Laatste nieuws
Sophie Broersen
1 minuut leestijd
Wetenschap

Vroeg pinda’s eten helpt tegen allergie

1 reactie

Het kan geen kwaad als kinderen met een atopische constitutie al vroeg pinda(producten) eten. Sterker nog: ze ontwikkelen minder vaak pinda-allergie als ze dat in hun eerste levensjaar doen, dan als ze dat niet doen. Dit blijkt uit gerandomiseerd vergelijkend onderzoek waarover George du Toit e.a. schrijven in The New England Journal of Medicine.

Ze voerden het onderzoek uit bij kinderen die bij aanvang 4 tot 11 maanden oud waren en al kampten met ernstig eczeem of een allergie voor eieren. Vooraf werd gekeken of er al sprake was van pinda-allergie. Als deze al in heftige mate aanwezig was, werden zij geëxcludeerd. De 640 overgebleven kindjes konden meedoen. De helft kreeg wekelijks 6 gram pinda-eiwit te eten, verdeeld over minimaal drie porties. De andere helft kreeg de opdracht pinda’s te vermijden. Op 5-jarige leeftijd werd getest of er sprake was van allergie.

Het aantal kinderen met pinda-allergie bleek in de ‘pindagroep’ veel kleiner dan in de andere groep. Bij de kinderen die bij aanvang geen allergie hadden, ging het om 2 versus 14 procent. Bij de kinderen die al licht allergisch waren, ging het om 11 versus 35 procent.

Er zijn nog voldoende vragen over die beantwoord moeten worden: hoeveel pinda-eiwitten moeten kinderen idealiter binnenkrijgen, en hoelang? En houdt het verschil in allergie lang aan? In een bijbehorend commentaar zeggen Rebecca Gruchalla en Hugh Sampson dat wat hen betreft bij baby’s met een verhoogd risico op een voedselallergie een huidtest moet gebeuren. Bij een negatieve uitslag zou pindaproducten eten geen gek idee zijn.

Sophie Broersen

N Engl J Med 2015; DOI: 10.1056/NEJMoa1414850 en /NEJMe1500186

Lees ook:


© iStock
© iStock
Wetenschap allergie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • W.P.J.M. Denissen

    consultatiebureau arts n.p., Vanderhoof Canada

    Bovenstaande herinnert me aan de volgende gebeurtenis: als beginnend consultatiebureau arts ken ik nog de periode van flesvoeding gemaakt van volle melk, welke rond de 3 maanden gestart werd. Vaak zag ik een tijdelijke allergische reactie. De toen al... oudere wijkverpleegkundige stelde me gerust: deze reactie was tijdelijk en later werd nooit meer een allergie gezien. Zelf leerde ik om bij een allergiereactie het allergeen te elimineren en heb dit altijd gedaan. Ik blijf verbaasd dat ondanks dit beleid er meer patienten met allergieklachten zijn gekomen.

    Misschien een idee om bij een groot risico op allergie niet te elimineren van allergenen maar juist te leren omgaan met allergenen?
    Zijn er meer aanwijzingen dat we hiernaar meer onderzoek zouden moeten doen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.