Revalidatiegeneeskunde
Het beroep
Als revalidatiearts richt je je aandacht op de gevolgen van ziekten, ongevallen of congenitale aandoeningen. Dit kan variëren van het revalidatieproces bij een bejaarde na een hersenbloeding, maar ook bij een kind na een doorgemaakte meningitis met (blijvende) schade. Het doel van de revalidatie is handicaps te voorkomen, dan wel zo klein mogelijk te laten zijn, zodat de patiënt optimaal kan functioneren in de maatschappij. Als revalidatiearts bereik je dit doel niet alleen met medische kennis, maar dien je aandacht te besteden aan de somatische, psychische en sociale aspecten van een ziekte of aandoening.
Revalidatieartsen werken voornamelijk in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Hierbij geef je leiding aan een revalidatieteam, dat kan bestaan uit verpleegkundigen, paramedici als fysio- en ergotherapeuten, maar ook psychosociale disciplines, orthopedische schoenmakers en instrumentmakers.
De opleiding
De opleiding bestaat uit een basiscursus revalidatiegeneeskunde, gevolgd door een stage van tenminste een jaar op een afdeling revalidatiegeneeskunde van een algemeen ziekenhuis. Vervolgens loop je tenminste een jaar stage in een klinisch centrum voor volwassen patiënten en maximaal een jaar in een revalidatiecentrum voor kinderen. Er kunnen ook stages gevolgd worden van maximaal drie maanden bij medisch specialisten in andere vakgebieden. Tijdens de opleiding tot revalidatiearts wordt ruimschoots aandacht gegeven aan het functioneren in een multidisciplinaire team.
De opleiding revalidatiegeneeskunde duurt vier jaar. Er zijn 33 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina revalidatiegeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Infarct
Cabaretier Viggo Waas krijgt in maart 2021 een ernstig herseninfarct, in de middelste slagader van de hersenen. In Infarct beschrijft hij, en vooral zijn beste vriend Peter Heerschop (medecabaretier), hoe hij revalideert en waar hij tegenaan loopt. Zichzelf, vooral.
-
Na twaalf jaar weer lopen dankzij een digitale omleiding
Een team Zwitserse artsen is het gelukt om via een digitale omleiding de benen van dwarslaesiepatiënt Gert-Jan Oskam weer in beweging te krijgen. Eerst plaatsten zij twee implantaten in het deel van de hersenschors dat het sterkst reageert op de intentie om de benen te bewegen. Die implantaten sturen, via een draagbare computer, een signaal naar een derde implantaat in het ruggenmerg. Waardoor Oskam nu in staat is honderden meters te lopen, ook over onregelmatig terrein.
-
Nummer achttien – the breath of life
Misschien kent niet iedereen zijn naam, maar iedereen heeft weleens een fragment gezien van een van zijn beroemdste videokunstwerken waarin de maker onverstoorbaar voor een enorme ijsbreker over het ijs loopt: Nummer 8. Guido van der Werve is de maker en hij is een multitalent, want ook pianist, componist, schaker en atleet – hij rent ultramarathons.
-
Het ziekenhuis uit, en dan?
Een eerstelijnsverblijf? Geriatrische revalidatiezorg? Een verpleeghuis? Of toch naar huis met wat meer hulp? Ervoor zorgen dat een patiënt na ziekenhuisopname tijdig op de juiste plek belandt, blijkt nog steeds een uitdaging. Hoe organiseer je dat?
-
‘Mongolenschoenen’
‘Tot bóven de enkel?’ Geschokt kijkt de man tegenover mij me aan. Zijn mondkapje, met het logo van zijn favoriete voetbalclub, zakt van verbazing nóg iets verder onder zijn neus.