Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Sophie Broersen

Journalist

Sophie Broersen studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden (1994-2001). Na enkele jaren als arts-assistent urologie en interne geneeskunde volgde zij de huisartsopleiding in Leiden. Na afronding daarvan volgde zij de Postdoctorale Opleiding Dagblad Journalistiek. Sindsdien werkte zij als journalist bij onder meer NRC Handelsblad, NTR en vanaf 2008 bij Medisch Contact. Daar schrijft zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.

Laatste artikelen

 • Gezondheidsraad maakt draai over ME/CVS

  Het nieuwe advies van de Gezondheidsraad over ME/CVS is flink veranderd ten opzichte van het advies over het chronischevermoeidheidssyndroom uit 2005. Zo staat er niet meer in dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is, en dat ‘rust roest’ de rode draad is bij het beleid. Ook gebruikt de commissie nu wel de afkorting ME die eerder werd vermeden.

 • Grote druk op meldingen kindermishandeling

  Kinder-, jeugd- en vertrouwensartsen zijn bezorgd dat dokters terughoudender worden om vermoedens van kindermishandeling te melden door tuchtzaken en ouders die op televisie artsen verwijten onzorgvuldig te handelen bij verdenkingen op kindermishandeling. Minister Hugo de Jonge steunt de melders.

 • Prognose bij zeldzame kankers blijft achter

  De verbetering in vijfjaarsoverleving van patiënten met een zeldzame vorm van kanker blijft achter bij die van mensen met een vaker voorkomende tumor. Dit blijkt uit analyse van het IKNL, die in het rapport ‘Kankerzorg in beeld, zeldzame kanker’ is gepubliceerd.

 • Irritatie tussen huisartsen en gynaecologen over overgang

  Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is onaangenaam verrast door opmerkingen van gynaecoloog Dorenda van Dijken over de terughoudendheid van Nederlandse huisartsen om hormonen voor te schrijven bij overgangsklachten.