Leefstijl‘geneeskunde’
1 reactieIn een tijd dat zoveel mogelijk werk uit de tweede naar de eerste lijn wordt overgeheveld, start UMC Amsterdam LOFIT om leefstijl‘geneeskunde’ te integreren in de behandeling van patiënten in het academisch ziekenhuis!
Geïndiceerde en zorggerelateerde preventie op individueel niveau is echter een kerntaak van de huisarts die de patiënt met zijn/haar sociale context en sociale kaart kent en gebruik maakt van ‘window of opportunity’.
In de eerste lijn wordt goedkoop en efficiënt samengewerkt aan primaire en secundaire preventie met o.a. praktijkondersteuners (o.a. diabetes en HVZ), fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen.
Vanuit de huisarts wordt verwezen naar de dure tweede lijn waar patiënten en artsen elkaar niet kennen, voor specialistische diagnostiek en therapie, niet voor leefstijl‘geneeskunde’.
Een specialist die de patiënt voor leefstijladvies niet met goede brief terugverwijst naar de huisarts maar hem/haar opzadelt met een nieuw loket met reistijd, aanmeldprocedures, wachtlijst, herhaalde intakes, enzovoort bewijst patiënt noch verzekering een dienst.
Erna Burks, huisarts
J.M. Vieveen
Anesthesioloog , Amsterdam
Beste Erna,
Dank voor het onder de aandacht brengen van mijn leefstijlloket. Het LOFIT project dat 2 jaar geleden als RCT is gestart, helpt patiënten die reeds onder behandeling zijn in de 2de en 3de lijn, met aanpassingen maken in hun leefstijl. ...Het is dus een misverstand dat patiënten speciaal naar de 2de of 3de lijn worden verwezen. Wij maken slechts gebruik van dezelfde 'window of opportunity" die jij aanhaalt en helpen de patiënten op de juiste plek bij hen in de wijk te komen om te kunnen stoppen met roken, meer gaan bewegen enz.
Verder vind er in principe 1 intake plaats, maar soms willen mensen nog een keer terugkomen om over andere leefstijlgewoontes ook na te gaan denken.
De patient, zorgverlener, verzekeraar en de maatschappij varen er wel bij, want we weten dat een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van complicaties, minder medicijngebruik, soms zelfs een operatie kan voorkomen, naast een algeheel beter welbevinden.
Tot slot, in een tijd waarin huisartsen overbelast zijn, lijkt het mij juist prettig dat er ook vanuit de specialistische zorg wordt nagedacht over een gezonde leefstijl.
Voor meer informatie zie:
www.lofitleefstijlloket.nl
Met vriendelijke groet,
Jenny Marks-Vieveen, anesthesioloog en onderzoeker bij APH, LOFIT