Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
1 minuut leestijd
Nieuws

‘Laat medisch specialist vijfde van opleiding zelf betalen’

16 reacties

Laat medisch specialisten 20 procent van hun opleiding zelf betalen. Daarvoor pleit de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten V&VN in het AD. Op die manier ontstaat er volgens de vereniging ruimte om het les- en collegegeld voor verpleegkundigen- en verzorgendenopleidingen af te schaffen.

V&VN-bestuurslid Jaap Kappert stelt dit voor in de krant, in aanvulling op een verkiezingsmanifest van V&VN. Het afschaffen van college- en lesgelden zou de instroom van verpleegkundigen en verzorgden kunnen bevorderen, redeneert V&VN. En het zou de overheid volgens de beroepsvereniging zo’n 180 miljoen euro kosten. Dat gat in de begroting zou weer kunnen worden gedekt door alle medisch specialisten een deel van hun opleiding zelf te laten betalen, aldus bestuurslid Kappert. Dat zou volgens hem ook passen bij de inkomensverschillen, stelt hij in het AD: ‘Het verdient zich daarna toch terug doordat hun loon hoog is; in tegenstelling tot bij verpleegkundigen en verzorgenden. Zo’n constructie vinden we bij piloten heel normaal, die betalen hun opleiding zelf en verdienen daarna een hoog salaris.’ 

Medisch specialisten een deel van hun opleiding zelf laten betalen stond vorig jaar ook op een ambtelijke ideeënlijst voor overheidsbesparingen.

Lees ook

Nieuws opleiding aios
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, Houten

    Fantastisch plan, heeft u wel eens Machiavelli gelezen? Een bekende constatering van hem is "verdeel en heers". Het probleem zal op deze wijze niet worden opgelost, integendeel, het zal uiteindelijk leiden tot een verdere tweespalt in de zorg. Daar h...ebben we momenteel echt behoefte aan.

  • J.B.E. Hulshof

    GGZ-arts, Wolfheze

    Toch niet erg netjes van dhr. Kappert van V&VN om zoiets voor te stellen. Niet erg solidair met zorgcollega's van een andere discipline. AIOSsen worden nu al onderbetaald. Met nog minder inkomen zou het nog moeilijker worden om b.v. een huis te kopen... of een gezin te starten. Daar wil je ook liever niet 6 jaar van af zien. En ook tactisch niet sterk van Kappert binnen het politieke krachtenveld waarin overheid, zorginstellingen, zorgverleners uit meerdere disciplines en verzekeraars opereren. Binnen de zorg een gat dichten door ergens anders een gat te maken. En stel je eens voor wat een precedentwerking het zou hebben als er iets van Kapperts voorstellen werkelijkheid zou worden. Hopelijk strandt zijn voorstel hier.

  • O.N. Lieshout

    Orthopedisch chirurg, Ermelo

    Welk probleem willen we eigenlijk oplossen met het deels laten betalen van de specialisten opleiding door de aios? Of heeft dhr. Kappert nu een probleem bedacht dat voorheen niet bestond?
    Er is blijkbaar nu een financieel probleem. Dus we gaan op d...eze manier de druppel op de gloeiende plaat proberen te verkleinen?
    Dit is echt Nederland weer op zijn smalst.
    100 miljard euro zorggeld per jaar waarvan het grootste deel niet naar de specialistische zorg gaat maar naar de langdurige zorg. Preventie akkoord prachtig, maar ondertussen neemt de obesitas alleen maar toe en paft de jeugd er vrolijk op los (en lacht om de prijs van alcohol en sigaretten). Er zijn politiek gezien teveel economische belangen om echte stappen te zetten en serieus zorggeld te gaan besparen (maatschappelijke kosten overgewicht en obesitas per jaar €79 miljard!!, bron Maastricht University 2022) . Er wordt jaren gediscussieerd over de btw op groenten en of dan groenten in blik ook groenten zijn die btw vrij moeten worden of niet.
    Daar waar het echte geld te besparen is, daar beginnen we maar niet aan. Dat is veel te ingewikkeld. Dus pakken we de makkelijke weg en het makkelijke slachtoffer. De aios die blij is dat hij/zij een opleidingsplaats heeft weten te bemachtigen. Werken in de zorg wordt steeds onaantrekkelijker gemaakt. Laten we vooral doorgaan de gemotiveerde mensen te demotiveren om voor de zorg te kiezen. Penny wise pound foolish.

  • S.J.F. Gerbrandy

    Oogarts, Amsterdam

    Het zou een mooie aanleiding zijn om de niet-betaalde uren van de specialist in opleiding uit te betalen. Van de 48 uur worden er 38 betaald.
    10/38 =26%
    Dus de Aios krijgt 26% extra salaris. Daarvan gaat 75% naar het betaalfonds opleiding en 25% n...aar de Aios.
    Prima plan dus.
    Probleem is alleen dat het dan extra geld gaat kosten
    Waar halen we dat vandaan?
    - managers kosten 2,3 miljard (https://www.ad.nl/binnenland/extra-managers-slokken-zorggeld-op~ac4bbdd7/)
    - 75% van de managers kan weg : scheelt 1.75 miljard per jaar

  • C Out

    AIOS

    De huidige coassistent wil niet meer in het ziekenhuis werken later, m.n. vanwege de hoeveelheid diensten en de werk-prive balans. Een boel ziekenhuizen hebben al moeite om ANIOS vacatures op te vullen, en sommige specialismen kunnen onvoldoende AIOS... werven. Sterkte, als je de mensen die nog willen, ook vraagt om naast de 38+10, extra avonduren poli voorbereiding, gemiste pauzes vanwege MDO of spoedjes, en presentaties voorbereiden in het weekend, ook nog komt vragen om 20% zelf te betalen. Ik ben benieuwd...
    Misschien als ze dan daarna een piloten salaris krijgen?

    [Reactie gewijzigd door Out, Carolien op 25-08-2023 10:34]

  • P.N. de Bree

    anios, Rotterdam

    20% wordt al door de AIOS betaald, het is het onbetaald werk wat ze verrichten bovenop hun 38 uren contract.

    Wat een treurnis dat dit van de V&VN moet komen. Gaan we nu echt elkaar de zwarte piet toespelen?

  • P.H. Roozen

    Psychiater

    Het heeft toch altijd iets treurigs om als argument om je eigen positie te verbeteren het "ja maar zij hebben het veel beter en dat is oneerlijk" argument te gebruiken.
    Daarnaast slaat het kant nog wal. Ik ken in mijn omgeving meerdere jonge (en ni...et zo jonge) klaren die geen (vaste) baan kunnen vinden, en als ze deze vinden het met een matige vergoeding moeten doen. 48 Uur werken en 38 uur betaald krijgen tijdens de opleiding is al aan bod gekomen. Daarnaast heb ik een groot deel van mijn opleiding geen vergoeding voor de diensten gehad behoudens de 1/18de regeling. Want ik was toch immers 48u inzetbaar. Ik heb destijds mijn loon eens vergeleken met een verpleegkundige...

    Wat de heer Kappert ook vergeet is dat er veel geneeskunde studenten zijn die de opleiding geneeskunde niet schuld vrij doorkomen. Dat de salarissen van de medisch specialisten niet meer zijn wat ze waren en in de toekomst nog verder beperkt worden.

    Het hebben van relatief 'kleine' schulden werkt ongeloofelijk lang door in iemands leven en heeft een enorm negatief effect op het vermogen wat iemand in staat is op te bouwen. Ik vind dat we voor eenieder moeten mogelijk maken dat hij schulden vrij aan zijn carrière kan beginnen zodat iedereen een eerlijke kans heeft een financieel stabiel en goed leven op te bouwen. Dat er collega's zijn die voorstellen dat een ander wel met een schuld mag beginnen zodat zij zelf er beter van worden maakt mij verdrietig.

  • J.S.W.R. Hofsteede

    Coassistent

    De vergelijking met de pilotenopleiding is scheef, deze duurt maximaal 20 maanden. Hierdoor bouw je minder schuld op dan geneeskundestudenten die langer studeren. Daarnaast ben je als aios al salaris kwijt door zo'n 10 uur per week onbetaald aan je o...pleiding te besteden.
    Het salaris van verpleegkundigen mag omhoog, maar laten we dat niet bij de jonge artsen vandaan halen.

    • S.J.C. Vink

      Basisarts

      Ik ben het eens ben met de genoemde argumentatie van de collega artsen (in spe) tegen de strekking van het artikel. Toch wil ik ook vermelden dat de hier genoemde correctie niet helemaal juist is. Piloten gaan in principe een lening aan bij hun oplei...der voor hun opleidingkosten. Zo steken zij zich in die 2 jaar durende opleiding wel in schulden van ruim 1 tot een kleine 1,5 ton, meer dan de gemiddelde geneeskundestudent. Zij moeten die lening voor afbetalen via hun loon wanneer zij eenmaal in dienst zijn. Ofwel, een volledig andere constructie dan gangbaar is in het artsenvak. Des te meer reden om de geldstromen van de verschillende beroepen niet met elkaar te vergelijken.

  • J.D. Sriram

    Longarts

    Is altijd makkelijk om over andermans portemonnee te oordelen… als medisch specialist in opleiding investeer je al 10 uur per week in de opleiding (deels op de werkvloer). Je wordt 48 uur/week ingepland en 38 betaald. Is al forse investering denk ik?

  • J.M. Groen

    Uroloog niet praktiserend

    Inderdaad 6 jaar investeer je zelf om basis arts te worden, als co- assistent verdiende je niets en als je een opleiding verwerft, dan 5-6 jaar studeren, promoveren en werken voor een assistenten salaris. Daar kan je eindelijk wel van leven en missch...ien beginnen met je schulden af te betalen. Jammer dat het altijd weer over het geld gaat want de inhoud van het artsen beroep is het mooiste wat er is. Als je voor het geld gaat moet je geen medisch specialist (ook de huisarts is een medisch specialist!) worden, ethisch niet en praktisch niet.

  • M. Termaat

    Huisarts, Groningen

    Het klinkt een beetje als een 1 april grap, maar zoals het hier staat is het serieus bedoeld denk ik. Waarom deze geldstromen iets met elkaar te maken zouden hebben is mij duister. Zorgen dat verpleegkundigen uiteindelijk ook zo lang mogelijk als ver...pleegkundigen aan het werk blijven en niet in management of andere functies verdwijnen is ook een oplossing. Collegegeld van 1 specifieke opleiding afschaffen is sowieso nogal vanuit de eigen belevingswereld gedacht. Dat zullen de leerkrachten ook wel willen en de medisch studenten…..

  • Aios, Utrecht

    Ik heb al een ton studieschuld van geneeskunde:/

  • J. Janson

    Huisarts

    Tja, je bent dan in sommige gevallen minimaal 6 jaar in opleiding tot specialist waarin je niks verdient en je in de schulden moet steken, om vervolgens op je 30e geen huis te kunnen kopen vanwege je BKR registratie. Als hbo-v heb heb je dan al 9 jaa...r geld kunnen verdienen en geen schuld om je opleiding te bekostigen. Dát vind ik eigenlijk nog schever.

    En dan moet je nog maar afwachten of je als medisch specialist aan het werk komt, in plaats van als chef de clinique zonder uitzicht waardoor je je uiteindelijk je maar laat omscholen...

    /Eind cynisme

    [Reactie gewijzigd door Janson, Joost op 22-08-2023 19:18]

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.