Echo eerste keus bij nierstenen
2 reactiesEchografie van de buik is het onderzoek van eerste keus bij patiënten met een verdenking op nierstenen die zich melden op de Spoedeisende Hulp. Dit is de belangrijkste conclusie van Rebecca Smith-Bindman e.a. in hun artikel in NEJM.
De auteurs verrichtten een studie onder vijftien academische spoedeisendehulpafdelingen in de Verenigde Staten. De ruim 2700 geselecteerde patiënten (van 18 tot 76 jaar oud) werden gerandomiseerd en ondergingen bij binnenkomst ofwel een echo verricht door een getrainde spoedeisendehulparts, een echo verricht door een radioloog of een CT-scan van de buik.
Na zes maanden was er geen verschil te zien tussen de drie groepen wat betreft gemiste ernstige diagnoses (bijvoorbeeld geruptureerde appendicitis of aortadissectie), pijnscores en herhaald ziekenhuisbezoek of -opnames. De auteurs toonden echter wel een significante verlaging van de stralingsbelasting aan, na zes maanden, bij initieel gebruik van de echo, vergeleken met initieel gebruik van de CT-scan.
Gemiddeld een derde (27-40%) van de patiënten kreeg na de echo alsnog een CT-scan op basis van de klinische beoordeling van de behandelend arts. Ondanks dat was de totale stralingsbelasting na zes maanden gehalveerd en bleven ernstige bijwerkingen uit.
Het gebruik van een CT-scan bij de diagnose nierstenen is de afgelopen vijftien jaar vertienvoudigd in de VS. Toch is het gerechtvaardigd, volgens de auteurs, deze diagnostiek op basis van het klinische beeld pas in tweede instantie in te zetten.
Esmay Bresser
N Engl J Med 2014; 371:1100-1110. DOI: 10.1056/NEJMoa140444
Lees ook:
- Te veel onnodig onderzoek in tweede lijn
- Te veel verschil in behandeling
- Steeds meer CT-scans op Amerikaanse SEH’s
- Er zijn nog geen reacties