Alcohol verhoogt inderdaad risico leverkanker
Plaats een reactieMeer dan 4 à 5 glazen bier, wijn of sterke drank per dag kan leiden tot leverkanker. Bijna een kwart van de nieuwe gevallen van leverkanker kan worden voorkomen door niet te drinken en een gezond gewicht te hebben.
Dat stelt het World Cancer Research Fund International (WCRFI) in een rapport op basis van een wereldwijd onderzoek waaruit onder meer blijkt dat aan de meerderheid van alle leverkankers cirrose – veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik – voorafgaat. De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van de analyse van 34 wetenschappelijke studies onder meer dan 8 miljoen patiënten.
Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld. Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie is er in 2014 bij 681 mensen leverkanker vastgesteld; in 2004 ging het nog om 334 mensen. Deze vorm van kanker komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen: bijna 70 procent van de nieuwe gevallen van leverkanker in 2014 betrof mannen.
Leverkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en heeft de op één na slechtste overlevingskansen van alle kankersoorten. Het overlevingspercentage vijf jaar na diagnose is ongeveer 15 procent.
Henk Maassen
Lees ook:
- Androgeenreceptor bevordert leverkanker
- Langere overleving door HCC-screening bij cirrose
- Elke dag een halve borrel
Alcoholgebruik van de patiënt, artsen voelen zich er soms ongemakkelijk bij en weten soms niet hoe dit aan te snijden. Maar alleen al het ter sprake brengen van het alcoholgebruik is een bewezen effectieve interventie. In de casus zien we hoe huisartsen en een MDL-arts dat aanpakken. In een rondetafelgesprek met journalist en arts Sophie Broersen bediscussiëren professionals noodzaak en technieken van het bespreken.
Naar de gratis geaccrediteerde nascholing (2 punten)
- Er zijn nog geen reacties