Schending beroepsgeheim vereist grote zorgvuldigheid
1 reactieHet Zwolse tuchtcollege geeft een waarschuwing aan een huisarts die informatie verstrekte aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (MC 4/2012: 201). De verslaglegging daarvan was aanleiding voor de vader een tuchtklacht tegen de huisarts in te dienen. Hier gaat een slecht signaal vanuit voor de bestrijding van geweld en kindermishandeling, en ook voor de motivatie van de beroepsgroep.
Ik heb vanuit de beroepsgroep, veelal huisartsen, al te vaak gehoord dat AMK-medewerkers de verkregen informatie niet geheel zorgvuldig weergeven én het verslag niet terugkoppelen met de informatieverstrekker. Dat is kwalijk. Onder andere in de KNMG-meldcode staat heel specifiek dat het AMK de informatie moet terugkoppelen met de arts/hulpverlener die deze heeft verstrekt.
In feite zou ook een vertrouwensarts AMK op deze werkwijze tuchtrechtelijk kunnen worden aangesproken, maar de pijlen richten zich vaker op de huisarts. Het is noodzakelijk dat de AMK’s met betrokken beroepsgroepen, waaronder de huisartsen, afspraken maken over een zorgvuldige en landelijk uniforme aanpak. Er zijn immers ook AMK’s waar het wél zorgvuldig gebeurt, waar melders vertrouwen hebben in de omgang met verstrekte informatie en blijven melden. En daar gaat het uiteindelijk om!
Mr. Rose Marie Doppegieter, zelfstandig juridisch adviseur, Velp
- Meer brieven
- Er zijn nog geen reacties