Orthopedische chirurgie
Het beroep
Een orthopeed houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat, inclusief de wervelkolom. Het vakgebied van de orthopedisch chirurg strekt zich uit van aangeboren afwijkingen (zoals klompvoetjes of heupdysplasie) tot afwijkingen aan het steun- en bewegingsapparaat die op latere leeftijd tot uiting komen (zoals artrose of collumfracturen). Aan het vervangen van gewrichten als de heup en knie heeft de orthopedie voor een deel haar bekendheid te danken. Maar dit is slechts een onderdeel van het brede vakgebied van de orthopeed. Als orthopeed behandel je namelijk ook, in een multidisciplinair team, groeistoornissen waarvoor operatie is vereist en bijvoorbeeld metabole afwijkingen of maligniteiten die gevolgen hebben voor het skelet. Een ander groot deel van het vak bestaat uit patiënten van alle leeftijden die zich melden na een ongeval, zowel in de acute fase als met restafwijkingen jaren na het ongeval.
De opleiding
Tijdens de opleiding tot orthopedisch chirurg wordt onder andere aandacht besteed aan het beheersen van orthopedische standaardbehandelingen, gipstechnieken, indiceren van schoenvoorzieningen en supplementen en orthesen. Daarnaast kun je expertise opbouwen in bijvoorbeeld kinderorthopedie, oncologie, orthopedische traumatologie, reumachirurgie en onderdelen als wervelkolom, voet en enkel of schouder en elleboog.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 1,5 jr algemene heelkunde, gevolgd door 4,5 jr orthopedische chirurgie. Er zijn 34 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina orthopedie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Pijnlijke heup
Een 51-jarige man bezoekt de polikliniek orthopedie met spontaan ontstane heupklachten rechts. Hierdoor loopt hij moeizaam en kan hij niet op de rechterzij liggen. Ook ’s nachts heeft hij pijn. De voorgeschiedenis vermeldt chronische nierinsufficiëntie waarvoor peritoneale dialyse.
-
Spontaan ontstane heupklachten
Een 51-jarige man bezoekt de polikliniek Orthopedie met spontaan ontstane heupklachten rechts. Wat valt u op aan de röntgenfoto?
-
Klacht tegen orthopedisch chirurg wegens niet goed geplaatste heup
Klaagster verwijt een orthopedisch chirurg dat zij haar heup niet goed heeft geplaatst. Na de operatie kwam er veel wondvocht vrij en hield zij klachten. Zij moest opnieuw worden geopereerd, omdat de heup niet goed was aangebracht. Klaagster heeft het idee dat er te veel mensen in opleiding bij de operatie aanwezig waren.
-
Caring Doctors wil meer plantaardig eten
Ziekenhuiskeukens die plantaardig voedsel aanbieden. Daar zet Caring Doctors op in, een artseninitiatief dat het vleesgebruik wil terugdringen om de gezondheid van mensen en milieu te verbeteren.
-
Een pijnlijke rechterknie
Een 76-jarige vrouw kwam naar de polikliniek orthopedie vanwege pijn in haar rechterknie. In 2011 had zij een revisie van de knieprothese rechts ondergaan vanwege loslating. De pijnklachten bestonden ongeveer zes maanden.