Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Relatie alcohol en allergie

Plaats een reactie

Een lage tot matige alcoholconsumptie gaat gepaard met verhoogde immuunglobuline-E-waarden (IgE). Dit molecuul staat in verband met allergische ziekten. Atopie, de genetische predispositie voor ontwikkeling van IgE-antilichamen tegen antigenen in de omgeving, betreft circa 30 procent van de populatie. Wetenschappers nemen aan dat dit percentage toeneemt. Erfelijke aanleg, blootstelling aan allergenen, infectie en abnormale weefselgroei zijn andere mogelijke factoren die de IgE-waarden doen stijgen. Dit schrijven Spaanse onderzoekers onder leiding van Arturo Gonzáles-Quintela in Alcoholism: Clinical & Experimental Research van januari.


Aan het onderzoek deden 251 mannen en 209 vrouwen mee. Zij waren allen patiënt bij een allergiekliniek. Alle 460 onderzochte patiënten ondergingen een huidpriktest. Bijna tweederde, 325 patiënten, was atopisch. Het merendeel van de atopische patiënten, 78 procent, was allergisch voor huisstofmijt. De onderzoekers onderzochten het IgE-serum van de atopische patiënten op specifieke allergieën.


Tweehonderd van de 460 patiënten in de onderzoeksgroep dronken geen alcohol en 260 personen namen gemiddeld dertig gram alcohol per week in. De onderzoekers gingen ervan uit dat in één drankje tien gram alcohol zit.


Het onderzoek wees uit dat patiënten die wekelijks zeventig gram alcohol of meer innamen, verhoogde IgE-waarden hadden. Patiënten met huisstofmijtallergie die regelmatig alcohol gebruikten, hadden verhoogde serumwaarden van het IgE tegen huisstofmijt. << ILS

 

Wetenschap allergie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.