Cardiovascular risicomanagement met frikandellen
1 reactieNa enkele weken klinische complexe hartrevalidatie volgt het eindgesprek met onze physician assistant. Patiënt heeft een groot voorwandinfarct doorgemaakt en er is sprake van hartfalen.
De behaalde doelen van de klinische revalidatie en het verdere poliklinische traject worden besproken. Op de vraag aan patiënt of hij, onder begeleiding van onze diëtiste, de leefregels heeft begrepen en ook kan toepassen – zoals de natriumbeperking, de vochtbeperking en de algemene leefregels met betrekking tot gezonde voeding – reageert hij heel enthousiast.
‘Absoluut, ik ben er druk mee bezig. Ik ben naar de supermarkt gegaan, heb daar zes verschillende merken frikandellen gekocht! Trots tovert hij een lijst tevoorschijn. ‘Kijk, ik heb precies uitgezocht hoeveel zout er in welke frikandel zit en weet nu precies welke ik moet kopen!
Heeft u ook een perikel? Stuur uw verhaal naar redactie@medischcontact.nl
Petra
basisarts, Delft
Ik zou zeggen dat deze patiënt inderdaad prima heeft begrepen, wat de bedoeling is. Aangezien de meeste mensen, hartpatiënt of niet, af en toe eens iets snacken, kun je maar beter weten wat je dan het béste kunt snacken om de (gezondheids)schade te b...eperken.