Inloggen
Praktijkperikelen
3 minuten leestijd
coronaperikel

Waarom worden wij niet gevaccineerd?

17 reacties

‘Ik ben vanochtend positief getest!’ Met enige schrik zie ik in onze groepsapp het bericht van mijn collega. Hij is, net als ik, chirurg-oncoloog en moest zich laten testen vanwege bron- en contactonderzoek. Maar wat betekent dit nu voor mij? Net als de overige chirurgen op onze afdeling ben ik immers nog niet gevaccineerd. Ik besluit om de volgende dag toch ook maar een test te doen.

Het is weekend en ik fiets ontspannen naar de teststraat van ons ziekenhuis. Na de kweekstokjes diep in keel en neus fiets ik weer naar huis en kom een bevriende neuroloog tegen. Ook hij is niet gevaccineerd, vertelt hij mij terwijl we dezelfde kant op rijden.

Die middag word ik gebeld en krijg ik tot mijn verbazing te horen dat ik ook besmet ben. Nadat ik de bijbehorende instructies heb gekregen over de quarantaine, draai ik in mijn geheugen de film van de afgelopen 48 uur af. Met wie ben ik in aanraking geweest? Ik heb twee dagen geleden nog visite gelopen op de afdeling en patiënten gezien. En tijdens de werkzaamheden heb ik niet altijd anderhalve meter afstand kunnen houden met collega’s. Hoewel we enorm ons best doen om de reguliere zorg voor kankerpatiënten in ons ziekenhuis in de lucht te houden, is er toch een reëel risico dat ik andere medewerkers of erger nog, kwetsbare patiënten heb besmet. Op vrijdag had ik nog overleg met een onderzoekster en ik sprak vanochtend nog die collega op de fiets. Natuurlijk hadden we op de fiets geen mondkapje op. Zou ik ook hem besmet kunnen hebben? Het lijkt nu al een olievlek aan medisch personeel dat mogelijk door mijn toedoen besmet is geraakt en dus mogelijk uit het zorgproces wordt gezet. Had ik nog voorzichtiger moeten zijn?

Eigenlijk maak ik mij geen moment zorgen om mijzelf of mijn collega. We hebben beiden een gezonde lifestyle, zonder overgewicht of onderliggende ziektes. Maar, ik weet wel dat er toch ook op onze intensive care patiënten liggen zonder de bekende risicofactoren, dus een garantie is het niet. Heel veel tijd om daaraan te denken heb ik niet. Ik word gebeld door de GGD en later overleg ik met een collega welke patiënten afgebeld moeten worden voor het operatieprogramma van volgende week. Enkele patiënten met kanker kunnen de komende week niet worden geopereerd, omdat er nu twee chirurgen op onze afdeling geveld zijn door corona. Daarnaast moet ik patiënten gaan verplaatsen voor latere afspraken op de polikliniek.

Aan het eind van de dag is alles voor de volgende week verzet of uitgesteld. Ik kijk nog even in het elektronische patiëntendossier om te controleren hoe het met de patiënten gaat die ik twee dagen geleden heb gezien. Gelukkig maken zij het goed. Ik sla mijn laptop dicht en vraag mij af waarom ik eigenlijk niet gevaccineerd ben, terwijl we in Nederland al drie maanden vaccineren. Het voelt wel als een gemiste kans. Hoe is het toch mogelijk dat de wereld op zijn kop staat omdat we de zorg voor covid-19-patiënten niet aankunnen in de ziekenhuizen, terwijl we medewerkers in de zorg dan niet allemaal vaccineren? Geen van mijn naaste collega’s heeft een oproep gehad. Alleen de medewerkers die direct contact hebben met covid-19-patiënten zijn in ons ziekenhuis gevaccineerd. Bizar en onaanvaardbaar dat de zorg op mijn afdeling de komende week door besmette medewerkers extra wordt getroffen, terwijl dit toch eenvoudig te voorkomen was geweest. Ik besluit vroeg naar bed te gaan. Hopelijk valt het mee en kan ik over enkele dagen weer naar mijn werk. Als ik maar geen ernstige klachten krijg...

Hans de Wilt, chirurg-oncoloog Radboudumc, Nijmegen

lees meer
Praktijkperikel
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • anoniem

    arts

    anoniem#ebvanveen@kpnplanet.nl##arts#optinsubscribe:n##

    20-04-2021 09:21

    @anonymous,
    Er wordt continu gecensureerd helaas. Dus nu ook het BMJ...: Kritiek op het covidbeleid en de vaccins mag kennelijk niet. Filmpjes van kritische vooraanstaande artsen die kritisch zijn worden van youtube verwijderd. Op het waarom zullen ...wij wel ooit antwoord krijgen, maar voor dit moment raad ik u aan op twitter Jan Bonte en Peter Borger te volgen. De één is neuroloog en houdt zijn volgers van relevante publicaties, ook over de vaccins, op de hoogte. De ander is een Nederlands moleculair bioloog, werkzaam in Duitsland.
    @hommel_b
    @BorgerPieter

    @anonymous,
    Er wordt continu gecensureerd helaas. Dus nu ook het BMJ...: Kritiek op het covidbeleid en de vaccins mag kennelijk niet. Filmpjes van kritische vooraanstaande artsen die kritisch zijn worden van youtube verwijderd. Op het waarom zullen wij wel ooit antwoord krijgen, maar voor dit moment raad ik u aan op twitter Jan Bonte en Peter Borger te volgen. De één is neuroloog en houdt zijn volgers van relevante publicaties, ook over de vaccins, op de hoogte. De ander is een Nederlands moleculair bioloog, werkzaam in Duitsland.
    @hommel_b
    @BorgerPieter

  • Anonymous

    Arts, Den haag

    Anonymous#Erik.huisman@freedom.nl#Den haag#Arts#optinsubscribe:n##

    19-04-2021 23:46

    De bmj-link:

    “Important editorial notice for readers: This rapid response has been removed as it was being used to spread misinformation and was attributed in a misleading way on certain websites and social media. The Editor, 12/04/2021.”

    De bmj-link:

    “Important editorial notice for readers: This rapid response has been removed as it was being used to spread misinformation and was attributed in a misleading way on certain websites and social media. The Editor, 12/04/2021.”

  • Els van Veen

    huisarts

    Els van Veen#ebvanveen@kpnplanet.nl##huisarts#optinsubscribe:n##

    05-04-2021 14:08

    Afgelopen 2 april werd deze brief geplaatst in het BJM:
    https://www.bmj.com/content/372/bmj.n810/rr-14
    Hierin worden exact mijn bezwaren met de huidige vaccinatie-drang verwoord, op een veel betere manier dan ik het kan. Ik hoop dat u wat aan deze ...brief heeft.

    Afgelopen 2 april werd deze brief geplaatst in het BJM:
    https://www.bmj.com/content/372/bmj.n810/rr-14
    Hierin worden exact mijn bezwaren met de huidige vaccinatie-drang verwoord, op een veel betere manier dan ik het kan. Ik hoop dat u wat aan deze brief heeft.

  • Reina Krijnen

    Dermatoloog , Amsterdam

    Reina Krijnen#Krijnen@dcwetering.nl#Amsterdam#Dermatoloog #optinsubscribe:n##

    04-04-2021 17:14

    Beste collega, ik begrijp wat u bedoelt (deels). Ik pleit er niet voor om de vaccinatie van risicogroepen uit te stellen, ik pleit ervoor om aan het oorspronkelijke beleid vast te houden. Dit was om na de risicogroepen het overig zorgpersoneel te vac...cineren, vanaf begin mei. Om deze groep nu gelijk te stellen met bijvoorbeeld de financiële sector, waar de uitval zeer laag is een veel thuis wordt gewerkt, leidt tot onnodige uitgestelde zorg door uitval van zorgpersoneel.

    Beste collega, ik begrijp wat u bedoelt (deels). Ik pleit er niet voor om de vaccinatie van risicogroepen uit te stellen, ik pleit ervoor om aan het oorspronkelijke beleid vast te houden. Dit was om na de risicogroepen het overig zorgpersoneel te vaccineren, vanaf begin mei. Om deze groep nu gelijk te stellen met bijvoorbeeld de financiële sector, waar de uitval zeer laag is een veel thuis wordt gewerkt, leidt tot onnodige uitgestelde zorg door uitval van zorgpersoneel.

  • anoniem

    arts

    anoniem#antien11@zonnet.nl##arts#optinsubscribe:n##

    04-04-2021 16:23

    U schrijft 1 april 2021. Opmerkelijk dat u over deze ontstane situatie nu ruim 13 maanden na het begin van de corona-crisis pas gedachten heeft. Ik vermoed dat dat is omdat u erg druk bent met uw werkzaamheden in het ziekenhuis zoals dat waarschijnli...jk voor veel artsen geldt. Misschien zou u de tijd in quarantaine kunnen gebruiken om te zien wat er momenteel speelt in de wereld, wat er aan debat is en wat er gebeurd aan onderuit halen van de vrijheid van ons medisch handelen, beroepsgeheim en niet te vergeten hoe momenteel getornd wordt aan de grondrechten van alle mensen. U kunt het vinden onder het kopje “corona-maatregelen”.

    Over de vaccinatiestrategie; het steeds opduikende knelpunt in elke discussie over het eventueel loslaten van maatregelen is de belasting van de IC’s. Vaccinatie van die groepen die de IC’s belasten zou daarom het meest winstgevend zijn wat overigens al maanden geleden gezegd is, maar blijkbaar heeft dat geen prioriteit voor minister de Jonge gezien de gekozen strategie.
    In plaats van te kiezen voor oudere obesitas mannen wordt gekozen voor jonge gezonde vrouwen

    U schrijft 1 april 2021. Opmerkelijk dat u over deze ontstane situatie nu ruim 13 maanden na het begin van de corona-crisis pas gedachten heeft. Ik vermoed dat dat is omdat u erg druk bent met uw werkzaamheden in het ziekenhuis zoals dat waarschijnlijk voor veel artsen geldt. Misschien zou u de tijd in quarantaine kunnen gebruiken om te zien wat er momenteel speelt in de wereld, wat er aan debat is en wat er gebeurd aan onderuit halen van de vrijheid van ons medisch handelen, beroepsgeheim en niet te vergeten hoe momenteel getornd wordt aan de grondrechten van alle mensen. U kunt het vinden onder het kopje “corona-maatregelen”.

    Over de vaccinatiestrategie; het steeds opduikende knelpunt in elke discussie over het eventueel loslaten van maatregelen is de belasting van de IC’s. Vaccinatie van die groepen die de IC’s belasten zou daarom het meest winstgevend zijn wat overigens al maanden geleden gezegd is, maar blijkbaar heeft dat geen prioriteit voor minister de Jonge gezien de gekozen strategie.
    In plaats van te kiezen voor oudere obesitas mannen wordt gekozen voor jonge gezonde vrouwen

  • Reina Krijnen

    Dermatoloog, Amsterdam

    Reina Krijnen#Krijnen@dcwetering.nl#Amsterdam#Dermatoloog#optinsubscribe:y##

    04-04-2021 16:05

    De hartekreet van Hans de Wilt werd op de voet gevolg door de mededeling van VWS dat op 1 april besloten is dat zorgmedewerkers niet meer met voorrang gevaccineerd zullen worden. Een van de argumenten is dat de verwachting is dat door het vrijkomen v...an grote hoeveelheden vaccins, prioritering niet meer nodig is. Dat betekent volgens mij nog maanden ellende in de ziekenhuizen met zorgverleners in quarantaine en uitgestelde zorg. Ik maak me kwaad, mijn echtgenoot (niet in de zorg werkzaam) is een petitie gestart. Ik hoop dat jullie deze willen delen:
    https://petities.nl/petitions/vaccineer-zorgpersoneel-nu?locale=en

    De hartekreet van Hans de Wilt werd op de voet gevolg door de mededeling van VWS dat op 1 april besloten is dat zorgmedewerkers niet meer met voorrang gevaccineerd zullen worden. Een van de argumenten is dat de verwachting is dat door het vrijkomen van grote hoeveelheden vaccins, prioritering niet meer nodig is. Dat betekent volgens mij nog maanden ellende in de ziekenhuizen met zorgverleners in quarantaine en uitgestelde zorg. Ik maak me kwaad, mijn echtgenoot (niet in de zorg werkzaam) is een petitie gestart. Ik hoop dat jullie deze willen delen:
    https://petities.nl/petitions/vaccineer-zorgpersoneel-nu?locale=en

  • Anoniem

    medisch specialist

    Anoniem#s.somer@haaglandenmc.nl##medisch specialist#optinsubscribe:n##

    04-04-2021 14:48

    De oncologie patiënten die voor OK gepland waren, moeten afgezegd worden. De chirurg oncoloog maakt zich zorgen of hij niet ziek wordt.

    Waarom zijn wij nog niet gevaccineerd, vraagt de chirurg zich radeloos af.

    Zou je deze ellende niet met alle... mogelijke middelen willen proberen te reduceren in afwachting van eerst gevaccineerd te zijn, vraag ik mij af.
    Nee, want zolang we niet gevaccineerd zijn is er helaas niks te doen… toch? Profylactisch en therapeutisch behandelen met bestaande en goed onderzochte en goedkope geneesmiddelen heeft toch geen zin; er is onvoldoende evidence; het is niet gebaseerd op Peer review onderzoek.
    Pathofysiologische inzichten zijn blijkbaar niet meer relevant.
    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7410805/pdf/main.pdf

    De IGJ gaat artsen die HCQ, IVM, Colchicine (moet nog aan de lijst toegevoegd worden), toch off-label (is het label dat de fabrikant erop heeft geplakt) voorschrijven, zwaar beboeten, want deze geneesmiddelen zijn schadelijker/dodelijker dan de ziekte, toch…?

    Nee beter in quarantaine thuis afwachten tot je zodanig ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet want dan kan je tenminste behandeld worden … En omdat er veel covid postief geteste zorgmedewerkers thuis in quarantaine zitten, hopen dat er ook een bed voor je is, en als het slechter gaat er ook een plek voor je is op de IC. Maar verwacht niet te veel, helaas is het in die fase van de infectie een zeer dodelijke ziekte.

    Ik zou ervoor willen pleiten dat de IGJ, artsen die vanwege contact onderzoek Covid positief getest worden een hoge boete moet geven, omdat zij zich niet aan de maatregelen hebben gehouden ter voorkoming van besmetting! En na gelang de impact van de uitgestelde zorg door het niet kunnen doen van de werkzaamheden wordt de boete bepaald. In dit geval ernstige consequenties voor de kankerpatiënten die niet geopereerd kunnen worden, zou de boete erg hoog moeten zijn.

    De oncologie patiënten die voor OK gepland waren, moeten afgezegd worden. De chirurg oncoloog maakt zich zorgen of hij niet ziek wordt.

    Waarom zijn wij nog niet gevaccineerd, vraagt de chirurg zich radeloos af.

    Zou je deze ellende niet met alle mogelijke middelen willen proberen te reduceren in afwachting van eerst gevaccineerd te zijn, vraag ik mij af.
    Nee, want zolang we niet gevaccineerd zijn is er helaas niks te doen… toch? Profylactisch en therapeutisch behandelen met bestaande en goed onderzochte en goedkope geneesmiddelen heeft toch geen zin; er is onvoldoende evidence; het is niet gebaseerd op Peer review onderzoek.
    Pathofysiologische inzichten zijn blijkbaar niet meer relevant.
    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7410805/pdf/main.pdf

    De IGJ gaat artsen die HCQ, IVM, Colchicine (moet nog aan de lijst toegevoegd worden), toch off-label (is het label dat de fabrikant erop heeft geplakt) voorschrijven, zwaar beboeten, want deze geneesmiddelen zijn schadelijker/dodelijker dan de ziekte, toch…?

    Nee beter in quarantaine thuis afwachten tot je zodanig ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet want dan kan je tenminste behandeld worden … En omdat er veel covid postief geteste zorgmedewerkers thuis in quarantaine zitten, hopen dat er ook een bed voor je is, en als het slechter gaat er ook een plek voor je is op de IC. Maar verwacht niet te veel, helaas is het in die fase van de infectie een zeer dodelijke ziekte.

    Ik zou ervoor willen pleiten dat de IGJ, artsen die vanwege contact onderzoek Covid positief getest worden een hoge boete moet geven, omdat zij zich niet aan de maatregelen hebben gehouden ter voorkoming van besmetting! En na gelang de impact van de uitgestelde zorg door het niet kunnen doen van de werkzaamheden wordt de boete bepaald. In dit geval ernstige consequenties voor de kankerpatiënten die niet geopereerd kunnen worden, zou de boete erg hoog moeten zijn.

  • Els van Veen

    huisarts

    Els van Veen#ebvanveen@kpnplanet.nl##huisarts#optinsubscribe:n##

    03-04-2021 10:05

    U lijkt te denken dat een positieve test betekent dat u 'covid-19 heeft', maar dat is niet zo. Ik probeer het uit te leggen aan de hand van influenza/griep. Covid-19 is een ziektebeeld, net als influenza. Als je de diagnose influenza stelt, doe je da...t op basis van de anamnese en lichamelijk onderzoek. Dat is genoeg. Wat ik uit uw relaas opmaak, is dat u zich laat testen omdat een collega waarmee u contact had ook positief heeft getest. U wekt niet de indruk erg ziek te zijn. Het is ook de vraag of je besmettelijk bent bij een positieve test.

    Dan uw bruggetje naar een vaccinatie-noodzaak voor de zorgverlener. Er wordt momenteel gevaccineerd tegen de covid-19 (genoemd naar 2019) virusvariant met een nieuw soort vaccins. Namelijk mRNA (Pfizer en Moderna) en DNA (Astra en Jansen) vaccins. Het zou zo kunnen zijn dat deze vaccins niet helpen tegen nieuwe mutaties die nu allang in omloop zijn. Ik raad u aan om naar prof. Schetters bij de Nieuwe Wereld te luisteren, hij legde dit vorige week, 27 maart, heel duidelijk uit. Prof. Schetters is immunoloog en heeft veel ervaring met vaccins.

    U bent gezond neem ik aan, jonger dan 65, uw eigen afweersysteem kan het virus prima aan. Ik denk dat het een hoop scheelt wanneer mensen zich niet meer zonder symptomen laten testen. Vaccineren doe je voor jezelf, als je denkt dat je de ziekte niet overleeft zonder vaccin. Het is een fabel dat je het doet voor de ander. Ik noem dat hier toch, omdat er nu veel jonge verpleegkundigen, vrouwen, erg worden gepusht om het vaccin te nemen. 'Want je doet het voor de ander'. Nee, je neemt een vaccin voor jezelf en het zou een persoonlijke, vrijwillige, privé-afweging moeten zijn. Dat is het nu door alle corona-paniek in de media en in Medisch Contact niet en dat vind ik verwerpelijk.

    Ik ben voor een eerlijker voorlichting over de vaccins door Medisch Contact. Nu lijkt het alsof Medisch Contact alleen informatie overneemt van het RIVM. Maar het RIVM is niet onafhankelijk van VWS en de overheid.

    U lijkt te denken dat een positieve test betekent dat u 'covid-19 heeft', maar dat is niet zo. Ik probeer het uit te leggen aan de hand van influenza/griep. Covid-19 is een ziektebeeld, net als influenza. Als je de diagnose influenza stelt, doe je dat op basis van de anamnese en lichamelijk onderzoek. Dat is genoeg. Wat ik uit uw relaas opmaak, is dat u zich laat testen omdat een collega waarmee u contact had ook positief heeft getest. U wekt niet de indruk erg ziek te zijn. Het is ook de vraag of je besmettelijk bent bij een positieve test.

    Dan uw bruggetje naar een vaccinatie-noodzaak voor de zorgverlener. Er wordt momenteel gevaccineerd tegen de covid-19 (genoemd naar 2019) virusvariant met een nieuw soort vaccins. Namelijk mRNA (Pfizer en Moderna) en DNA (Astra en Jansen) vaccins. Het zou zo kunnen zijn dat deze vaccins niet helpen tegen nieuwe mutaties die nu allang in omloop zijn. Ik raad u aan om naar prof. Schetters bij de Nieuwe Wereld te luisteren, hij legde dit vorige week, 27 maart, heel duidelijk uit. Prof. Schetters is immunoloog en heeft veel ervaring met vaccins.

    U bent gezond neem ik aan, jonger dan 65, uw eigen afweersysteem kan het virus prima aan. Ik denk dat het een hoop scheelt wanneer mensen zich niet meer zonder symptomen laten testen. Vaccineren doe je voor jezelf, als je denkt dat je de ziekte niet overleeft zonder vaccin. Het is een fabel dat je het doet voor de ander. Ik noem dat hier toch, omdat er nu veel jonge verpleegkundigen, vrouwen, erg worden gepusht om het vaccin te nemen. 'Want je doet het voor de ander'. Nee, je neemt een vaccin voor jezelf en het zou een persoonlijke, vrijwillige, privé-afweging moeten zijn. Dat is het nu door alle corona-paniek in de media en in Medisch Contact niet en dat vind ik verwerpelijk.

    Ik ben voor een eerlijker voorlichting over de vaccins door Medisch Contact. Nu lijkt het alsof Medisch Contact alleen informatie overneemt van het RIVM. Maar het RIVM is niet onafhankelijk van VWS en de overheid.

  • Carolien

    AIOS, Zwolle

    Carolien#carolien.out@gmail.com#Zwolle#AIOS#optinsubscribe:n##

    03-04-2021 06:21

    Het vaccinatie programma wordt uitgerold van zuid naar noord NL. Dus Zeeland is als eerste aan de beurt en daarna volgt (langzaam) de rest. Groningen komt eens te meer op de laatste plaats in Nederland...

    Ook in Zwolle is slechts een handje vol zi...ekenhuispersoneel gevaccineerd, het is onbekend wanneer en hoeveel nieuwe vaccins er zullen komen.
    Het ziekenhuis in Hardenberg schijnt echter volledig gevaccineerd te zijn incl. niet-medisch personeel.
    Ik hoop dat we ontzettend veel lessen trekken uit de huidige situatie om de volgende pandemie effectiever tegemoet te kunnen treden.

    Het vaccinatie programma wordt uitgerold van zuid naar noord NL. Dus Zeeland is als eerste aan de beurt en daarna volgt (langzaam) de rest. Groningen komt eens te meer op de laatste plaats in Nederland...

    Ook in Zwolle is slechts een handje vol ziekenhuispersoneel gevaccineerd, het is onbekend wanneer en hoeveel nieuwe vaccins er zullen komen.
    Het ziekenhuis in Hardenberg schijnt echter volledig gevaccineerd te zijn incl. niet-medisch personeel.
    Ik hoop dat we ontzettend veel lessen trekken uit de huidige situatie om de volgende pandemie effectiever tegemoet te kunnen treden.

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Henk van der Pol#henkvanderpol1959@outlook.com#Heerenveen#psychiater#optinsubscribe:n##

    02-04-2021 16:50

    @ Debije
    Tjonge..., daar valt wel wat op af te dingen zeg!
    Laat mij een aantal net zo stellige tegenargumenten geven:
    mondkapjes: niet werkzaam, jonge kinderen: tot 11 waarschijnlijk niet besmettelijk en zelf lopen ze nauwelijks risico op het krij...gen van covid, testen zonder klachten: zinloos (pcr als screeningsmethode hoogst dubieus naar alle waarschijnlijkheid), al enige tijd is er sprake van ondersterfte.
    En dan nu het heil verwachten van een soort militaire vaccinatiecampagne, geleid door KNMG, medici en bedrijfsleven? Wel voor dat laatste hoeft er eigenlijk niets te veranderen, helaas: vaccinfabrikanten en een aantal i.c.-artsen en virologen weten de regering al meer dan een jaar geheel naar hun hand te zetten. En de KNMG geeft geen tegengas.
    En als u lijkt aan te geven dat ziekenhuizen prima in staat zijn om volop te helpen met vaccineren geeft mij dat hoop dat we de piek van de overbelasting van het personeel aldaar blijkbaar gelukkig gehad hebben.

    @ Debije
    Tjonge..., daar valt wel wat op af te dingen zeg!
    Laat mij een aantal net zo stellige tegenargumenten geven:
    mondkapjes: niet werkzaam, jonge kinderen: tot 11 waarschijnlijk niet besmettelijk en zelf lopen ze nauwelijks risico op het krijgen van covid, testen zonder klachten: zinloos (pcr als screeningsmethode hoogst dubieus naar alle waarschijnlijkheid), al enige tijd is er sprake van ondersterfte.
    En dan nu het heil verwachten van een soort militaire vaccinatiecampagne, geleid door KNMG, medici en bedrijfsleven? Wel voor dat laatste hoeft er eigenlijk niets te veranderen, helaas: vaccinfabrikanten en een aantal i.c.-artsen en virologen weten de regering al meer dan een jaar geheel naar hun hand te zetten. En de KNMG geeft geen tegengas.
    En als u lijkt aan te geven dat ziekenhuizen prima in staat zijn om volop te helpen met vaccineren geeft mij dat hoop dat we de piek van de overbelasting van het personeel aldaar blijkbaar gelukkig gehad hebben.

  • BW

    aios, Amsterdam

    BW#baswilts@gmail.com#Amsterdam#aios#optinsubscribe:y##

    02-04-2021 09:00

    Laten we het versimpelen en er een spelletje van maken.

    U bent min pres en u mag zelfstandig de verdeling van vaccins gaan bedenken. De eerste maand krijgt u 100.000 vaccins, de tweede 200.000 en de derde 300.00, en zo verder.
    Per doelgroep staat... een getal genoemd van het aantal vaccins dat nodig is om deze groep volledig te vaccineren.
    Wat zou volgens u de beste volgorde zijn?

    Zorgmedewerkers acute zorg 150.000
    Zorgmedewerkers niet-acute zorg 500.000
    Ambulancepersoneel 30.000
    Huisartsen 30.000
    Instellingsartsen 30.000
    Personeel instellingen (handjes aan het chronische bed) 500.000
    Overige hulpdiensten (politie, brandweer, etc) 500.000
    Overige vitale beroepen (voedselindustrie en supermarkten, OV/vervoer, nutsvoorzieningen) 750.000

    Risicopatiënten (man, hoog BMI, 50+) 300.000
    Patiënten met indicatie voor griepvaccinatie 1.000.000

    Pak maar eens pen en papier en probeer tot een goede strategie te komen...


    Laten we het versimpelen en er een spelletje van maken.

    U bent min pres en u mag zelfstandig de verdeling van vaccins gaan bedenken. De eerste maand krijgt u 100.000 vaccins, de tweede 200.000 en de derde 300.00, en zo verder.
    Per doelgroep staat een getal genoemd van het aantal vaccins dat nodig is om deze groep volledig te vaccineren.
    Wat zou volgens u de beste volgorde zijn?

    Zorgmedewerkers acute zorg 150.000
    Zorgmedewerkers niet-acute zorg 500.000
    Ambulancepersoneel 30.000
    Huisartsen 30.000
    Instellingsartsen 30.000
    Personeel instellingen (handjes aan het chronische bed) 500.000
    Overige hulpdiensten (politie, brandweer, etc) 500.000
    Overige vitale beroepen (voedselindustrie en supermarkten, OV/vervoer, nutsvoorzieningen) 750.000

    Risicopatiënten (man, hoog BMI, 50+) 300.000
    Patiënten met indicatie voor griepvaccinatie 1.000.000

    Pak maar eens pen en papier en probeer tot een goede strategie te komen...


  • M.M.M.G. Debije

    psychiater, HEERLEN

    M.M.M.G. Debije#debij006@planet.nl#HEERLEN#psychiater#optinsubscribe:n##

    01-04-2021 20:21

    Brevet van onvermogen van de overheid
    VWS en GGDs blijken telkens weer te falen: eerst de verdeling van de beschermingsmiddelen, vervolgens de medisch onverantwoorde uitspraken van Van Dissel over de mondkapjes, die niet nodig waren en kinderen die ...geen risco zouden vormen, het onzinnige uitgangspunt: alleen testen bij klachten, de falikante mislukking van het contact-onderzoek, het niet tijdig kunnen organiseren van zowel de testen als de vaccinaties en last but not least de arrogantie van Rouwvoet dat de ziekenhuizen niet hoeven te helpen met vaccineren, want dat kunnen de de GGDs zelf prima aan. Als dit zo doorgaat, hebben we straks geen woningentekort meer, want dan is de bevolking uitgedund en neemt het aantal chronische patienetn als gevolg van corona-besmetting alleen maar toe. De oversterfte-cijfers zeggen meer dan het aantal geregistreerde corona-doden. En dan hebben we het nog niet over de doden die al gevallen zijn en nog zullen vallen door uitstel van noodzakelijke behandelingen. De GGDs hebben een overschot aan vaccins, maar ja, prrotocol is protocol. Het incident in een ziekenhuis, waarbij managers hun positie misbruikt hebben om zichzelf te laten vaccineren, terwijl ze geen contact met patienten hadden, is naar ik vrees slechts een topje van de ijsberg. Zou Rutte nog niet gevaccineerd zijn? Mijn oude stelling: ik declareer in DBC en wordt geregeerd door RDBs, wordt aleen maar bevestigd.
    De oplossing: het hele programma in handen geven aan een combinatie van de KNMG en het bedrijfsleven. En het liefst zo spoedig mogelijk, puur vanwege damage-control. Het beleid dient door medici en niet door politici bepaald te worden.
    Ik begrijp niet dat alleen anti-corona-activisten zich roeren en dat de hele nederlandse bevolking het wanbeleid van de overheid accepteert.

    Brevet van onvermogen van de overheid
    VWS en GGDs blijken telkens weer te falen: eerst de verdeling van de beschermingsmiddelen, vervolgens de medisch onverantwoorde uitspraken van Van Dissel over de mondkapjes, die niet nodig waren en kinderen die geen risco zouden vormen, het onzinnige uitgangspunt: alleen testen bij klachten, de falikante mislukking van het contact-onderzoek, het niet tijdig kunnen organiseren van zowel de testen als de vaccinaties en last but not least de arrogantie van Rouwvoet dat de ziekenhuizen niet hoeven te helpen met vaccineren, want dat kunnen de de GGDs zelf prima aan. Als dit zo doorgaat, hebben we straks geen woningentekort meer, want dan is de bevolking uitgedund en neemt het aantal chronische patienetn als gevolg van corona-besmetting alleen maar toe. De oversterfte-cijfers zeggen meer dan het aantal geregistreerde corona-doden. En dan hebben we het nog niet over de doden die al gevallen zijn en nog zullen vallen door uitstel van noodzakelijke behandelingen. De GGDs hebben een overschot aan vaccins, maar ja, prrotocol is protocol. Het incident in een ziekenhuis, waarbij managers hun positie misbruikt hebben om zichzelf te laten vaccineren, terwijl ze geen contact met patienten hadden, is naar ik vrees slechts een topje van de ijsberg. Zou Rutte nog niet gevaccineerd zijn? Mijn oude stelling: ik declareer in DBC en wordt geregeerd door RDBs, wordt aleen maar bevestigd.
    De oplossing: het hele programma in handen geven aan een combinatie van de KNMG en het bedrijfsleven. En het liefst zo spoedig mogelijk, puur vanwege damage-control. Het beleid dient door medici en niet door politici bepaald te worden.
    Ik begrijp niet dat alleen anti-corona-activisten zich roeren en dat de hele nederlandse bevolking het wanbeleid van de overheid accepteert.

  • A Meutstege

    Huisarts, Zwolle

    A Meutstege #A_meutstege@hotmail.com#Zwolle#Huisarts#optinsubscribe:n##

    01-04-2021 19:02

    Ik ben wel gevaccineerd... met dat voorrecht komt ook een enorme pens werk om vaccinatie van bepaalde groepen in te even. Deze indicatie is zo wazig en wisselt 3x per week waardoor ik er niet zo zwaar aan til wie ik vaccineer. Uiteindelijk mag heel ...Nederland toch? Dus bij mij mag je aansluiten... dat is als ik eindelijk vaccins heb kunnen bestellen en ze geleverd zijn....

    Ik ben wel gevaccineerd... met dat voorrecht komt ook een enorme pens werk om vaccinatie van bepaalde groepen in te even. Deze indicatie is zo wazig en wisselt 3x per week waardoor ik er niet zo zwaar aan til wie ik vaccineer. Uiteindelijk mag heel Nederland toch? Dus bij mij mag je aansluiten... dat is als ik eindelijk vaccins heb kunnen bestellen en ze geleverd zijn....

  • FJ

    KNO arts, Hilversum

    FJ#fjhemert@hotmail.com#Hilversum #KNO arts#optinsubscribe:y##

    01-04-2021 18:55

    Heel herkenbaar, ik heb ook nog geen enkel zicht op een vaccinatie. Terwijl mijn vak inhoudt om mijn gezicht op korte afstand van een mond, keel en neus te brengen waar geen mondkapje meer voor zit....kennelijk weinig risico voor voor mijzelf en voo...r patiënten die ik zo kan besmetten, in de ogen van de GGD.

    Aan de andere kant is wel het hele begeleid wonen project in mijn wijk gevaccineerd omdat dit instellingbewoners zijn. Dat dit allemaal gezonde jonge vrouwen zijn die daar wonen omdat ze op jonge leeftijd al zwanger geraakt zijn en hun eigen financiën niet kunnen regelen maakt kennelijk niet uit. Instelling bewoner, dus vaccineren maar...

    Heel herkenbaar, ik heb ook nog geen enkel zicht op een vaccinatie. Terwijl mijn vak inhoudt om mijn gezicht op korte afstand van een mond, keel en neus te brengen waar geen mondkapje meer voor zit....kennelijk weinig risico voor voor mijzelf en voor patiënten die ik zo kan besmetten, in de ogen van de GGD.

    Aan de andere kant is wel het hele begeleid wonen project in mijn wijk gevaccineerd omdat dit instellingbewoners zijn. Dat dit allemaal gezonde jonge vrouwen zijn die daar wonen omdat ze op jonge leeftijd al zwanger geraakt zijn en hun eigen financiën niet kunnen regelen maakt kennelijk niet uit. Instelling bewoner, dus vaccineren maar...

  • Koos Plomp

    Cardioloog , Hollandsche Rading

    Koos Plomp#J.plomp@planet.nl#Hollandsche Rading#Cardioloog #optinsubscribe:n##

    01-04-2021 18:25

    Hans, ik herken het beeld volkomen.
    De berichten dat de zorg volledig gevaccineerd is slaan echt nergens op.
    In mijn ziekenhuis is zelfs de acute keten niet volledig gevaccineerd.
    Voor een ziekenhuis met 2000 paar handen aan het bed wel 280 dos...is vaccin.
    De planning is mei voor de volgende batch(echt waar). Gelukkig wil een deel van Nederland astrazeneca niet , het schijnt dat er wat eerder komt.
    Het is om te huilen

    Hans, ik herken het beeld volkomen.
    De berichten dat de zorg volledig gevaccineerd is slaan echt nergens op.
    In mijn ziekenhuis is zelfs de acute keten niet volledig gevaccineerd.
    Voor een ziekenhuis met 2000 paar handen aan het bed wel 280 dosis vaccin.
    De planning is mei voor de volgende batch(echt waar). Gelukkig wil een deel van Nederland astrazeneca niet , het schijnt dat er wat eerder komt.
    Het is om te huilen

  • Jojanneke Kant

    Huisarts , Den Haag

    Jojanneke Kant#jkant@live.nl#Den Haag #Huisarts #optinsubscribe:n##

    01-04-2021 17:41

    @wim van der pol. We vaccineren op dit moment als huisartsen de obese patiënten met een BMI van >40. Onze volgende doelgroep zijn de risicopatienten van 60- met diabetes en longafwijkingen.

    @wim van der pol. We vaccineren op dit moment als huisartsen de obese patiënten met een BMI van >40. Onze volgende doelgroep zijn de risicopatienten van 60- met diabetes en longafwijkingen.

  • Wim van der Pol

    apotheker niet praktiserend, Delft

    Wim van der Pol#info@amiz.nl#Delft#apotheker niet praktiserend#optinsubscribe:n##

    01-04-2021 15:02

    Een terechte vraag. Zeker in het licht van de continuiteit van de reguliere zorg.
    De vraag is trouwens op meer groepen in de samenleving van toepassing. Je vraagt je af of huisartsen geen rol spelen in public health. Zij beschikken toch over de digi...tale gegevens van hun patienten en kunnen makkelijk een cohort van patienten selecteren met verhoogde risico's. Waar blijven ze met deze "service"? Gaat obesitas boven diabetes en longafwijkingen?. Dient de patient zelf de huisarts te benaderen of te wachten op het bericht van het RIVM die op leeftijd selecteert? ..
    Zomaar wat vragen voor een toekomstig vaccinatiebeleid.

    Een terechte vraag. Zeker in het licht van de continuiteit van de reguliere zorg.
    De vraag is trouwens op meer groepen in de samenleving van toepassing. Je vraagt je af of huisartsen geen rol spelen in public health. Zij beschikken toch over de digitale gegevens van hun patienten en kunnen makkelijk een cohort van patienten selecteren met verhoogde risico's. Waar blijven ze met deze "service"? Gaat obesitas boven diabetes en longafwijkingen?. Dient de patient zelf de huisarts te benaderen of te wachten op het bericht van het RIVM die op leeftijd selecteert? ..
    Zomaar wat vragen voor een toekomstig vaccinatiebeleid.

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.