Een verklaring van solidariteit
10 reactiesLianne Mulder droeg een keffiyeh op de foto bij het interview over haar onderzoek in MC. Een verklaring van solidariteit aan een volk dat vecht voor zijn leven. Op een verklaring van de KNMG wachten we al een jaar. Op de pagina’s van MC is het zo goed als stil over deze genocide, waarin nota bene zorgverleners op grote schaal doelwit zijn.
Ik heb het afgelopen jaar op pleinen, straten en in stationshallen gestaan om mijn stem te laten horen voor het recht op een menswaardig leven voor Palestijnen. Dat is in mijn woonplaats op dit moment verboden. Dus in plaats daarvan schrijf ik deze brief.
Al onze collega’s in Gaza zijn inmiddels zelf slachtoffer en patiënt – uitgehongerd, getraumatiseerd, gearresteerd, vermoord, ontheemd, ziek. Hun omstandigheden gaan ons voorstellingsvermogen te buiten, maar hun oproepen en smeekbeden aan ons zijn kraakhelder: bescherm ons en onze patiënten; wij komen alles wat noodzakelijk is voor leven tekort; wij zijn nergens veilig.
Met ons zwijgen stemmen we toe dat artsen en patiënten tot doelwit zijn gemaakt. Dit maakt de wereld onveiliger voor álle hulpverleners. Hiermee laat onze vereniging niet alleen Palestijnse artsen maar ook haar eigen leden in de steek. Mensen in Gaza weten bovendien heel goed dat wij zien wat hen wordt aangedaan. Ons stilzwijgen is zout in de wonden.
Laat de woorden van mijn vakgenoot, psychiater Dr. Samah Jabr, hoofd van afdeling Geestelijke Gezondheidszorg van het Palestijnse Ministerie voor Volksgezondheid, goed tot u doordringen:
“Tegenwoordig komen er veel NGO’s die zeggen dat ze Palestijnen willen helpen, ze willen behandelingen aanbieden, therapiehandleidingen voor PTSS maken en therapeuten sturen. En mijn eerste reactie is: kijken of ze een verklaring tegen genocide hebben gepubliceerd. Want als ze dat niet hebben gedaan, hebben we hun hulp ook niet nodig. Laat ze wegblijven.”
Geef haar eens ongelijk.
De Nederlandse Vereniging voor Journalisten is inmiddels wel opgestaan voor hun vakgenoten met een duidelijke verklaring. Waar wachten wij nog op?
Catherine Black, psychiater, Amsterdam
Chirurg in ruste, Zoetermeer
Ik ben diep geraakt door het leed van de Palestijnse slachtoffers in Gaza. Het is dan ook niet verrassend dat er op platforms zoals YouTube veel video's circuleren waarin Palestijnen hun frustratie uiten over de Hamas-leiding. Deze leiders zijn veran...twoordelijk voor de tragedie waarin het Palestijnse volk is beland. Jarenlang hebben zij zich voorbereid op de gruwelijke aanval die op 7 oktober in Israël plaatsvond—een daad die alle kenmerken vertoont van genocide.
Het is schrijnend dat deze misdaad juist plaatsvond in een gebied waar de bevolking eerder inspanningen deed om met hun Palestijnse buren samen te werken, hen werk te bieden, en vertrouwen op te bouwen. Het is begrijpelijk dat steeds meer Palestijnen nu hun stem verheffen tegen deze onderdrukking, zoals blijkt uit de gedeelde video's.
Israël daarentegen heeft geen genocide gepleegd en het heeft zeker niet de intentie om het Palestijnse volk uit te roeien. Deze beschuldiging wordt vaak ongenuanceerd geuit, zonder oog voor de complexe realiteit. Organisaties zoals Amnesty International zijn steeds vaker het onderwerp van kritiek vanwege vermeende partijdigheid. Zo bevat hun rapport over het conflict een openingszin die niet recht doet aan de gebeurtenissen van 7 oktober 2023, toen 1200 mensen wreed werden vermoord in de grensregio’s met Gaza. Van een ‘militaire offensief’ door Israël was op dat moment geen sprake.
Daarnaast is het onjuist om de Gazastrook te beschouwen als een door Israël bezet gebied. In 2005 heeft Israël zich volledig uit Gaza teruggetrokken, met achterlating van infrastructuur zoals kassen, in de hoop op een vreedzame toekomst. Helaas werd deze hoop door Hamas verwoest.
In deze ingewikkelde context is het belangrijk om terughoudend te zijn met termen zoals genocide. Voor zorgvuldige en evenwichtige oordelen is nuance essentieel, en organisaties of individuen die ongenuanceerde standpunten innemen, schieten hierin tekort. Het is goed dat een organisatie zoals de KNMG zich terughoudend opstelt in deze gevoelige materie.
Bernard Jas, Chirurg in ruste, Zoetermeer
A.J.P. Boeke
huisarts np, Amstelveen
Beste Catherine, ik ben het met je eens. Het is te gruwelijk voor woorden. Wat goed dat je de stilte doorbreekt in Medisch Contact. Ik weet zeker dat er meer collega's zo over denken en hoop dat zij zich aansluiten bij Artsen voor Gaza en onze Amster...damse afdeling Ga4Gaza. Zwijgend toezien kan niet meer.
L.C. Gerbrandy-Schreuders
Uroloog, Amsterdam
Het is inderdaad ongelofelijk dat wij, het Westen, het niet willen of kunnen zien, namelijk dat de staat Israël onder leiding van de extreem-rechtse regering Netanyahu geraffineerd bezig is met een genocide op t Palestijnse volk.
Daarbij worden jo...urnalisten (want getuigen!) en zorgpersoneel (want zij behandelen slachtoffers) niet gespaard.
Het moet nu stoppen!
B. Köycü
Psychiater , Haarlem
Dank je wel, Catherine voor deze inbreng.
Dank je wel redactie van MC dat jullie het hebben geplaatst.
Zeiden wij niet : “ Nie wieder” ?
Hoe gaan wij onze stilte uitleggen aan de toekomstige generatie?
Y. Dixon
Arts-onderzoeker, Amsterdam
Beste Catherine,
Dank dank dank hiervoor! Amnesty International publiceerde afgelopen week na grondig onderzoek een uitgebreid rapport dat stelt dat er sprake is van een genocide. Toch blijft men terughoudend om het beestje bij zijn naam te noemen. ...We wachten met smart op erkenning. Catherine, jij bent een heldin!
[Reactie gewijzigd door op 10-12-2024 15:30]
D.P. Muller
Psychiater, Amsterdam
Beste Catherine,
Bedankt voor deze mooie brief.
Ik doe onderzoek naar hoe de omgang met wat ik in mijn onderzoek nog deze situatie, maar wat ik met voorschrijdend inzicht en voortschrijdende dodentallen nu deze genocide zou moeten noemen. Hoe di...t de inclusiviteit op werkvloer beinvloed.
Eigenlijk wordt misschien nog wel het meest vaak de oorverdovende stilt genoemd, waardoor collega's zich vaak alleen, boos en onmachtig voelen.
Daarbij vragen ze zich vaak af als mijn organisatie zich wel kon uitspreken voor de Oekraine en voor LHBTQ+ rechten, wat maakt mensenrechten voor Palestijnen dan zo beladen?
Wat ontzettend goed dat je het gesprek zo opent.
Want ja, ik vind ook dat we ons als medische sector moeten uitspreken tegen het doelgericht vermoorden van collega artsen en vernietigen van de medische infrastructuur.
En ik denk dat we ook onderling beter moeten praten over de impact die dit op een ieder heeft.
M.J. Fortuijn
Psychiater , Haarlem
Mijn gewaardeerde collega Catherine, je wil dat de KNMG een verklaring tegen genocide publiceert. Dit betreft uiteraard een verklaring tegen genocide op de Palestijnen door Israel, al schrijft je dat niet met zoveel woorden. In de zaak tegen Israel... die Zuid-Afrika voor het Internationale Gerechtshof heeft gebracht, is de conclusie niet dat er sprake is van genocide, zoals velen ons willen laten geloven. En zelfs niet dat genocide "plausible" is. Het Hof vond de argumenten van Zuid-Afrika om te onderzoeken of er genocide zou kunnen zijn, "plausible" en heeft daarom de zaak geaccepteerd. Juridische haarkloverij, waar dokters niet voor geleerd hebben.
Het vermoeden dat Hamas zijn eigen bevolking, inclusief zorgverleners en patienten en overigens ook de gegijzelden inzet als menselijk schild, kan niet door het Hof onderzocht worden, omdat Hamas geen staat is. Dat betekent nog niet dat alle dood en verderf in Gaza dus op conto van Israel staan.
Samah Jabr, psychiater in Gaza, die je citeert, wil alleen hulp van ngo's die tegen genocide zijn. Ik neem aan: tegen de genocide van Israel op de Palestijnen? Ik krijg buikpijn van zulke opmerkingen: bedoelt ze nou echt dat ze een veroordeling van Israel voor zo ongeveer het ergste dat je kunt bedenken, belangrijker vindt dan het lenigen van de directe nood?
Jij en ik gaan er samen qua politiek niet zomaar uitkomen wat dit conflict betreft. Terwijl ik weet dat wij qua patiëntenzorg goed kunnen samenwerken. Wat dat betreft vind ik de KNMG heel verstandig, om zich niet in dit politieke wespennest te mengen.
D.P. Muller
Psychiater, Amsterdam
Geachte collega Fortuijn,
Ik las je brief met enige verbazing.
Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat human shields een uitdrukking is die in het militair recht wordt gebruikt voor de enige verdedigbare reden om burgerslachtoffers te maken en dat... deze term sinds hij in gebruik is geraakt bij ieder conflict verder wordt opgerekt. En nu in de context van Palestina eigenlijk betekenisloos is geworden. Aangezien iedere Palestijn nu een human shield zou zijn. Lees hiervoor Neve Gordon, die hier interessant werk over heeft gepubliceerd.
Ik zou kunnen zeggen dat er meerdere gerenommerde instanties al hebben geconludeerd dat er sprake is van een genocide en dat het een beetje laat is om in actie te komen als dit juridisch waterdicht is vastgesteld.
Ik zou kunnen zeggen dat wat in mijn ogen de uitspraak van Samah Jabr betekent is dat er nu wat gedaan moet worden aan de traumatisering, de slachtoffers, het bloedvergieten. Dat het niet goed voelt om mensen die op het moment dat de schade werd aangericht toekeken, om vervolgens door hen "gered" te worden.
Maar waar ik vooral over verbaasd was is dat jij genocide zo ongeveer het ergste vindt wat je kunt bedenken en toch verkiest stil te blijven in een situatie die in ieder geval veel overeenkomsten heeft met een genocide.
Ik begrijp dat er bij veel mensen een grote loyaliteit naar Israel gevoeld wordt, maar dit kan geen vrijbrief zijn om medemensen uit te hongeren en medici uit te moorden enkel omdat ze Palestijns zijn.
M.J. Fortuijn
Psychiater , Haarlem
Ik maak er bezwaar tegen dat je mijn mening over de KNMG interpreteert als "vrijbrief om medemensen uit te hongeren en medici uit te moorden enkel omdat ze Palestijns zijn."
Dat gaat toch ver voorbij mijn initiele punt, dat er van genocide in elk g...eval volgens het Internationale Gerechtshof geen sprake is en dat de KNMG er in mijn ogen goed aan doet zich juist niet uit te spreken.
Ik heb een andere mening en ik zou het prettig vinden als je die ook vanuit inclusiviteit wil benaderen. Laat ik het zo zeggen: dat ik deze situatie anders beschouw dan echt heel veel van mijn collega's, is me het afgelopen jaar niet in de koude kleren gaan zitten en jouw reactie helpt daar niet bij.
S. de Jong-Witjes
Arts
Beste Catherine,
Je stelt een hele terechte vraag aan het einde van je brief: waar wachten wij nog op? Ik vraag dit mijzelf dit ook telkens weer af...
Medische zorg zou beschermd moeten zijn, het humanitair oorlogsrecht verbiedt aanvallen gericht o...p zorgpersoneel, maar in Gaza zijn zorgverleners -zoals jij ook schrijft- doelwit. Dit kan niet, dit mag niet.