Medische microbiologie
Het beroep
Als arts microbioloog, of medisch microbioloog, houd je je bezig met het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van infecties en infectieziekten. Hij/zij heeft een goed overzicht van de infectieziekten en ziekteverwekkers in de regio. De arts microbioloog is daarom vaak de eerste die een epidemie op het spoor komt die in het ziekenhuis of daarbuiten optreedt. Tevens geef je leiding aan het klinisch microbiologisch laboratorium en verricht je ook zelf diagnostiek. Verder ben je bezig met intercollegiale consulten, beleidsvorming en ontwikkeling van protocollen en richtlijnen, epidemiologie van infectieziekten en ziekenhuishygiëne, openbare gezondheidszorg, voorlichting, onderwijs en opleiding en wetenschappelijk onderzoek.
De opleiding
De opleiding tot bestaat uit een onderdeel laboratoriummanagement, een onderdeel wetenschappelijke vorming (9 maanden) een onderdeel wetenschappelijke vorming (9 maanden), een gestructureerde leerperiode van 35 maanden bestaande uit: bacteriologie (12maanden), virologie (12 maanden), mycologie (3 maanden), parasitologie (3 maanden), openbare gezondheidszorg (2 maanden), ziekenhuishygiene en infectiepreventie (3 maanden), een applicatieperiode van 12 maanden en een verdiepingsonderdeel van 4 maanden.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 17 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina medische microbiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie.
Bekijk ook de video's op deze website.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
EMA keurt eerste vaccin tegen RS-virus goed voor ouderen
Medicijnwaakhond EMA keurt het eerste vaccin goed tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) voor mensen van 60 jaar en ouder.
-
Binnenkort start mpox-vaccinatiecampagne voor hoogrisicogroep
Het RIVM en de GGD starten binnenkort met een campagne voor PrEP-vaccinatie tegen mpox bij de hoogrisicogroep. Dat antwoordde minister Ernst Kuipers onlangs op Kamervragen.
-
Schimmels: gevaarlijker dan we denken
De schimmel Candida auris lijkt in de Verenigde Staten bezig aan een opmars. Nederlandse onderzoekers van het Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties en het RIVM leggen uit wat we weten.
-
Buiktyfusuitbraak noodopvangboot kwam door versleten scheidingswand drink- en rioolwater
De grote buiktyfusuitbraak vorig jaar op een noodopvangboot voor asielzoekers kwam door een poreus geworden metalen afscheiding tussen de drink- en afvalwatertank. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van GGD Kennemerland, Streeklab Haarlem en het RIVM.
-
Opmars streptokokken A-meningitis door opkomst UK-variant
Het aantal hersenvliesontstekingen veroorzaakt door groep A streptokokken, was in 2022 en begin 2023 aanzienlijk hoger dan de afgelopen decennia. Dat meldt het Nederlands Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRLBM) in een preprint.