Fitness

Publicatie 05 november 2011
Jaargang 2011
Rubriek Columns

‘Doet u aan sport?’
‘Ja, ik ga iedere week naar de sportschool.’

Tegenwoordig denken mensen dat dat sport is. Vroeger noemde men het bodybuilding en had het een wat ranzig imago, nu heet het fitness en is het synoniem met sport. Het is het repetitief aanspannen van een individuele spier en hooguit enkele agonisten om spierbulk te verkrijgen. Toegegeven, soms zijn dat soort oefeningen nuttig. Topsporters die het krachthonk ingaan doen dat met een doel, zoals genezen van een gewrichtsblessure. Omdat het zo saai is, doen de meeste sportlui dat niet graag. Moderne mensen wel. Die kijken naar elkaar, tonen zelfbewust hun lichaam in de prachtigste accentuerende kledij. In plaats van het oefenen van een vaardigheid als schaatsen, zwemmen of tennis, doet men nu hooguit een pas op de plaats, genietend van de atmosfeer van een bedompte gymzaal.

Als ik weer eens iemand zie met spierspanningshoofdpijn, nekpijn, een pseudoradiculair syndroom of lumbago, begin ik er altijd over. Je moet spieren niet verkorten, je moet ze verlengen om minder klachten te hebben. Fitness is slecht voor je. Het antwoord is dan dat het om ‘fysiofitness’ gaat, fitness onder begeleiding. Dat mag zo zijn, de overbelasting is er in mijn ervaring niet minder om. Wat wil je, als je een veertigjarige moeder bent die één avond per week niet naar de televisie kijkt: haar sportavond. Daar kan een fysiotherapeut niet tegenop studeren.

Er heeft zich een onmiskenbare verandering voltrokken in het denken over gezond bewegen en de sportschool is daarin verworden tot de tempel waar het lichaam wordt aanbeden. Loop je over de ruim bemeten maar desondanks gevulde parkeerplaats de voorhof binnen, dan zie je achter de balie de handelaren in drankjes en supplementen in potjes vol uiterlijk vertoon en loze kreten. Tijd dat iemand dat tempelplein en die voorhof eens schoonveegt, zou ik zeggen. Tijd om terug te keren naar wandelen, fietsen en gymnastiek. En, als je tijd hebt, een gewone sport alsjeblieft.

Emile Keuter


beeld: thinkstock beeld: thinkstock

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"hartelijk dank, collega timmers. grotendeels mee eens. leuke reactie ook. het is een karikatuur en bewegen is beter dan niet bewegen. er zaten me twee dingen dwars: die volle parkeerplaatsen en het feit dat ik patiënten zie met een pseudoradiculair syndroom die onder leiding van een fysiotherapeut overbelasten. "fitness is slecht voor je" is wat ik zeg tegen die patiënten. overdreven. en dan moet ik lachen om iemand die zegt dat hij fysiotherapie studeert. emile"

E.J.W. Keuter, neuroloog, FLUITENBERG - 10-12-2011 14:40

"Ik geloof nooit dat Emile Keuter zelf actief bezig is geweest in een sportschool. Als dat wel het geval was, dan was het de verkeerde, dat verklaart in ieder geval zijn beschrijving "de atmosfeer van een bedompte gymzaal". Waarschijnlijk hoort hij bij de overtuigde sporters die overmatig zwetend in de brandende zon met een verdwaasde blik lopen te rennen, of zeiknat door de regen fietsen. Of nog erger, met 10 andere mannen achter een bal aan, ondertussen scheenbenen splijtend, ellebogen in neuzen plantend. Tegenwoordig hebben ze daar hele arena's voor, waar je dan onder politiebegeleiding heen kunt.
Om maar eens een karikatuur te gebruiken. Want dat is dit natuurlijk wel. Dat is het stuk natuurlijk ook. De werkelijkheid is, is dat veel sportscholen een grote variëteit aan gezonde activiteiten aanbieden, waar iedereen wel wat leuks in kan vinden. Of het nu "aan de ijzers hangen" is (wat ik zelf trouwens wel leuk vind, maar iedere gek zijn gebrek), aerobics, squashen of Zumba. De werkelijkheid is ook dat het veel moeite kost mensen aan het bewegen te krijgen en dat de sportschool voor een substantieel deel een plek is waar het uiteindelijk toch lukt. Niet gehinderd door vroeg invallende duisternis, sneeuw, hittegolven, zomer- en winterstops of ander ongemak kan menigeen daar zijn broodnodige portie beweging krijgen. Kortom: Niet zo negatief over die sportschool
Wat ik me ook nog afvraag is of deze boude stellingname ("Fitness is slecht voor je") gebaseerd is op wetenschappelijk onderbouwde kennis. In ieder geval blijf ik als huisarts de sportschool, als ik met mijn patiënten nadenk over een passende manier van bewegen, nog steeds serieus overwegen in de mogelijkheden."

L.F.J. Timmers, Huisarts, 'S-HEERENBERG - 06-11-2011 14:52

 

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd