Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Sophie Broersen

Journalist

Sophie Broersen studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden (1994-2001). Na enkele jaren als arts-assistent urologie en interne geneeskunde volgde zij de huisartsopleiding in Leiden. Na afronding daarvan volgde zij de Postdoctorale Opleiding Dagblad Journalistiek. Sindsdien werkte zij als journalist bij onder meer NRC Handelsblad, NTR en vanaf 2008 bij Medisch Contact. Daar schrijft zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.

Laatste artikelen

 • Onderzoek repliceren verdient meer aandacht

  De reproduceerbaarheid van studieresultaten verdient meer aandacht, tijd en geld. Verschillende vakgebieden werken aan verbetering, maar andere lijken geen probleem te zien. De Koninklijke Nederlandse

 • Nies inhouden is levensgevaarlijk

  Wie zijn nies probeert te stoppen, kan daarbij gevaarlijk gewond raken. Dat blijkt uit een artikel in BMJ Case Reports. Wanding Yang e.a. schrijven daarin over een man die zijn farynx scheurde bij een harde ingehouden nies.

 • Onderzoek repliceren verdient meer aandacht

  De reproduceerbaarheid van studieresultaten verdient meer aandacht, tijd en geld. Verschillende vakgebieden werken aan verbetering, maar andere lijken geen probleem te zien. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bracht deze week een advies uit over replicatiestudies en reproduceerbaarheid.

 • KNAW: ‘Vaker replicatieonderzoek nodig’

  Reproduceerbaarheid van onderzoek moet beter, bijvoorbeeld door meer geld vrij te maken voor replicatieonderzoek. Dit valt te lezen in het KNAW-advies ‘Replication studies – Improving reproducibility in the empirical sciences’, dat vandaag verschijnt.

 • 18 duizend artsen doorgehaald in BIG-register

  Nederland telt nu ongeveer 18 duizend minder artsen met een BIG-registratie dan vorig jaar. Dit laat een woordvoerder van het Centraal Informatiepunt Beroepen in de Gezondheidszorg (CIBG) weten. Het is het gevolg van de nieuwe eisen voor herregistratie van basisartsen die per 1 januari van dit jaar gelden. De cijfers zijn nog niet definitief.