Bestek in de maag

Publicatie Nr. 41 - 08 oktober 2009
Jaargang 2009
Rubriek Gezien
Auteur I. Sanli
Pagina's 1668

Een 52-jarige vrouw presenteert zich op de polikliniek Heelkunde in verband met buikklachten. De patiënte is afkomstig uit een GGZ-instelling en is daar opgenomen en onder behandeling voor een borderline-persoonlijkheidsstoornis en cognitieve stoornissen ten gevolge van alcoholabuses. 

foto 1. beeld: auteur foto 1. beeld: auteur

De voorgeschiedenis vermeldt:
1979-1981: operaties naar aanleiding van vijfmaal gastro-intestinale perforaties, na het slikken van lepels en vorken,
1982 en later: meerdere huidtransplantaties naar aanleiding van zelfverbrandingen
2004: ferriprieve anemie op basis van refluxoesofagitis graad I.

De patiënte meldt dat ze in toenemende mate klachten heeft ontwikkeld door de hoeveelheid bestek die ze de laatste twee maanden tot zich heeft genomen. Klachten bestaan uit: pijn in epigastrio, misselijkheid, braken en constipatie. In deze periode is haar gewicht gedaald van 57 naar 49,5 kilogram.

Aanvullend onderzoek wordt verricht in de vorm van een buikoverzichtsfoto waarop multipele corpora aliena zichtbaar zijn (foto 1).foto 2. beeld: auteur foto 2. beeld: auteur
foto 3. beeld: auteur foto 3. beeld: auteur

De patiënte wordt hierop voorgesteld voor gastroscopische verwijdering van de corpora aliena, maar dit blijkt in verband met de grote hoeveelheid bestek onmogelijk. Besloten wordt een gastrotomie te verrichten, waarbij in totaal 78 lepels en vorken worden verwijderd (foto’s 2 en 3).

mw I. Sanli, destijds aios heelkunde in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond


Mededeling redactie

Over deze casus is in de populaire media foutieve berichtgeving gaande. De in andere media opgevoerde 'mw Daalmans' heeft niets te maken met deze casus. Het betreft, in tegenstelling tot wat elders wordt beweerd ook geen casus van 30 jaar geleden.

PDF van dit artikel

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Tijdschriftoverzicht | Nieuwsbrief

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd