzoeken en worden infusen ingebracht, mag dat dan ook niet? Het kost gigantisch veel geld, geld dat we ook hadden kunnen gebruiken voor verbetering van de zorg. Waarom krijgen we onze medemensen niet mee? Moeten we kosten door gaan berekenen? Moeten we een schadeclaim gaan indienen als familie van een kankerpatiënt bij ongevaccineerden die een IC-bed bezet houden als een operatie te lang moet worden uitgesteld? Kortom, hoe krijgen we iedereen mee? Het heeft geen zin ze belachelijk te maken. Soms zijn mensen net kleine kinderen, vergeet niet dat 60% van Nederland niet het overzicht heeft op wat de consequenties zijn. Hoe laten we ze dat zien?

    • J.M. Keppel Hesselink

      pijnarts, Bosch en Duin

      Amice, u schrijft: :"Soms zijn mensen net kleine kinderen, vergeet niet dat 60% van Nederland niet het overzicht heeft op wat de consequenties zijn." OK laat die 60% die net als kinderen zijn en geen overzicht hebben en het ook niet zullen krijgen da...n gewoon naar de huisarts luisteren. Maar dat doet die 60% niet. Want die 60% heeft in Nederland geleerd dat iedereen een opvatting ergens over mag heb ben, zelfs als je er geen snars van begrijpt. En dat jouw mening net zo veel waard is als die van je dokter. Hoogste tijd voor een ander beleid, met eindeloos respect en begrip voor deze patienten komen we er ook niet!

  • neuroloog, G. Douma

    Wat moet het heerlijk zijn voor enkele van onderstaande artsen ( J.B.E. Hulshof) dat zij zich zo kunnen laten "leeglopen" over de bij hun in de praktijk ingeschreven domme patiënten die zich niet willen laten vaccineren en maar niet willen geloven in... het nut van mondkapjes.
    Zelf voldoen zij natuurlijk aan de hoogstaande ethische en normen en waarden, in zowel daad als gedrag, en beschikken over recente wetenschappelijke kennis zoals de beroepsgroep dat van hen verlangd.
    Deze reacties lijken mij geen positieve bijdrage aan de voorkoming van verdere polarisatie in de maatschappij. Ook in moeilijke omstandigheden verdient professioneel gedrag de voorkeur.

  • W.I.E. Wolfe

    Huisarts , Venhuizen

    Zo fijn dit te lezen. Deze week 3 wappies gezien die zielig zijn op het spreekuur. Een voor geen mondkapjes verklaring: boos vertrokken na mijn weigering. Ik kan niet inleven in iemand die moet vliegen voor zijn werk maar geen vaccinatie wil en dus ...nu een werkconflict. Ik zat bijna te huilen van frustratie om de drogredenen die je hoort bij netjes doorvragen.
    Dank voor je tip. Mijn geduld is op zeg ik tegen deze mensen. Ik kan en wil niet meer deze discussie voeren.

  • E. van Vollenhoven

    Huisarts, Voorburg

    Ik heb steeds minder geduld met dit soort mensen. Ik ben in staat tegen zo iemand een aanklacht in te dienen wegens het in gevaar brengen van de overige patiënten, voel geen enkele neiging om nog aardig en vriendelijk te zijn en doe alleen nog wat ik... per se moet doen. Bah, stelletje aso's.

  • J.B.E. Hulshof

    GGZ-arts, Wolfheze

    Dit vraagt om creatieve oplossingen. Wellicht helpt het om bij de ingang van de praktijk een heel groot informatiebord net boven de deur te hangen, zo dat patiënten en andere bezoekers even moeten bukken om er onderdoor te komen, waarop iets staat in... de trant van: "u bent hier niet welkom als u verkoudheidsklachten hebt en niet gevaccineerd bent tegen corona" ?
    Of anders: toegangsdeur op slot (elektrisch) en dat patiënten of bezoekers alleen maar binnen mogen komen als ze zich gemeld hebben bij de assistente via de intercom en als ze kunnen melden dat ze geen klachten hebben en/of gevaccineerd zijn? Kan ook helpen om ontevreden patiënten, die anders agressief kunnen worden, buiten de deur te houden.
    Of ga anders eens na bij andere huisartsenpraktijken en ziekenhuizen in de eigen regio, wat die hebben georganiseerd om de kans op binnenlaten van besmette patiënten te verkleinen.
    Momenteel kom je bij de horeca etc. niet meer binnen zonder een geldige QR-code. In een huisartsenpraktijk is de kans om besmettingen te verspreiden of op te lopen veel groter dan b.v. in de horeca. Moeten we dan in huisartsenpraktijken minder streng zijn?

  • R.W. Feijen

    Specialist Ouderengeneeskunde, Borger

    Ik denk dat de brieven hier bedoeld worden?
    https://www.domusmedica.be/documenten-ivm-covid-19
    "Brieven voor twijfelaars"

  • M.Ph. Baardman

    huisarts, Den Haag

    Onacceptabel vind ik het wanneer patienten in de wachtkamer demonstratief geen mondkapje dragen en ook nog bewust niet gevaccineerd zijn. Ik heb geen boodschap aan ""verklaringen niet dragen mondkap"" bij een regulier consult.

  • V.P.J. Gondrie

    Huisarts

    Nu ben ik ook wel heel benieuwd naar die brief... Discussies 'win' je niet, maar een goed opgestelde brief kan mensen wel aan het denken zetten... Kan deze beschikbaar worden gesteld?

  • D.C.D. van Eerd

    huisarts in opleiding, Amstenrade

    Beste collega Schrage, een herkenbaar verhaal, ook als zorgverlener raakt het geduld soms op wanneer normale grenzen in de omgang met de voeten getreden worden. Ik stel bij ongevaccineerde patienten op dit moment alleen nog de vraag: "wilt u dat ik u... uitleg waarom vaccineren belangrijk is? ". Zo nee, dan ga ik niet verder in discussie, iedereen heeft inmiddels voldoende kans gehad zich goed te informeren. Ik ben erg benieuwd naar de brief van domus medica die u beschrijft, waar is deze te vinden? Via google kom ik hem niet tegen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.