Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

‘We hebben een levend kind!’

Plaats een reactie

Haar vorige zwangerschap eindigde in een intra-uteriene vruchtdood bij 33 weken door een loslating van de placenta. Nu is ze weer zwanger. De spanning op de verloskamer is voelbaar: als alles maar goed gaat. Ik zit op een krukje naast het bed. Ik zucht mee wanneer ze haar weeën opvangt. Ik let op het ctg. We praten over ditjes en datjes.

Mijn dienst is eigenlijk voorbij. Op de wisseling van de diensten, heeft ze volledige ontsluiting. Ik blijf. Aangezien het druk is op de verloskamer, sta ik op een afstandje en heb ik de telefoon van haar partner in mijn hand om foto’s te maken. Ze wil dat ik zoveel mogelijk foto’s maak.

Eerst komt het hoofdje. Dan de rest van het lichaam. Een dochter. De moeder pakt haar dochter aan en sluit haar in haar armen, gevolgd door oncontroleerbaar gehuil. ‘Ze beweegt!’ roept ze in tranen. ‘Koen, we hebben een levend kind!’ Ook hij huilt.

Ik maak foto’s terwijl mijn ogen prikken. Ik gluur naar de verloskundige en verpleegkundige en ook zij zijn zichtbaar geraakt. ‘Ik kan het niet geloven… lieverd toch, wat ben je mooi. Koen, ze lijkt zo erg op Jada’, snikt ze. Ondertussen heb ik wel honderd foto’s gemaakt. Liefdevolle blikken tussen de ouders, trots op hun prachtige dochter. Dankbaar voor een levend kind.

Op de teampost staar ik even naar haar dossier. ‘Intra-uteriene vruchtdood AD 33 weken in de anamnese’. Ik klik terug naar 2015 toen het was gebeurd. Jada was haar naam. Het toekomstbeeld van hun bestaan, het liefste wat ze tot dan toe hadden, waarna ze zomaar weer moesten doorgaan. Het is moeilijk te omschrijven wat de sfeer is en welke emoties er loskomen bij een bevalling, laat staan nadat het echtpaar een eerder kind is verloren. Enkele woorden in het dossier, iets wat in twee seconden op de overdracht staat. In werkelijkheid een levenslange betekenis en impact voor de ouders.

Vlak voordat ik naar huis ga, loop ik nog naar de ouders toe. ‘Bedankt dat ik hierbij mocht zijn, het was ontzettend bijzonder. Heel veel geluk samen’, glimlach ik. 

Dankbaar ga ik naar huis.

Alle namen zijn gefingeerd.

meer van Avin

gynaecologie zwangerschap geboorte
  • Avin

    Van coassistent tot arts-assistent; Avin deelt al lange tijd haar ervaringen tijdens haar opleiding tot arts. Avin is inmiddels afgestudeerd en is anios Interne Geneeskunde in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Haar ervaringen als beginnend arts zullen verder te volgen zijn op Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.