De baas

Publicatie Nr. 17 - 27 april 2012
Jaargang 2012
Auteur Hugo Keuzenkamp
Pagina's 1050

‘Wie is hier eigenlijk de baas?!’ Het was niet lang nadat ik mijn plek als ziekenhuisbestuurder had gevonden dat die vraag mij voor de voeten werd geworpen. Meer met uitroepteken dan met vraagteken. Het was tijdens de rondvraag van een stafvergadering. Aanleiding was een radio-interview over operatiegaranties, iets waar ik wel voordelen in zag. Het staflid dat de vraag stelde, dacht daar blijkbaar anders over of vond althans dat ik me niet met zijn snijwerk had te bemoeien.

Mijn dochtertje denkt dat ik de baas ben in het ziekenhuis. Maar ja, zij is 6. Ik laat haar graag nog even in de waan. Jammer genoeg straalt de vermeende autoriteit op het werk niet af op de situatie thuis. Daar zijn de verhoudingen volstrekt duidelijk: zij is de baas over zichzelf – die malligheid leren ze op de basisschool – en wat haar betreft ook over de rest van het huishouden.

Laatst was een staflid ziek. Er was sprake van handletsel en opereren ging niet meer. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: hoewel de bedrijfsarts vond dat de botbreuk nog niet genezen was, wilde de dokter weer gaan opereren. Wie is dan de baas die bepaalt of dit verantwoord is? De telefoniste van P&O, die de ziek- en betermelding in ontvangst neemt? De voorzitter van de vakgroep? De raad van bestuur? Of is de dokter baas over zichzelf? Die malligheid van professionele autonomie wordt er tijdens de opleiding ingestampt. Jammer, want de angst voor bazen is misplaatst. Bazigheid werkt niet, verantwoording wel. En dat, met een toefje leiderschap, doet wonderen.

Hugo Keuzenkamp, lid van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Gelukkig weet iedereen nu kennelijk, dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn daden. Een beetje meer van dat besef zou de heer Keuzenkamp sieren! Er is een serieus onderscheid te maken tussen macht uit oefenen, (over anderen) dan de verantwoordelijkheid nemen over de eigen daden. En wat te denken over zijn "professionele verantwoordelijkheid" als manager? Hij duldt al niet de suggestie dat hij mogelijk in de professionaliteit van de uitvoerder treedt! (En het antwoord op de vraag luidt: de werkgever; indien het staflid een zelfstandige is, het staflid! en dat had hij als manager moeten weten.)"

J.W. van Leeuwen, bedrijfsarts, BUNNE - 01-05-2012 09:16

 

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd