Anesthesiologie
Het beroep
Anesthesiologie is ontstaan uit de behoefte om patiënten pijnlijke behandelingen te kunnen laten ondergaan met een aanvaardbaar medisch risico. Als anesthesioloog verzorg je de verdoving voor de operatieve ingreep. Je houdt de vitale lichaamsfuncties in de gaten tijdens deze ingreep en na de operatie op de verkoeverkamer. Maar de anesthesioloog houdt zich ook voor de operatie met de patiënt bezig. Tijdens een poliklinisch consult stelt hij of zij vast of de conditie van de patiënt de ingreep toelaat. Pijnbestrijding maakt inmiddels ook deel uit van het takenpakket en wordt zowel poliklinisch als klinisch uitgevoerd. Doordat je veel moet samenwerken met bijvoorbeeld chirurgen en ok-assistenten, zijn, naast kennis en technische vaardigheden, communicatieve vaardigheden van groot belang.
De opleiding
Tijdens de opleiding verleent de aios pre-, peri- en postoperatieve anesthesiologische zorg bij operatieve en diagnostische ingrepen. De opleiding behelst tevens een stage van 3 maanden pijnbehandeling bij patiënten met chronische en acute pijn.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 61 plekken per jaar.
Meer informatie
- Meer weten? Zie de opleidingspagina anesthesiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- Of ga naar de site van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
‘Het heeft heel wat overtuigingskracht gekost’
Anesthesioloog Roland van Wandelen (60) nam het initiatief om de uitstoot van narcosegassen tegen te gaan, die worden gebruikt in de operatiekamers in het Bravis Ziekenhuis.
-
Toestemming voor anesthesie kan veel soepeler
In veel gevallen kan een patiënt na digitale voorlichting zelfstandig toestemming geven voor anesthesie. Dat scheelt tijd en inzet van de anesthesioloog en bespaart de patiënt een ziekenhuisbezoek.
-
Artsen genomineerd voor Nederland Bedankt-boek
Drie artsen zijn tot nu toe genomineerd om met hun verhaal te verschijnen in het Nederland Bedankt-boek. In dat boek worden 48 personen geportretteerd die een bijzondere rol hebben gespeeld in de coronaperiode.
-
Anesthesiologen: ‘Verzwijgen van coronaklachten neemt toe’
Patiënten die reguliere zorg nodig hebben, blijken vaker dan voorheen covid-19-klachten niet te melden. Reden is waarschijnlijk dat ze niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld. Dit vormt een groot risico voor de patiënt zelf – het verhoogt immers de kans op complicaties bij een operatie – maar ook voor de zorgverleners, én voor andere patiënten, aldus de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
-
‘Soms zijn er alleen maar slechte keuzes’
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van covid-19? Vandaag de belevenissen van intensivist Eline van Slobbe-Bijlsma en klinisch geriater Mascha Kuijpers.