Vervolgafspraak over de schutting
Bij het voorbereiden van mijn spreekuur zie ik zijn naam weer opdoemen. De uitslag van de CT-scan is er. Met een lichtverhoogde hartslag open ik het verslag van de radioloog en ga direct naar de conclusie. Gelukkig, geen aanwijzingen voor metastasen of recidief. Pfff, komen we daar even goed weg.
Om mij volstrekt onduidelijke redenen was deze patiënt een aantal jaar uit zicht geraakt na het verwijderen van een risicovolle tumor. Vorige week meldde hij zich met de vraag of hij niet weer eens op controle moest komen. Ik heb geprobeerd te achterhalen waarom er geen vervolgafspraak meer is geweest, nadat ik drie jaar geleden in de status noteerde ‘controle over zes maanden’. Ik ben er niet achter gekomen. Je zegt het tegen de patiënt en in het elektronisch patiëntendossier ‘plaats je een order’, als in: je gooit een briefje over de schutting met het vertrouwen dat het verwerkt wordt tot een vervolgafspraak. Het is ondoenlijk om de gang van al die tientallen briefjes per dag na te gaan en gelukkig is dat ook meestal niet nodig. Totdat er eentje tussendoor glipt.
Het is ondoenlijk om de gang van al die briefjes na te gaan
De uitspraak van het tuchtcollege die we recent in Medisch Contact publiceerden waarin werd gesteld dat de verantwoordelijkheid van de vervolgafspraak bij de patiënt ligt, roept veel uiteenlopende reacties op, zoals deze week te lezen is op bladzijde 38. Sommigen vinden dat de dokter zijn verantwoordelijkheid moet nemen en niet alleen een advies moet geven over het maken van een vervolgafspraak. Anderen zijn blij met de uitspraak van het tuchtcollege en vrezen de consequenties voor ons dokters als er anders geoordeeld zou zijn en wij intensieve controle op het plannen van vervolgafspraken moeten uitvoeren.
Ik vind het waardevol dat we als lezers van Medisch Contact deze discussie hier met elkaar kunnen voeren. Het opent de ogen voor een andere invalshoek en zet je weer even op scherp over je eigen situatie en werkwijze. Ikzelf voel me verantwoordelijk dat de vervolgafspraak er komt, maar hoe hierop controle te houden voor al die honderden patiënten? Wat is het vangnet als één van mijn briefjes met de vervolgafspraak die ik over de digitale schutting gooi niet in het juiste bakje belandt?