Verzekeringsgeneeskunde
Het beroep
Als verzekeringsarts stel je vast of er sprake is van een medisch objectief vast te stellen stoornis als gevolg van ziekte of gebrek, waardoor iemand beperkt is in zijn functioneren. Je bent tevens betrokken bij de begeleiding en re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. De overgrote meerderheid van de verzekeringsartsen werkt bij het UWV. Je richt je op het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van de oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij een zieke verzekerde. Daarbij hoort het actief volgen en begeleiden naar herstel van de belastbaarheid van de verzekerde. Je dient daarom goed op de hoogte te zijn van de diverse arbeidsongeschiktheidsregelingen zoals WAO, WAJONG en WIA. Daarnaast zijn er verzekeringsartsen werkzaam bij particuliere verzekeringsmaatschappijen om te beoordelen in hoeverre verzekerden recht hebben op uitkering op basis van een particuliere arbeidsongeschikheidsverzekering of bij letselschade na een ongeval.
De opleiding
Om verzekeringsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid – verzekeringsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. De opleiding omvat de volgende onderdelen: praktijkopleiding (gedurende 4 jaar in eigen werksituatie), cursorisch onderwijs en 12 weken stages.
De opleiding duurt 4 jaar.
De grootste groep aios verzekeringsgeneeskunde wordt opgeleid bij SGBO, Eerstelijnsgeneeskunde, Radboudumc. Er zijn geen vast aantal opleidingsplaatsen.
Naast UWV zijn er ook andere particuliere verzekeraars waar de opleiding gevolgd kan worden.
Informatieadressen
- Nederlandse vereniging voor verzekeringsgeneeskunde
- Netherlands School of Public & Occupational Health
De NSPOH is het opleidingsinstituut dat opleidt tot arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts en verzekeringsarts. Deze opleidingen leiden tot registratie in een erkend specialisme in de sociale geneeskunde met Europese erkende certificering (BIG-registratie). - Opleidingseisen sociale geneeskunde (KNMG)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
NVAB: ‘Meldpunt FNV leidt af van aangewezen klachtroutes’
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is bezorgd dat het meldpunt dat de FNV onlangs heeft geopend, ‘afleidt van de aangewezen routes voor twijfels, verschil van inzicht en klachten’. De NVAB heeft hierover gisteren een uitgebreidere reactie op haar website geplaatst.
-
Terugblikken op sociale verzekeringsgeneeskunde
Wout de Boer was meer dan 42 jaar verzekeringsarts. In die tijd heeft hij in zijn vakgebied wel zo’n beetje alles meegemaakt én voorbij zien komen. En dat is nu terug te lezen in zijn alleraardigste en gratis te downloaden Terugblikken op sociale verzekeringsgeneeskunde, uitgegeven door het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland.
-
Aanhoudende lichamelijke klachten vaak inconsistent beoordeeld
Artsen hebben er moeite mee om te beoordelen wanneer en in hoeverre patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) na langdurig verzuim weer aan het werk kunnen. De huidige protocollen en richtlijnen bieden hiervoor te weinig handvatten. Dat stelt Kristel Weerdesteijn in haar proefschrift Work-related functioning among long-term sick-listed workers with persistent subjective health complaints.
-
‘De stem van de verzekeringsarts raakt verloren’
Er zijn te weinig verzekeringsartsen om alle WIA-aanvragen te beoordelen. Er zijn zelfs zieke werknemers met een WIA-uitkering die niet door een verzekeringsarts zijn gezien. NVVG-voorman Rob Kok over de dreigende marginalisering van zijn beroepsgroep en wat eraan is te doen.
-
Basisarts mocht verzekeraar adviseren
Een medisch adviseur heeft in het kader van een aanvraag van een woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking de verzekeraar geadviseerd.