Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Praktijkperikelen
Anneke Ornée-Zijlstra
2 minuten leestijd
coronaperikel

Helpen vaccineren? Ik ben afgehaakt!

11 reacties
getty images
getty images

De GGD vroeg artsen om mee te helpen vaccineren op drie nieuwe locaties, die binnenkort zouden worden geopend. Het leek mij waardevol mijn steentje bij te kunnen dragen aan het sneller gevaccineerd zijn van Nederland en dus meldde ik mij aan. Een dag later werd ik al gebeld door een recruiter.

Mijn NAW-gegevens werden genoteerd, alsmede mijn BIG-nummer, KvK-nummer en bankrekeningnummer. De verwachting was dat ik snel zou worden ingeschakeld.

Twee dagen later een mail van de GGD: ‘Fijn dat u mee wilt helpen met vaccineren, maar voor het zover is moet u eerst een e-learning volgen, een cursus anafylaxie bij de ambulancedienst van twee uur en een introductieochtend van drie uur.

Ik heb me door een drietal video’s geworsteld, doorspekt met reclame voor AstraZeneca, en een toets gedaan met bijvoorbeeld de vraag of een roze naald dik en stomp was, ja of nee? Totale duur: anderhalf uur.

Gelukkig kon ik dankzij mijn veertigjarige ervaring als huisarts van de cursus anafylaxie afkomen.

Weer een dag later een mail van Randstad. Zij verzorgden de verloning van de GGD en of ik de volgende formulieren binnen anderhalve dag kon aanleveren.

Een verklaring goed gedrag.

Een kopie van mijn artsenbul, met een DUO-check.

Een document waaruit mijn BIG-registratie blijkt.

Een kopie van mijn paspoort.

Een KvK-registratie niet ouder dan drie maanden.

Een BTW-ID-nummer.

Een kopie van de polis van mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering met het meest recente betaalbewijs.

En ik moest nog een inschrijving doen voor een onboarding via Google Meet, waarbij nog het een en ander zou worden uitgelegd. Duur: een uur.

Ik ben afgehaakt!!

Hoe moeilijk kan het vaccineren en de financiële afwikkeling hiervan zijn?

Een BIG-nummer, een KvK-nummer, een bankrekeningnummer, een kopie paspoort, uurtje factuurtje en prikken maar! Scheelt tijd en een heleboel geld!

Anneke Ornée-Zijlstra, huisarts, Sneek

Zie ook het artikel Vaccinatievrijwilligers lopen vast in bureaucratie, waar Anneke Ornée over dit onderwerp aan het woord komt.

Praktijkperikel vaccineren covid-19
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Irina Levy

    Specialist ouderengeneeskunde, Reeuwijk

    15-04-2021 19:22

    Mijn buurman, oud fysiotherapeut, belde GGD om zich aan te melden om te helpen met vaccinaties, en uiteraard afgewezen.

    Maar, uit nieuws van vandaag:


    ..... Tiemen Bloemberg, programmadirecteur testen en vaccineren van de GGD....

    Militairen... en stewardessen

    Volgens Bloemberg heeft de GGD inmiddels z’n capaciteit uitgebreid om anderhalf miljoen prikken per week te kunnen toedienen. Momenteel prikt de dienst op een derde van die capaciteit. Personeel is er voorlopig genoeg, maar voor de opschaling zijn er ’aandachtspunten’, vooral voor de functie van toeziend arts. Intussen zijn er zo’n duizend militairen en extra Rode Kruis-vrijwilligers paraat en zijn er afspraken met stewards en stewardessen van Transavia om mee te helpen.

    Mijn buurman, oud fysiotherapeut, belde GGD om zich aan te melden om te helpen met vaccinaties, en uiteraard afgewezen.

    Maar, uit nieuws van vandaag:


    ..... Tiemen Bloemberg, programmadirecteur testen en vaccineren van de GGD....

    Militairen en stewardessen

    Volgens Bloemberg heeft de GGD inmiddels z’n capaciteit uitgebreid om anderhalf miljoen prikken per week te kunnen toedienen. Momenteel prikt de dienst op een derde van die capaciteit. Personeel is er voorlopig genoeg, maar voor de opschaling zijn er ’aandachtspunten’, vooral voor de functie van toeziend arts. Intussen zijn er zo’n duizend militairen en extra Rode Kruis-vrijwilligers paraat en zijn er afspraken met stewards en stewardessen van Transavia om mee te helpen.

  • Monique Piegza

    Verzekeringsarts/ RGA, Eindhoven

    24-03-2021 18:15

    Dan ook maar een positieve reactie. Aangemeld, VOG en NAW gegevens aangeleverd, inclusief BIG registratie en bewijs Hep B vaccinatie, introductie om de collega's te leren kennen, 2x e-learning waar ik echt geen1,5h voor nodig had en die een interes...sante inkijk in de achtergronden en organisatie rond vaccinaties gaf. Sindsdien wekelijks aan de slag en inmiddels duizenden mensen voorbij zienkomen...... blij dat ik mijn steentje kan bijdragen! Ik kan het iedereen aanraden die een verschil wil maken.

    Dan ook maar een positieve reactie. Aangemeld, VOG en NAW gegevens aangeleverd, inclusief BIG registratie en bewijs Hep B vaccinatie, introductie om de collega's te leren kennen, 2x e-learning waar ik echt geen1,5h voor nodig had en die een interessante inkijk in de achtergronden en organisatie rond vaccinaties gaf. Sindsdien wekelijks aan de slag en inmiddels duizenden mensen voorbij zienkomen...... blij dat ik mijn steentje kan bijdragen! Ik kan het iedereen aanraden die een verschil wil maken.

  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam

    19-03-2021 12:41

    Een reactie van de zijde van GGD-en is bij mijn weten tot nu toe uitgebleven. Helaas.

    Een reactie van de zijde van GGD-en is bij mijn weten tot nu toe uitgebleven. Helaas.

  • Anita Zandstra

    Huisarts, Leeuwarden

    19-03-2021 06:50

    Heel herkenbaar, het verhaal van Anneke.
    In de afgelopen week heb ik dezelfde frustraties doorgemaakt.
    Vol enthousiasme heb ik mij aangemeld om de GGD Fryslân te helpen als huisarts bij het vaccineren. Na een paar dagen vol met frustraties en teg...en muren aanlopen is mijn enthousiasme tot het nulpunt gedaald. Ik ben er inmiddels helemaal klaar mee.

    Heel herkenbaar, het verhaal van Anneke.
    In de afgelopen week heb ik dezelfde frustraties doorgemaakt.
    Vol enthousiasme heb ik mij aangemeld om de GGD Fryslân te helpen als huisarts bij het vaccineren. Na een paar dagen vol met frustraties en tegen muren aanlopen is mijn enthousiasme tot het nulpunt gedaald. Ik ben er inmiddels helemaal klaar mee.

  • Ruben van Coevorden

    Gepensioneerd huisarts, waarnemer, Amsterdam

    18-03-2021 10:14

    Ik ben sinds kort gepensioneerd en heb 40 jaar ervaring. Ik heb overwogen mij aan re melden, maar na het kezen van de ervaringen van de collegae heb ik al weer gegeten en gedronken.
    Schande!

    Ik ben sinds kort gepensioneerd en heb 40 jaar ervaring. Ik heb overwogen mij aan re melden, maar na het kezen van de ervaringen van de collegae heb ik al weer gegeten en gedronken.
    Schande!

  • HansJMGroen

    Uroloog b.d., Bennebroek

    18-03-2021 09:53

    Het valt mij steeds weer op hoe goed we zijn om iets eenvoudigs ingewikkeld te maken. En hoe slecht we zijn om ingewikkelde zaken eenvoudig te maken.

    Het valt mij steeds weer op hoe goed we zijn om iets eenvoudigs ingewikkeld te maken. En hoe slecht we zijn om ingewikkelde zaken eenvoudig te maken.

  • EE ten Berge

    Bedrijfsarts

    17-03-2021 20:25

    Volgens mij mogen een aantal documenten bekeken worden, maar er mag geen copie worden afgegeven. Zie https://www.justitia.nl/privacy/kopie-paspoort

    Volgens mij mogen een aantal documenten bekeken worden, maar er mag geen copie worden afgegeven. Zie https://www.justitia.nl/privacy/kopie-paspoort

  • Karemaker

    Psychiater , Rotterdam

    17-03-2021 20:19

    Wat een bizar relaas! Zo raken we toch nooit allemaal tijdig gevaccineerd?!

    Wat een bizar relaas! Zo raken we toch nooit allemaal tijdig gevaccineerd?!

  • Adri Stutterheim

    Gepensioneerd maar nog waarnemend huisarts, Meliskerke

    17-03-2021 19:12

    Ik heb me wel door de rijstebrijberg geworsteld en twee maanden na mijn aanvankelijke aanmelding en 4 weken na mijn directe reactie op een spoedmailtje van de GGD HRM of ik dezelfde dag nog wilde reageren na ongeveer 10 telefoontjes en 10 mailtjes mi...jnerzijds vandaag mijn eerste invullen van het beschikbaarheidsrooster kunnen invullen. Daarbij lijkt het er op dat over 4 weken mogelijk pas mijn eerste inzet gevraagd gaat worden. Intern lijkt de GGD en holle en logge ambtelijke organisatie te zijn die voor deze acties totaal ongeschikt is. Toch maar de defensiespecialist inschakelen?

    Ik heb me wel door de rijstebrijberg geworsteld en twee maanden na mijn aanvankelijke aanmelding en 4 weken na mijn directe reactie op een spoedmailtje van de GGD HRM of ik dezelfde dag nog wilde reageren na ongeveer 10 telefoontjes en 10 mailtjes mijnerzijds vandaag mijn eerste invullen van het beschikbaarheidsrooster kunnen invullen. Daarbij lijkt het er op dat over 4 weken mogelijk pas mijn eerste inzet gevraagd gaat worden. Intern lijkt de GGD en holle en logge ambtelijke organisatie te zijn die voor deze acties totaal ongeschikt is. Toch maar de defensiespecialist inschakelen?

  • P.H. van Putten

    arts, Sellingen

    17-03-2021 18:36

    Niet alleen bureaucratie maar ook gebrek aan kennis. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet nodig (uitzondering volgens VVAA) evenmin als een BTWnummer. Zal wel standaardprocedure van Randstad zijn, niet van de GGD

    Niet alleen bureaucratie maar ook gebrek aan kennis. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet nodig (uitzondering volgens VVAA) evenmin als een BTWnummer. Zal wel standaardprocedure van Randstad zijn, niet van de GGD

  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam

    17-03-2021 17:42

    GGD-bureaucraten stellen zoveel krankzinnige, zinloze en tijdrovende eisen aan externe artsen-vaccineerders dat de conclusie zich opdringt dat zij hun bijstand eigenlijk niet willen. Wel: de eigen organisatie en macht uitbreiden.

    GGD-bureaucraten stellen zoveel krankzinnige, zinloze en tijdrovende eisen aan externe artsen-vaccineerders dat de conclusie zich opdringt dat zij hun bijstand eigenlijk niet willen. Wel: de eigen organisatie en macht uitbreiden.

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.