Verzekeringsgeneeskunde
Het beroep
Als verzekeringsarts stel je vast of er sprake is van een medisch objectief vast te stellen stoornis als gevolg van ziekte of gebrek, waardoor iemand beperkt is in zijn functioneren. Je bent tevens betrokken bij de begeleiding en re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. De overgrote meerderheid van de verzekeringsartsen werkt bij het UWV. Je richt je op het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van de oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij een zieke verzekerde. Daarbij hoort het actief volgen en begeleiden naar herstel van de belastbaarheid van de verzekerde. Je dient daarom goed op de hoogte te zijn van de diverse arbeidsongeschiktheidsregelingen zoals WAO, WAJONG en WIA. Daarnaast zijn er verzekeringsartsen werkzaam bij particuliere verzekeringsmaatschappijen om te beoordelen in hoeverre verzekerden recht hebben op uitkering op basis van een particuliere arbeidsongeschikheidsverzekering of bij letselschade na een ongeval.
De opleiding
Om verzekeringsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid – verzekeringsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. De opleiding omvat de volgende onderdelen: praktijkopleiding (gedurende 4 jaar in eigen werksituatie), cursorisch onderwijs en 12 weken stages.
De opleiding duurt 4 jaar.
De grootste groep aios verzekeringsgeneeskunde wordt opgeleid bij SGBO, Eerstelijnsgeneeskunde, Radboudumc. Er zijn geen vast aantal opleidingsplaatsen.
Naast UWV zijn er ook andere particuliere verzekeraars waar de opleiding gevolgd kan worden.
Informatieadressen
- Nederlandse vereniging voor verzekeringsgeneeskunde
- Netherlands School of Public & Occupational Health
De NSPOH is het opleidingsinstituut dat opleidt tot arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts en verzekeringsarts. Deze opleidingen leiden tot registratie in een erkend specialisme in de sociale geneeskunde met Europese erkende certificering (BIG-registratie). - Opleidingseisen sociale geneeskunde (KNMG)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Protest tegen buitenspel zetten verzekeringsartsen bij keuren personeel
Vakbonden FNV, CNV en VCP (Vakcentrale voor Professionals), de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) en NOVAG (Nieuwe Orde Verzekeringsartsen Arbeid & Gezondheid) zijn het niet eens met een wetswijziging die de RIV-toets – de toetsing van het re-integratieverslag – aanpast, melden de FNV en NVVG in een persbericht.
-
Meten is weten?
Als wetenschappelijke vereniging zijn wij uiteraard een groot voorstander van goed uitgevoerd onderzoek binnen het vakgebied van de verzekeringsgeneeskunde. Meten is weten, nietwaar? De NVVG stimuleert dit met de Talma-prijs. Afgelopen jaar waren er weer vele mooie inzendingen – de een nog beter dan de andere.
-
Meten is weten?
Als wetenschappelijke vereniging zijn wij uiteraard een groot voorstander van goed uitgevoerd onderzoek binnen het vakgebied van de verzekeringsgeneeskunde. Meten is weten, nietwaar? De NVVG stimuleert dit met de Talma-prijs. Afgelopen jaar waren er weer vele mooie inzendingen – de een nog beter dan de andere.
-
Werkgever dient klacht in tegen verzekeringsarts
‘Er worden meer en meer tuchtzaken tegen verzekeringsartsen aangespannen door mensen die het niet eens zijn met de uitkomst van een onderzoek. Ze zoeken het tuchtrecht dan op, omdat ze daarmee een andere beslissing hopen af te dwingen. Wat mij betreft is dat oneigenlijk gebruik van het tuchtrecht’, zegt verzekeringsarts en jurist Guusje de Vries. Ze reageert daarmee op een tuchtzaak tegen een verzekeringsarts van het UWV.
-
Verzekeringsartsen kunnen leven met niet zelf beoordelen 60-plussers
Verzekeringsartsen bij het UWV hoeven tot zeker eind 2023 geen 60-plussers meer te beoordelen of ze in aanmerking komen voor een WIA-uitkering en om de hoogte daarvan te bepalen. Dit mag worden uitgevoerd door andere professionals, heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Ze wil daarmee onder meer de wachtlijsten verkorten.