Groen doet goed
6 reactiesDe zorg is voor 7 procent schuldig aan de CO2-uitstoot van ons land. Daar komt bij dat de SEH een grootgebruiker is van plastic en andere wegwerpartikelen. Als SEH-artsen hebben wij dan ook besloten om ons aan te sluiten bij de Groene SEH. Om dit een beetje kracht bij te zetten hadden we een paar mooie grote planten aangeschaft. Eén voor in de wachtkamer, één voor bij de receptie en één voor in de overlegruimte. Het zag er goed uit.
Er kwamen complimenten over de aankleding. Het bracht rust bij patiënten en medewerkers. De hele werksfeer verbeterde en de SEH was een nog prettiger plek om te werken. Het groen deed duidelijk iedereen goed!
Helaas was dit niet van lange duur. Op een dag verscheen er een grote kar. De afdeling hygiëne had lucht gekregen van onze planten en met de mededeling ‘in potgrond kunnen bacteriën voorkomen en daar kan je ziek van worden’ werden alle planten op de kar gezet. Een collega rende nog op haar klompen achter de kar aan, tevergeefs. Rücksichtslos werden alle planten afgevoerd voor vernietiging.
We zijn nu een paar weken verder. De afdeling is weer volledig plantloos. Nergens is meer een spoortje levend groen te vinden. Slechts een paar lege potten herinneren ons nog aan de tijd dat er planten waren. De vraag die bij mij is blijven hangen is: zijn er ooit mensen die de SEH bezochten ziek geworden door de potgrond van de planten in de wachtkamer en staat dit aantal in verhouding tot het welbevinden wat werken in een ruimte met levend groen ons geeft?
Lees ook
J.A.M. Keulers
Gepensioneerd huisarts
We zijn bang voor AI, maar uit dit voorbeeld blijkt maar weer eens dat veel van ons werk steeds meer bepaald wordt door de minorvariant hiervan. Het algoritme , gebaseerd op een beperkt aantal variabelen ,bepaald uitvoerend beleid en regels. De v...ele andere variabelen in de context worden niet of
nauwelijks meegewogen. Dan verdwijnt het maatwerk want dit is kennelijk niet
efficiënt. Dit fenomeen is al veel verder doorgedrongen dan we ons bewust zijn.
Denk daarbij aan overheden( toeslagenaffaire) ,zorg, banken,sociale media en ga zo maar door. Kunnen we nog terug naar meer menselijke maat? Hoe dan? Dit zijn de overwegingen van een oude generalist. Het lijkt erop dat die zo
onderhand door uitsterven bedreigd zijn.
J. Plomp
Cardioloog, Hollandsche Rading
Wanneer is het logisch nadenken gestopt en is de hygiëne terreur begonnen?
Zonder evidence mag steeds minder.
De fuik wordt steeds nauwer.
Het begon met ringen, toen horloges.
Vervolgens mocht je overhemd niet onder de mouw van je witte jas kom...en , die natuurlijk dicht moet zijn.
En waarom allemaal??
Mensen komen vanuit de vieze wereld zoals een stadsbus en mogen bij de dokter alleen maar steriele oppervlaktes aanraken om daarna weer de bus in te gaan.
Wie geeft de hygiëne maffia zoveel macht om die planten weg te halen?
Ben ik de weg kwijt of zijn we allemaal een beetje de weg kwijt
C.A.J. Baas
Psychiater , Zwolle
Maar collega, u weet toch dat management niet gebonden is aan evidence base, het vijfjaarlijkse circus van herregistratie, tuchtrecht, klachtrecht en noem maar op?
huisarts, niet praktiserend, Roermond
Pas maar op: onderzoek heeft uitgewezen, dat op mensen bacteriën kunnen voorkomen, zelfs op dokters!
Laat de afdeling hygiëne er maar niet achter komen, anders wordt ook al het SEH-personeel rücksichtsloos afgevoerd voor vernietiging....
Hendrik ...Jan Vunderink, hab in ruste
A.J. Colon
Neuroloog/klinisch neurofysioloog
perfecte reactie!
W. Rietkerk
Specialist Ouderengeneeskunde, Meppel
Heerlijk hoeveel energie er uit deel 1 van dit verhaal straalt. Spannende ontwikkeling als 'het systeem' de spullen komt stelen. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Gaat 'het systeem' hier winnen van de enthousiaste en geïnspireerde groep collega's? ...... Of laten ze het er niet bij zitten?