Reacties
Oscar Lopes Cardozo
1 minuut leestijd
ingezonden reactie

Over de vaccinatiestatus

9 reacties

Dat medische gegevens privé zijn staat niet ter discussie. Maar zoals met zoveel absolute rechten (vrije meningsuiting) zijn er grenzen aan. Vaccinatiestatus is altijd de uitzondering geweest op deze regel. In 1823 werd het pokkenbriefje ingevoerd: leerlingen mochten niet naar school zonder een bewijs van inenting. Daarna is er weinig veranderd. Voor infectieziekten waarvoor vaccinatie de enige behandeloptie was, werd vaccinatie altijd op een of andere wijze verplicht gesteld.

Hoewel er al een behandeling tegen tbc bestond, moest ik voorafgaand aan mijn coschappen een BCG-vaccinatie gaan halen. En ook in het toen nog sterk gereformeerde academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit mocht je niet werken als je niet tegen pokken was ingeënt.

Ik herinner mij dat in 1999 een chirurg zonder het te weten meerdere patiënten besmette met hepatitis B. Dat was aanleiding om alle ziekenhuispersoneel in te enten tegen hepatitis B. Zonder inenting mocht je niet werken.

Vaccinatie neemt in het medisch arsenaal een bijzondere plaats in omdat het naast bescherming van de persoon ook een volksgezondheidsfunctie heeft. Die volksgezondheidsfunctie is bij een infectieziekte uitbraak waar geen goede therapie voor bestaat het bovenliggende belang. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in deze een verkeerde beslissing genomen. Het belang van de volksgezondheid vordert dat de KNMG, liefst samen met het ministerie van VWS hiertegen bij de rechter in beroep gaat.

Oscar Lopes Cardozo, oogarts niet praktiserend, Kortenhoef

ingezonden reactie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • anoniem

    huisarts, praktiserend

    Collega Lopes Cardozo,
    Op uw laatste ad hominem wil ik reageren. Collega Bonte was tot januari 2021 werkzaam als neuroloog in het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam. Door een lastercampagne van een huisarts, ik zal zijn naam hier niet noemen, is hij zij...n werk kwijt geraakt. U kunt meer van zijn overdenkingen bestuderen op janbhommel.com, een website die hij in september 2020 heeft opgericht.

    En collega Bonte kent de IC wel degelijk, zoals hij in dit mooie interview (begint na 2 minuten in onderstaande link) vertelt.
    https://www.youtube.com/watch?v=lZ8mdl3jfAA&feature=youtu.be

    Ik hoop dat u op de inhoud reageert, dat staat u beter.
    Ik reageer inmiddels niet meer op dit forum vanwege de vijandigheid die er helaas heerst tegenover critici.

    Met vriendelijke groet, een vriendin van Jan.
    Aangesloten bij Arts en Covid: https://artsencollectief.nl/

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Oscar Lopes Cardoso: Volgens mij bent u definitief de weg kwijt. Praat eens met mijn collega's her en der over hoeveel medische literatuur ik lees, hoe het met mijn kennis en kunde staat.

    En de literatuur die ik lees gaat wel iets verder dan Tro...uw: NEJM, Neurology, Practical Neurology, American Journal of Neuroradiology, Brain, en zo nog hier en daar wat vakliteratuur. Verder heb ik de IFMS, als u tenminste weet wat dat is, vlekkeloos doorstaan, waar ik zoals altijd als zeer sterk punt meekreeg dat ik uitzonderlijk goed op de hoogte ben met de wetenschappelijke stand van zaken, en ook de algemene medische en de specifieke neurologische literatuur. Die ik meestal niet uit Trouw haal.

    Een beetje treurig, deze kwalijke onzin die u hier weet neer te schrijven. Ik prijs mij gelukkig met het gegeven dat ik u in ieder geval niet beschouw als volwaardig collega, meer een uitermate pathetisch geval. Het zegt in ieder geval iets over uw karakter, of beter gezegd, het ontbreken daarvan.

    Heeft u verder nog iets te melden, behalve het produceren van stinkende en glibberige modder? Ga eens praten met Nico Terpstra, daarbij zult u zich vast thuisvoelen. Als u verder klaar bent met uw onzinnige en onbewezen aantijgingen, lees dan nog even dit:

    Uit het NRC van vandaag:
    "En ja, ik vind het inderdaad lastig om te doen alsof iemand van 75 evenveel recht heeft op een IC-plek als iemand van 20. Wat is recht in deze? Je hébt geen recht op een zo lang mogelijk leven. Je hebt het recht om tegen een vroegtijdige dood te worden beschermd. Een jongere die doodgaat omdat er geen plek is op de IC gaat vroegtijdig dood. Iemand van 80 niet. De mensen die daar kwaad over worden gaan alleen voor hun individuele belang".

    Meer verstand in het topje van haar pink dan u in uw hele lijf.

  • Oscar Lopes Cardozo

    oogarts in ruste, Kortenhoef

    Ach ja, ik dacht al ken ik die naam ergens van? Maar natuurlijk U bent de beroemde dokter Bonte, waar patiënten van heinde en ver naar toe komen omdat daar therapieën te krijgen zijn die nergens geleverd worden. In uw praktijkvoering laat U zich ook ...natuurlijk niets gelegen liggen aan toonaangevende (mainstream) neurologische tijdschriften en de behandelprotocollen van de Nederlandse Vereniging van neurologie zijn natuurlijk allemaal een complot om U in uw behandel vrijheid in te perken. Visitatiecommissies hebben ook maar meningen! Wanneer hebt U voor het laatst met een collega samengewerkt? Al iets gehoord over de IC bezetting in uw ziekenhuis? Nee ik vermoed dat U zich voornamelijk ophoudt in de krochten van het internet en met het uitoefenen van uw praxis aurea, waarmee ik U alle succes wens.Hardwerkende mensen zoals U kunnen niet genoeg verdienen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Oscar Lopes Cardoso: En, nee: Ik ben geen lid van het artsenpanel van viruswaarheid. Zeker ook in Trouw gelezen? Heel betrouwbaar, die mainstream media...

    Een onuitputtelijke bron van wetenschappelijke kennis voor de luie en gemakzuchtige dokter......

    Nee, ik ondersteun dit collectief: van artsen die zich zorgen maken over de enorme disproportionaliteit van de corona-maatregelen die uiteindelijk vele malen meer slachtoffers gaat maken en al heeft gemaakt dan het SARS-CoV-2 virus, niet alleen in Nederland maar vooral ook in de derde wereld.

    Dat interesseert u natuurlijk ook niet als u zich met u vers gezette kopje cappuccino uitstrekt op uw luxueuze Chesterfield, gewapend met het wetenschappelijk zeer verantwoorde dagblad Trouw, genietend van uw riante pensioen. Maar mocht u toch een nieuwe bril halen of uw grijze staar adequaat laten behandelen, dan is dit wellicht iets dat u nog eens kunt lezen...

    https://www.aier.org/article/death-by-lockdown/

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Oscar Lopes Cardoso:

    Zoals ik al kon verwachten bent u bepaald niet goed geïnformeerd. Hoe kan het ook anders?

    De voorjaarspiek qua oversterfte aan COVID-19 is naar schatting zo'n 9000 mensen, en de oversterfte vanaf oktober 2020 is ongeveer 3...900. Misschien is het een suggestie over uw gemakzucht heen te zetten en iets met een hoger wetenschappelijks gehalte te lezen dan Trouw. Je weet nooit waar het goed voor is.

    https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland

    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/48/minder-oversterfte-tijdens-tweede-golf-maar-na-9-weken-nog-steeds-hoog

    De oversterfte aan Influenza in het zware griepseizoen 2017/2018 was ongeveer 9500. Wat u gemakshalve vergeet is dat er jaarlijks enkele duizenden mensen overlijden aan influenza en dat zich dat elk jaar herhaalt. Bovendien was het griepseizoen 2018/2019 een mild griepseizoen, en dus waren er meer mensen 'at risk' in het voorjaar van 2020. Dat fenomeen heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld bij de aanvankelijk hogere sterfte in Zweden, naast vele andere factoren, in vergelijking met haar buurlanden. U weet wel, 'dor hout'.

    Dan is de hele discussie over dood gaan aan een besmetting met het SARS-CoV-2 virus of dood gaan met een besmetting van het SARS-CoV-2 virus blijkbaar glansrijk aan uw voorbijgegaan. Misschien kunt u eens opzoeken hoe vaak de juiste doodsoorzaak op het overlijdensformulier vermeld wordt. Als alles COVID-19 ruikt, voelt en denkt, is het aannemelijk dat dit tot een scheve doodsoorzaken registratie leidt. De voorbeelden zijn legio, maar helaas staat ook dat niet in Trouw.

    En geen mensen op de intensive care met Influenza? Moet u echt niet zolangzamerhand een van uw vroegere collega's consulteren?

    https://kompanje.org/2020/12/23/patienten-met-griep-die-zien-we-echt-nooit-op-de-intensive-care/

    U kwam zelf als oogarts natuurlijk heel vaak op de intensive care, nietwaar? Wat een ontstellend gebrek aan kennis en inzicht laat u hier zien.

  • Oscar Lopes Cardozo

    oogarts in ruste, Kortenhoef

    @ GL Bonte
    Nu doet U hetzelfde als dat U mij verwijt. U vergelijkt COVID 19 met Influenza. Toevallig vandaag in Trouw: oversterfte in 2020 15000 gevallen dat is 6000 meer dan in de ergste influenza golf. Bovendien komen influenza patiënten minder va...ak in het ziekenhuis terecht en al helemaal zelden op de IC. Covid 19 is echt een ander beestje. Maar dat is helemaal niet wat ik zeggen wilde: we lijken vergeten te zijn hoe met een heftig verlopende infectieziekte om te gaan. We zijn zo gaan vertrouwen op de curatieve geneeskunde dat we de bestrijding van onbehandelbare infecties niet meer echt serieus nemen. Een voorbeeld daarvan is het onder medisch beroepsgeheim plaatsen van de vaccinatiestatus, die het onmogelijk maakt om een effectief volksgezondheidsbeleid te voeren. Bent U overigens lid van het artsenpanel van Viruswaarheid? Daar begint het aardig op te lijken.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Oscar Lopes Cardozo:

    Wellicht kunt u beter verder gaan met waar u gebleven was: U ten ruste leggen. Als oogarts heeft u uw scherpe blik blijkbaar al een tijdje geleden ingeleverd.

    U gaat niet in op mijn kritiek, en bovendien is dat wat er sta...at te gebeuren nog niet meteen hetzelfde als datgene wat ethisch en moreel juist zou zijn. En net zoals de intelligentsia in 1933 staat u er bij te juichen, in plaats van dit kritisch te bevragen, gezien uw leeftijd zeer waarschijnlijk uit eigenbelang in combinatie met doodsangst.

    Als u al iets vergelijkt, moet u Influenza met COVID-19 vergelijken, en voor influenza hebben we nooit een vaccinatiepaspoort gehad, net zo min als voor iedere ander coronavirus, het RS-Virus of met para-influenza virus.

    Het staat u fraai als medicus.

  • Oscar Lopes Cardozo

    oogarts in ruste, Kortenhoef

    Collega Bonte onsteekt in oprechte woede. Helaas heeft hij het artikel niet goed gelezen. Het is geenszins mijn bedoeling geweest om de verschillende virussen met elkaar te vergelijken. Waar ik de aandacht op wilde vestigen is het verschoven belang v...an de privacy wetgeving die de volksgezondheidsrespons op een virus, waar geen goede therapie voor is en dat de capaciteit van ons zorgstelsel erg ontregelt en ook leidt tot een groot aantal sterfgevallen, nu in de weg zit. Mijn betoog is dat vaccinatiestatus altijd openbaar is geweest en nooit onder het medisch beroepsgeheim is gevallen, omdat door de eeuwen heen het volksgezondheidsbelang uitsteeg boven het privacy belang. Al vrij snel heeft het kabinet besloten om het medisch beroepsgeheim aan de kant te schuiven door bijvoorbeeld een negatieve Coronatest uitslag te eisen voor inreis in Nederland. Dat is echt zwaarder wegend medisch beroepsgeheim, omdat het hier immers diagnostische gegevens betreft. Indertijd stond heel medisch Nederland op de achterste benen toen Rusland een negatieve HIV test vroeg voor inreis. En terecht. Het gaat zeker gebeuren dat landen een inentingsbewijs tegen corona gaan eisen voor inreis. Dat is in het verleden gebeurd en dat gaat weer gebeuren. Ook is het in het kader van versoepeling van anti corona maatregelen nodig om over de vaccinatiegegevens te kunnen beschikken. Onttrek deze daarom aan het medisch beroepsgeheim. O, en collega Bonten, ik weet niet hoe oud U bent, maar in het kader van de thuisscholing zou u baat hebben bij een lesje begrijpend lezen zoals die aan groep 7- 8 in de basisschool gegeven worden. U kunt zo inloggen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog., Dalfsen

    Je moet minstens 50 jaar onder een steen hebben geleefd om een aandoening als Pokken (Variola Major) te vergelijken met het SARS-CoV-2 virus.

    Ken uw klassiekers, Oscar Lopes Cardozo:

    De sterfte aan Pokken was in het verleden 30%, veelal kinde...ren en adolescenten, en veel overlevenden hielden levenslang ernstige littekens over hun hele lichaam over aan de ziekte, waaronder vooral ook het gelaat, en sommigen werden blind.

    De Infection Fatality Rate voor een besmetting met het SARS-CoV-2 virus stijgt exponentieel met de leeftijd, is op de kinderleeftijd en in de adolescente minstens drie nullen achter de komma, op 65 jarige leeftijd nog steeds nauwelijks hoger dan 1% en stijgt door totdat deze op 80-jarige leeftijd nog altijd niet hoger is dan 10%, veelal bij mensen met meerdere onderliggende aandoening.

    Dat u het lef in uw donder heeft om de pokken te vergelijken met het SARS-CoV-2 virus, getuigt van een enorm dedain ten opzichte van de mensen die de pokken hebben uitgeroeid en miskent de enorme ellende die deze aandoening in het verleden heeft aangericht, en laat een ontstellend gebrek aan kennis zien. Wellicht kunt u zich beter eerst verdiepen in de materie alvorens dit soort stupide opmerkingen te plaatsen.

    Dan mag u verder nog bedenken dat dit waarschijnlijk nog een overschatting is omdat een zeker deel van de mensen die een milde besmetting doormaken geen antilichamen aanmaken, naar schatting zo'n 10-15%.

    https://www.cdc.gov/smallpox/about/index.html

    Assessing the age specificity of infection fatality rates for COVID-19: systematic review, meta-analysis, and public policy implications.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-020-00698-1

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.