Inloggen
Laatste nieuws
Wetenschap

Riskant niveau troponine na hartchirurgie hoger dan aangenomen

Plaats een reactie

De niveaus van hoogsensitief troponine 1 die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op overlijden, perioperatief myocardinfarct of perioperatief myocardletsel binnen dertig dagen na hartchirurgie zijn tweehonderd tot vijfhonderd keer hoger dan de niveaus die chirurgische teams momenteel als referentie aanhouden. Philip Devereaux e.a. concluderen dat in de New England Journal of Medicine.

Hun studie omvatte 15.984 volwassen patiënten met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 63 jaar die een hartoperatie ondergingen. Patiënten kwamen uit twaalf landen. 

Uit de studie bleek dat dertig dagen na een hartoperatie, 2,1 procent van de patiënten was overleden en dat 2,9 procent een ernstige vasculaire complicatie had ervaren, zoals een hartaanval, beroerte of levensbedreigend bloedstolsel.

Bij patiënten die een coronaire bypass kregen of bij wie een aortaklep werd vervangen of hersteld, schatten ze dat de drempelwaarde voor troponine 5670 ng per liter (218 keer de referentie) was binnen 1 dag na de operatie en 1522 ng per liter (59 maal de referentie) op dag 2 of 3 na de operatie. Van de patiënten die een andere hartoperatie ondergingen, schatten ze dat de drempelwaarde voor troponine 12.981 ng per liter (499 maal de referentie) was binnen 1 dag na de operatie en 2503 ng per liter (96 maal de referentie) op dag 2 of 3 na de operatie.

Dat deze resultaten nogal afwijken van uitkomsten uit eerder onderzoek is, aldus de auteurs, deels toe te schrijven aan de verschillende gebruikte cardiale biomarker assays.

doi: 10.1056/NEJMoa2000803

Lees ook
Nieuws Wetenschap cardiologie
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.