Ik herken me niet in het geschetste beeld
Plaats een reactieVeel aandacht voor het tuchtrecht in deze editie. De wekelijkse uitgebreide tuchtzaak betreft ditmaal een kwestie over een schaamlipcorrectie bij een minderjarige. Daarnaast uiteraard ook twee actuele uitspraken.
Het coververhaal vertelt het relaas van huisarts Fietje van Hellemondt, die vier jaar bezig was om het tuchtcollege te laten luisteren naar een voor haar essentiële getuige over de klacht die de dochter van een overleden 87-jarige patiënte tegen haar indiende. Redacteur Sophie Niemansburg doet verslag van een kafkaëske gang van zaken. Een herzieningsverzoek moest uiteindelijk uitkomst bieden, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot.
De tuchtcolleges ‘herkennen zich niet in het geschetste beeld’, laten ze in de wederhoor weten. Dat is ook altijd mijn primaire reactie als ik iets niet helemaal goed heb gedaan. Tot iemand je erop wijst dat je ook het perspectief van de ander aan kunt nemen. En als dat lukt, verlaat ik vaak mijn defensieve stelling en nog beter, kan ik leren van wat er misging. Ik hoop dat de tuchtcolleges dat ook doen en vervolgens kijken wat er beter kan. Want herkenning of niet: hier ging te veel mis.
Dat is ook altijd mijn primaire reactie als ik iets niet helemaal goed heb gedaan
Ten slotte nóg een tuchtzaak. Een die op onze website al veel beroering gaf. In zijn blog breekt Marcel Slockers een lans voor een collega-straatarts die offlabel, maar in heel lage dosering, quetiapine voorschreef aan een dakloze met slaapproblemen. De inspectie heeft hem in hoger beroep aangeklaagd. Slockers vindt dat gezien de ingewikkelde problematiek van de behandeling van daklozen, zachtjes gezegd niet de meest doelmatige inzet van de inspectie. Op vele brieven aan de inspectie hoe te zorgen voor de groeiende groep onverzekerde daklozen kwam – vanwege tijdgebrek – nooit een reactie. Ik begrijp Slockers’ boosheid. Maar ook hier geldt dat mijn primaire reactie bijstelling behoeft als ik het perspectief van de inspectie ken. Die heeft op onze website laten weten na de uitspraak in maart een toelichting te kunnen geven. Wij zullen dat uiteraard volgen.
-
Evert Pronk
Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling van Medisch Contact, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen. Het perspectief van de artsen staat hierbij centraal. Uitgeven vanuit de inhoud, is zijn devies.
- Er zijn nog geen reacties