
Dankbaar voor dokters met tuchtzaken
Er is veel te doen over tuchtrecht momenteel, er worden terecht veel vragen gesteld. Is het wel het juiste instrument om de kwaliteit van de zorg te verbeteren? Leidt het niet te veel tot defensief handelen?
Sophie Broersen studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden (1994-2001). Na enkele jaren als arts-assistent urologie en interne geneeskunde volgde zij de huisartsopleiding in Leiden. Na afronding daarvan volgde zij de Postdoctorale Opleiding Dagblad Journalistiek. Sindsdien werkte zij als journalist bij onder meer NRC Handelsblad, NTR en vanaf 2008 bij Medisch Contact. Daar schrijft zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
Er is veel te doen over tuchtrecht momenteel, er worden terecht veel vragen gesteld. Is het wel het juiste instrument om de kwaliteit van de zorg te verbeteren? Leidt het niet te veel tot defensief handelen?
Een huisarts verwijst een patiënte naar de gynaecoloog om een Implanon-staafje uit de arm te laten verwijderen. Het staafje was zeven jaar eerder ingebracht. De huisarts kon het implantaat niet voelen, vandaar de verwijzing.
Bij het uitbreken van de coronapandemie besloten meerdere partijen dataverzamelingen op te zetten. Privacywetgeving en gebrek aan financiering maken echter huiverig voor het delen van gegevens, wat het ontstaan van grote databases in de weg heeft gezeten.
‘Vanmorgen was ik vergeten me in te smeren, en ik heb geen zonnebrand bij me, dus dat scheelt.’ Aldus een wandelaar die vorige week, niet voorbereid op de volle zon, de Sint-Pietersberg opging. Hij kon zich alsnog beschermen tegen de zon, door gebruik te maken van de eerste zonnebrandpaal van Nederland. Een paal waar een dispenser gevuld met factor-30-zonnebrandcrème aan is bevestigd.
De ene studie zegt: de combinatie van intraveneuze immunoglobulines (IVIG) met corticosteroïden is beter dan alleen IVIG. De ander laat dat niet zien. De beste behandeling van multisystem inflammatory disease in children (MIS-C: het kawasaki-achtige beeld) is dus nog niet duidelijk. Snel starten met immunomodulerende therapie blijft hoe dan ook het advies. Dit blijkt uit twee retrospectieve, observationele studies die in de New England Journal of Medicine verschenen.