Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Sophie Broersen

Journalist

Sophie Broersen studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden (1994-2001). Na enkele jaren als arts-assistent urologie en interne geneeskunde volgde zij de huisartsopleiding in Leiden. Na afronding daarvan volgde zij de Postdoctorale Opleiding Dagblad Journalistiek. Sindsdien werkte zij als journalist bij onder meer NRC Handelsblad, NTR en vanaf 2008 bij Medisch Contact. Daar schrijft zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.

Laatste artikelen

 • Professor aios

  Louis Vermeulen is in opleiding tot internist in het AMC, maar tegelijkertijd is hij ook al professor. Onderzoek vindt hij gaaf want je ‘ziet voor het eerst iets wat anderen nog nooit zagen’.

 • Beter inleiden bij oudere moeders mogelijk verstandig

  Bij vrouwen die boven hun 35ste jaar voor de eerste keer een kind krijgen, is inleiden van de bevalling in de 40ste week geassocieerd met een kleinere kans op perinataal overlijden van hun kind. Dit blijkt uit observationeel onderzoek van Hannah Knight e.a. dat in PLOS Medicine verschijnt.

 • Endovasculaire aanpak aneurysmaruptuur de moeite waard

  Een endovasculaire behandeling van een gebarsten aneurysma van de abdominale aorta (AAA) lijkt op middellange termijn beter dan een open ingreep. Dit is de conclusie van de Improve-trial-onderzoekers, die de driejaarsresultaten in The BMJ beschrijven.

 • The Dread

  De een houdt een kikker voor je gezicht, de ander heeft een geneeskrachtig draadje. In The Dread kunnen heel wat bewoners van het afgelegen Argentijnse dorpje El Dorado genezen. Dokters hebben ze niet nodig, tenzij er gesneden moet worden.

 • Vaker maagkanker bij langdurig gebruik protonpompremmers

  Protonpompremmers werken geweldig, maar ze verhogen de kans op allerlei vervelende aandoeningen. Zelfs de kans op maagkanker. Het gaat om kleine absolute risico’s, maar artsen doen er goed aan hun chronische gebruikers ertoe aan te zetten te stoppen.