Oud, maar niet gek?!
4 reactiesEen aantal weken geleden zag ik op de poli geriatrie een patiënt van 85 jaar, die – zo hoorde ik achteraf – in de wachtkamer al geagiteerd was. In mijn spreekkamer werd de reden van de agitatie snel duidelijk: meneer vond het onzin dat hij naar een geriater was verwezen: ‘Ik ben niet gek in mijn hoofd hoor!’
Hij weigerde grotendeels mee te werken met het geriatrisch onderzoek en was bovenal boos op zijn huisarts die hem had verwezen. Ook zijn partner had duidelijk cognitieve problemen, zo viel tijdens de hetero-anamnese op. Maar ze ontkende dat er problemen waren. Durfde ze de werkelijke situatie wel te vertellen? Van de huisarts had ik begrepen dat er geregeld onenigheid thuis was: wellicht was dit een ingang bij mevrouw en stond ze open om hier grip op te krijgen! Ook dit wuifde mevrouw echter weg. Hoe kon ik dit echtpaar helpen als er van beide kanten geen hulpvraag was? De enige mogelijkheid was een (hopelijk betrouwbaardere) hetero-anamnese bij de dochter. Zoals verwacht kreeg ik geen toestemming om informatie aan de dochter te vragen. Uiteindelijk is de man boos en met dreigende handbewegingen weggelopen.
Vanaf het begin stond ik in deze casus met 1-0 achter. Wellicht was een eerstelijnsconsult via een specialist ouderengeneeskunde een betere keus bij deze argwanende patiënt. Een dergelijk consult in de thuissituatie bespaart bovenal een hoop inspanning, tijd en – in sommige gevallen – zelfs frustraties bij de oudere kwetsbare patiënt. Belangrijk is om het doel van het consult goed voor ogen te houden en altijd te kijken naar het individuele belang van de patiënt en diens mantelzorger, goed onderling overleg tussen huisarts, specialist ouderengeneeskunde en geriater helpt hierbij. Laten we samen de zorg voor onze ouderen nog beter maken!
Wendy Janssen, aios ouderengeneeskunde, Zevenaar
Jose van Haastrecht
Bedrijfsarts niet prakizerend, Den Haag
Tot nu toe onbesproken, niet genoemd, niet becommentarieerd: wat moet de patient niet bedenken wanneer deze in de spreekkamer een dokter in opleiding tot een ander specialisme als naar verwezen treft? En zou de huisarts over enige tijd niet zijn verd...wenen met al dat verwijzen naar gespecialiseerden al dan niet in opleiding met zeer uiteenlopend kennis- en vaardigheid en opleidingsniveau? Is er nog geen appje beschikbaar dat de juiste PPT voor iedere patient genereert, nu corona de verbeteringen, die eerder geleidelijke veranderingen naar een ICT gedreven zorg waren, zo aan het versnellen is? Het is natuurlijk voor de patient, veelal een kwetsbare oudere , wel te hopen dat deze over internet en de vereiste vaardigheden daartoe kan beschikken. In elk geval bieden mobieltjes welke AH in zijn assortiment had en gretig aftrek hebben gevonden, die mogelijkheid niet. Overigens tot tevredenheid van bezitters ervan die reeds nu veelal met beleid de maandelijkse uitgaven moeten beheren...en wellicht tot een opname moeten wachten om met de hulp van een vrijwilliger beeldbellen te ontdekken.
Anne-Marie van Dam
psychiater, Amsterdam
@Leenders: ik hoop juist niet met een stichtelijk woordje, maar met een collegiaal overleg waarin de mogelijkheden besproken kunnen worden.
Kennelijk moet er ook iets aan de pr van het vak geriatrie gedaan worden.
En met gestuurde patiënten zulle...n we ook zaken moeten doen, groot deel van mijn patiënten komt (min of meer) gedwongen bij mij, al dan niet door de rechter (wat ook al geen garantie voor succes is overigens). Ik probeer dan toch een gezamenlijk doel te formuleren, desnoods: " hoe krijgen we al die bezorgde familieleden van uw nek af, wat is daarvoor nodig..."
En tja, botweg de MMSE uitvragen is garantie voor agitatie en stoppen van medewerking, dat zal toch een beetje tussen de regels door en ingekleed moeten worden.
Communicatie, communicatie, communicatie.
Karemaker
Psychiater Ouderen , Rotterdam
Sja , met een gestuurde patiënt is het vaak lastig zaken doen. Maar toen mijn - in onze ogen evident dementerende - oma (zaliger inmiddels) de eigen huisarts op bezoek kreeg en die voorzichtig haar cognitie in kaart probeerde te brengen, stuurde ze h...em - diep beledigd - zonder pardon haar aanleunwoning uit. Uit haar verhaal begreep ik dat hij de MMSE probeerde af te nemen, maar ze was toch niet achterlijk?!
De huisarts kwam er hierna ook nooit meer in.. Ik hoop dat een dokter aan huis beter werkt maar succes is zeker niet gegarandeerd!
JH Leenders
zorgveldwachter, Leeuwarden
Ben benieuwd hoe deze mankerende verwijzing is teruggekoppeld naar de huisarts; hopelijk met een stichtend woordje !