Kindergeneeskunde
Het beroep
Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.
De opleiding
Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 39 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Tijdige kangoeroezorg bevordert overlevingskans premature baby
Huid-op-huidcontact tussen een moeder en haar te vroeg geboren baby of een baby met een laag geboortegewicht lijkt de overlevingskansen van het kind aanzienlijk gunstig te beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in BMJ Global Health door de Indiase kinderartsen Sindhu Sivanandan en Mari Jeeva Sankar. Deze aanpak staat bekend als ‘Kangaroo mother care’ en de WHO beveelt deze zorg al enige tijd aan als de standaardbehandeling bij baby’s met een laag geboortegewicht na klinische stabilisatie.
-
Van de cokruk een leerstoel maken
In deze nieuwe aflevering gaan we in gesprek met Dr. Nieboer en Dr. Hofker uit het UMC Groningen. Ze vertellen ons over hun onderzoek over leren op de werkplek en hoe je van een cokruk een leerstoel kunt maken.
-
‘Voor kinderen met ernstige obesitas is een maagverkleining echt een uiterst redmiddel'
Een gecombineerde leefstijlinterventie wordt vanaf 2024 ook voor kinderen met overgewicht en obesitas vergoed, mede dankzij de inspanningen van hoogleraar kindergeneeskunde Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+. En voor die kinderen bij wie dat geen enkel effect heeft, onderzoekt zij of die geholpen kunnen worden met leefstijlinterventie plús een maagverkleining.
-
OM over levensbeëindiging bij jonge kinderen: ‘Artsen krijgen ons vertrouwen’
Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt op meer vertrouwen van artsen dat levensbeëindiging bij ernstig zieke jonge kinderen niet hoeft te leiden tot vervolging. Het heeft mede uit betrokkenheid met artsen juist aangestuurd op een nieuwe regeling hiervoor, betoogt juridisch adviseur Saskia Bolte van het OM.
-
"De longen zijn de spiegel van de ziel."
In aflevering 124 van KoffieCo de podcast schuiven wij aan bij dr. Welvaart, longchirurg en chirurg-oncoloog. Dr. Welvaart vertelt ons hoe hij op een nieuwe operatie techniek kwam en zo nóg meer patiënten kan helpen.