Wie stopt de vermarkting?
14 reactiesAls waarnemend huisarts kom ik nog eens ergens en komt mij veel ter ore. Onder meer dat er in huisartsenland problemen zijn met zogenaamde 'commerciëlen'. Vandaag krijg ik er voor het eerst direct mee te maken.
Voor de balie van de assistente is het druk. Die mensen komen toch niet allemaal voor mij? Net mijn agenda nog ingezien en er waren toch echt nog lege plekken!
Ik zie sommige mensen zelfs huilen: het leed lijkt groot. Iemand overleden wellicht? In de koffiepauze doe ik navraag en blijkt dat de buurpraktijk onlangs is overgenomen door een organisatie die landelijk huisartsenpraktijken opkoopt. Alleen wilde het personeel niet mee. Problemen dus. En nu hebben ze van het ene op het andere moment de praktijk gesloten. Dus de ene dag heb je nog een dokter, de volgende dag niet meer! Mensen zijn wanhopig nu ze ineens geen huisarts meer hebben en proberen zich nu hier in te schrijven. Dat dit zomaar kan! Wie stopt deze tranentrekkende vermarkting van de huisartsenzorg?
Lees ook
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Zomaar een - bij mogelijk gebrek aan kennis wellicht oliedomme - suggestie/idee/overdenking ?
Als antwoord op de vraag: hoe de commerciëlen te stoppen.
Waarom het heft niet in eigen hand genomen ?
Waarom zou een groter huisartsencollectief de... nu vrijkomende praktijken niet kunnen opkopen ? En onder licentie - volgens franchise model - operationeel kunnen runnen ? Als elke supermarkt keten dat kan, waarom zou dat in huisartsenland dan niet kunnen.
Bv onder NHG vlag. De NHG als vijfsterren keten
B.J. Kole
Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht
Het bedroevende en budgetneutrale "Iets is beter dan Niets" principe dat de zorgverzekeraars (en de vertrekkende praktijkhouders?) hier overduidelijk hanteren, gaat helemaal niet op, als 'iets' ook 'niets' blijkt te zijn.
Diensten op de spoedpost w...orden niet ingevuld, of last minute afgezegd, praktijken gaan weken dicht in de zomer en/of er kan slechts met een arts 100km gecommuniceerd worden, Of praktijken sluiten en gaan nooit meer open.
Ondertussen gaan er wel TONNEN zorggeld naartoe en hebben 2 directeuren een betaalde baan.....
Zorgverzekeraars, er moet boter bij de vis! ; Geen tromgeroffel over non-oplossingen zoals 'innovatie' en inschakelen van ketens. ( Gewoon startende huisartsen helpen met starters bekostiging, leen garanties en ondersteuning bij overname (ipv het voortdurend lastiger maken)
V.I. Umans-Mohan
huisarts, AMSTERDAM
Bekend verhaal en ook ik ben tegen deze commerciële "opkopers" omdat ze gewoon niet kunnen waarmaken wat ze beloven aan personele bezetting etc.
Maar eerst moeten die vertrekkende huisartsen eens met de billen bloot; Allemaal 20-25 jaar geleden voor... niks een praktijk overgenomen (want goodwill was toen immers verboden) en nu graag even een tonnetje of 3 goodwill willen vangen voor een zogenaamd up-to-date HIS etc. Kijk daar gaat het o.a. mis. Collega van Oosterom uit het prachtige Delft kan ook geen opvolger vinden. Lijkt mij stug dat in die studentenstad geen jonge huisarts een leuke praktijk wil over nemen zonder te moeten starten met een schuld. Toch maar weer eens kijken of we goodwill weer wettelijk kunnen verbieden??
U. Umans, arts en manager huisartspraktijk
N.A.A. van Oosterom
huisarts, Delft
Reactie op collega Umans: In Delft zijn praktijken zonder goodwill. Zo ook mijn praktijk en de praktijk van mijn buurman. Helaas. Ik kan u vertellen dat er heel wat praktijken zijn met alleen reële overname, die niet meer overgenomen kunnen worden. D...e tijd van goodwill is voorbij en ik merk dat ik die aanname van u niet prettig vindt. Misschien heeft u bewijs van uw aannames of uw gedachtes dat dit systeem van tonnen in Nederland normaal is? Dus als u wat opvolgers weet. Stuur ze naar Delft. Ze kunnen zo bij de zorggroep informeren. Krijgen zelfs nog gratis begeleiding!
[Reactie gewijzigd door op 15-09-2023 22:16]
M.P. Rümke-Gemmeke
huisarts, np, DEN HELDER
Die huisartsen hebben geen goodwill ontvangen. U verkoopt onzin
E.P.A. Gebuis
Ziekenhuisarts KNMG n.p. / AIOS IZB, Leiden
Er wordt veel gesproken in de reacties over huisartsen die geen praktijkhouder willen worden. Maar laten we eens kijken of ze überhaupt praktijkhouder KUNNEN worden. Want met de huidige regels rondom kredietverstrekking vraag ik me af waar ze het kap...itaal vandaan moeten halen om een praktijk over te nemen. Ik neem niet aan dat de vertrekkende praktijkhouder zomaar de sleutels overhandigt en met de noorderzon vertrekt.
Veel jonge huisartsen zijn eind 20, begin 30 en willen misschien ook beginnen aan een gezin. Maar met een studieschuld van de studie geneeskunde en nu een investeringskrediet voor de overname van een praktijk kunnen ze een hypotheek vergeten. En ze zijn nu ondernemer (iets waarvoor we als artsen helemaal niet opgeleid zijn) dus ze moeten zichzelf verzekeren tegen ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, medische aansprakelijkheid, en weet ik veel wat nog meer (ik ben zelf alles behalve ondernemersmateriaal, zoals misschien al duideliijk blijkt).
En zelfs als je al deze hindernissen weet te overwinnen, ben je als jonge huisarts ineens verantwoordelijk voor een bedrijf met zeker een paar man personeel (assistent(e), praktijkondersteuner, etc.) maar moet je ook aan allemaal wet- en regelgeving voldoen waar je tot een paar dagen eerder nog nooit van had gehoord. Je bent ineens verantwoordelijk voor een goed-werkend maar ook goed-beschermd ICT-systeem, salarissen, werkgeversverzekeringen, pand, communicatiemiddelen en veel andere zaken.
Hoe is dit, anno 2023, nog te realiseren voor een jonge huisarts?
N.A.A. van Oosterom
huisarts, Delft
Geachte collega Gebuis. Het is voor mijn gevoel duidelijk dat u mijn redenatie begrijpt, nl alleen de huisartsen kunnen hier verandering inbrengen. Hiervoor is moed, doorzettingsvermogen en investering en bovenal in het begin hard werken voor nodig.... De grote problemen die u ziet, zijn er altijd geweest. Hoe kwam het dat de oudere generatie huisartsen dit allemaal heeft overleefd? en nu kunnen de jongeren dit niet meer? Vreemd, dat de commerciele partijen dit wel kunnen. Nogmaals het is de keuze die men moet maken en als we alleen in problemen denken, zoals u schetst, zal de commercie toenemend macht krijgen, met alle gevolgen uiteindelijk van dien. Dus niet- gevestigde huisartsen, Aan jullie de keuze.
N.A.A. van Oosterom
huisarts, Delft
Wie stopt deze tranentrekkende vermarkting van de huisartsenzorg?........ Ik ben bang de huisartsen. En dan met name alle loslopende huisartsen, die niet als praktijkhouder werken. Indien zij met zijn allen hun schouders eronder zetten en praktijkho...uders gaan worden, zullen alle commerciële partijen geen kans meer hebben. Ten eerste omdat er dan geen praktijken zijn voor de commercie. Ten tweede omdat er dan geen huisartsen zijn, die zich in laten huren door deze partijen.
En bedenk dat het 5 voor 12 is. Hoe meer commerciële partijen er komen, des te moeilijker zal het worden voor zelfstandig gevestigde huisartsen. Zelf kan ik ook geen opvolger vinden, dus......
arts, Boxmeer
Collega Algra ,
u schrijft al : Op basis van hoe ver mijn - mogelijk beperkte- kennis strekt.
Mijn ongevraagde tip is u te verdiepen in de commerciële ketens, die huisartspraktijken overnemen.
Daar verdient de stoppende huisarts meestal niets ...aan.
Deze kan geen opvolger vinden en dat is het grote probleem.
De keten verdient aan de inschrijftarieven en heeft een moeizame relatie met het personeel en de huisartsen die ze inschakelt.
Er is een groot aantal klachten ingediend bij de inspectie betreffende deze ketens.
Inderdaad is de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de zorg, maar helaas.
Zie deze podcast.
https://open.spotify.com/episode/0B5hT4P2v7sXcAirSxPlo7?si=Yj7K81_cSr6kYJGD5HnOhw
Wim Jacobs
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Interessante podcast overigens. Aanrader . dank daar voor
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Ik begrijp dat ik een gevoelige snaar heb geraakt. Bij voorbaat mijn excuses daarvoor. Dank voor uw reactie
Ik ben redelijk op de hoogte van de 'commerciele' ketens die op dit moment het huisartsenland afgrazen zoals de Comed's , Centric health e...n Arts &Zorg, op zoek naar lekkere hapjes.
Het lijkt erg op mijn oude werkterrein van de bedrijfsgezondheidszorg/arbodienstverlening- maar dan twintig jaar geleden toen de markt werd geprivatiseerd en later geliberaliseerd.
Ik volg de media en het gebeuren op een afstandje. Niet alleen met verbazing, maar steeds vaker ook verbijstering. Bijvoorbeeld nav de laatste uitspraak van de voorzieningen rechter in de Comed casus ( Comed vs Inspectie), die ik niet volgen kan. Onbegrijpelijk en slecht houdbaar lijkt me.
Om mijn positie te verhelderen. Ik ben tegen commerciële ketens, maar ook tegen een schijnbare laissez faire politiek ( hoe kijkt U daar tegen aan ? ), waar deze casus een voorbeeld van lijkt te zijn. Ik snap de boosheid en onvrede erover, maar verbaas me tegelijkertijd over het totaal (?) ongecontroleerde karakter waarin de huisartsenzorg beland schijnt te zijn.
Dat een grote groep huisartsen met pensioen gaat is/was goed voorspelbaar, lijkt mij. Dat de jonge garde blijkbaar minder zin heeft praktijkhouder te worden - is ook bekend. Dus.....
Je kunt je dus afvragen of regie daarop wenselijk dan wel noodzakelijk zou kunnen zijn. Maar nu lijkt erop alsof dat niemand's verantwoordelijkheid is. Dat bedoelde ik met de rest stond erbij en keer erna.
Wie zou volgens U - als ik zo vrij mag zijn te vragen - het heft in handen moeten nemen ? Laten we eens een mogelijk incompleet rijtje aflopen
De zorgverzekeraar ? de beroepsgroep (KNMG/LHV/NHG) ? Het ministerie van VWS ? De Inspectie ? De ACM ? De Zorgautoriteit ? Of de huisartsen in de regio ?
Hoe zijn de commerciele ketens volgens U te stoppen ?
Ik ben erg benieuwd naar uw idee daarover.
B.J. Kole
Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht
De zorgverzekeraar natuurlijk, patienten zijn klant bij de ZV , die ZV heeft 'zorgplicht', De markt van/voor ZV's werkt nu niet, Het is een ondoorzichtig woud van polissen en voorwaarden, Patienten weten veelal niet waar ze voor (kunnen) kiezen
M.P. Rümke-Gemmeke
Huisarts met pensioen , Den Helder
U misschien?
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Interessante observatie, maar is het wel de goeie vraag ? Volgens mij heeft het maar weinig met de zgn 'vermarkting' van de huisartsenzorg van doen en vooral met fatsoen.
Mag ik zo vrij zijn even hardop te denken ? Op basis van hoe ver mijn - mog...elijk beperkte- kennis strekt.
De casus: collega huisarts 'verkoopt' blijkbaar zijn buurtsuper(de praktijk) niet aan nieuwe enthousiaste jonge collega - want die hebben daar tegenwoordig verrassend weinig trek meer in - maar aan een grotere keten - soort AH- die wel mogelijkheden ziet.
Ik neem aan dat de verkopende praktijkhouder de zorgverzekeraar daarover heeft geïnformeerd, want die heeft een zorgplicht naar haar verzekerden/patiënten van deze praktijk. Net zo goed als inkopende partij weer een nieuw contract met zorgverzekeraar dient af te sluiten. Ja toch ?
pm: zomaar vraagje, die mij nu te binnen schiet.
Schrijver/waarnemer stelt dat de praktijk is 'opgekocht', niet 'overgenomen'.
Heeft de verkopende collega huisarts bij toeval nog wat extra 'goodwill' gecashed, terwijl dat allemaal al was afgekocht ? Dat zou opvallend zijn.
De schrijver van de perikel wordt opeens geconfronteerd de gevolgen van blijkbaar niet goed lopende overdracht. Keten stopt per acuut de praktijk, omdat ....
Naar verluidt omdat de rest van het personeel van de huisartsenpraktijk niet mee wilde gaan. Zo iets komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat heeft een voorgeschiedenis. Al is het maar kort. Ik neem aan dat de verkopende praktijkhouder van te voren zijn personeel uitvoerig heeft ingelicht over de plussen en de minnen en als goed werkgever er alles aangedaan heeft de overdracht van het zittende personeel soepel te laten verlopen.
De 'verkopende' huisarts en de 'inkopende' keten hebben zich blijkbaar vergist in 'de gevoelens' van het zittende personeel, die blijkbaar andere keuzes maakt, dan verwacht cq gehoopt.
Blijkbaar trekt de opkoper de stekker uit de praktijk - is dat echt zo ? of kopen ze tijd ? - door de praktijk te sluiten. Wat weer de vraag oproept wat ze hebben 'gekocht'?
En daar zitten we dan. Er is iets fout gegaan. Dat moge helder zijn
De patiënten zitten nu blijkbaar opeens zonder zorgaanbieder/huisarts, dus is het het handigst om daarover contact op te nemen met hun zorgverzekeraar, want die contracteert zorgaanbieders uit naam van hun verzekerden. Zo werkt het systeem. En de zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Best handig dus , zo'n zorgverzekeraar.
De rest staat erbij en kijkt ernaar.
Terug naar de vraag die werd opgeworpen door de schrijver van de perikel. Who's to blame ?
Weekend overdenking.
Wie of welke partij is de probleemhouder in deze casus. Is dat de verkopende praktijkhouder, de inkopende keten, of het 'systeem' ? Wordt de huisartsenzorg vermarkt ? Zo ja, door wie ?