Miljoenen extra kosten door wijziging WGBO
Plaats een reactieDe wijziging van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) zal een lastenverzwaring van miljoenen betekenen voor zorginstellingen en individuele zorgverleners. Dat concludeert een consultancybureau in een rapport dat is gepubliceerd door het ministerie van VWS.
Het bureau voorziet een eenmalige lastenstijging van ruim 1,5 miljoen euro. Het zal namelijk ruim 1,1 miljoen euro kosten om zo’n 51.300 zorgverleners kennis te laten nemen van de wijzigingen in de WGBO, zodat ze weten aan welke verplichtingen ze moeten voldoen en wat de wijzigingen voor hen betekenen. Het bureau rekent er een halfuur per zorgverlener voor en gaat uit van een gemiddeld uurtarief van 45 euro op hbo/wo-niveau. Daarnaast zou de aanpassing van de administratieve organisatie vooral zorginstellingen met meer dan tien medewerkers eenmalig ongeveer 432.000 euro kosten.
Verder rekent het bureau op een structurele, jaarlijkse lastenverzwaring van bijna 1,3 miljoen euro voor zorginstellingen en individuele zorgverleners gezamenlijk door het verlengen van de bewaartermijn van medische dossiers van vijftien naar twintig jaar. Ook zal het inzagerecht van medische dossiers door nabestaanden en vertegenwoordigers jaarlijks 39.000 euro kosten; hier wordt voor de hulpverlener gerekend met een uurtarief van 71 euro.
In de wijziging van de WGBO wordt ook het ‘Samen Beslissen’ meegenomen. Omdat dit gaat om een verscherping van de huidige wettekst, zou dit volgens de opstellers van het rapport niks extra kosten.
Lees ook:-
Heeft mijn patiënt recht op vernietiging van zijn dossier?
16 augustus 2017 -
Medisch dossier meegeven met patiënt?
23 september 2015 -
VVD: ‘Recht op samen beslissen over behandeling’
07 oktober 2016
- Er zijn nog geen reacties