8415 onrustige nachten
5 reactiesWaarschuwing. Berisping. Geldboete. (Voorwaardelijke) schorsing van maximaal één jaar. Gedeeltelijke ontzegging om het beroep uit te oefenen. Doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. Met deze tuchtrechtelijke zwaarden van Damocles boven uw hoofd stapt u iedere ochtend uit bed om naar uw werk te gaan.
Elk jaar wordt bij een van de regionale tuchtcolleges tegen zo’n 1100 artsen een tuchtklacht ingediend, waarvan 12 procent gegrond wordt verklaard. Gecorrigeerd voor het gebruik van slaapmedicatie, het stoïcijnse karakter van een klein aantal artsen en de prevalentie van het vertrouwen in de goede afloop betekent dit nog steeds 8415 gebroken nachten per jaar (eigen ruwe berekeningen).
Minder klachtgronden accepteren zou een goede stap zijn
Juist de laatste maanden is er opnieuw veel heisa rondom het tuchtrecht. Eerst was er een berisping voor de specialist ouderengeneeskunde die in haar eentje verantwoordelijk was voor vierhonderd patiënten, verspreid over vier locaties (waar u ook massaal op reageerde op deze website), vervolgens de waarschuwing voor een huisarts die niet in het dossier noteerde ‘bij verergering terugkomen’ waarna de reacties op onze site ook niet bepaald mals waren.
Deze week pleit hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate voor een hervorming van het tuchtrecht, onder andere door minder klachtgronden te accepteren. Gezien het lage percentage van de klachten dat uiteindelijk gegrond wordt verklaard, zou dat inderdaad een goede stap zijn. Iedere slapeloze nacht minder en iedere fitte dokter meer kunnen we goed gebruiken. De gezamenlijke tuchtcolleges lieten eind november weten – na het afroepen van fase 2d – dat de omstandigheden waarin zorg moet worden verleend meewegen bij de beoordeling van een ingediende klacht. Hopelijk slaapt u daardoor ook alweer ietsje beter. Overigens gaan wij vanaf 2022 de stem van de dokter meer laten klinken in onze veelgelezen rubriek Tuchtrecht, dus als u affiniteit hebt met tuchtrecht kunt u zich als aspirantcommentator bij ons melden.
N.P.M.J. Bosch
Uroloog, Beverwijk
Beetje tegenstrijdig van de tuchtcolleges. Nu wordt wel rekening gehouden met de werkomstandigheden gedurende de coronacrisis Bij de recente casus met de specialist ouderen geneeskunde werd dat niet gedaan. Maar beter laat dan nooit. Als ex-piloot l...ees ik al vele jaren de piloot en vliegtuig waar iedere maand een analyse staat van een incident/ongeval in de luchtvaart. In welk land dat ook heeft plaats gevonden, de analyse gebeurt altijd op een zeer systematische en gelijke wijze. Naast oa het weer, de luchtwaardigheid van het vliegtuig wordt altijd gekeken naar de werkomstandigheden van de piloot voorafgaand aan het ongeval. Als ik naar uitspraken van de tuchtcolleges kijk dan vraag ik me altijd af of men daar wel beseft hoe hoog tegenwoordig de werkdruk geworden is in de zorg. In de OK hebben we de TOP al overgenomen uit de luchtvaart (checklists). Advies aan de tuchtcolleges om dit ook standaard mee te nemen.
In de luchtvaart staat ook altijd voorop het veiliger maken van de luchtvaart. Dat zie ik ook nauwelijks terug in de geneeskunde.
M.D. Oosterhoff
Psychiater, THESINGE
Interessante reactie. Ik hoor vaker dat in andere sectoren heel anders met kwaliteitscontrole wordt omgegaan
M.D. Oosterhoff
Psychiater, Thesinge
Je berekening van het aantal slapeloze nachten lijkt me minstens een factor 10 te laag. De artsen die uiteindelijk niet veroordeeld worden hebben ook vele slapeloze nachten. En de artsen die niet aangeklaagd worden ook.
Een vraag. Waarom noem je ww...w.turecht.nl niet? Dat is met inmiddels 1500 handtekeningen,
merendeels artsen vooral huisartsen toch wel vermeldenswaard?
Raad je lezer aan het te tekenen? Of juist niet en waarom wel/niet?
Dat ik me zal aanmelden als aspirantcommentator zal je niet verbazen. Benieuwd of ik door de ballotage heen kom
J.M. Keppel Hesselink
pijnarts, Bosch en Duin
Blij met deze oproep. In deze tijden dienen we artsen te beschermen tegen een regen van 88% onterechte klachten. Daar moeten we iets op vinden. Minder klachtgronden? Dat zal vermoedelijk alleen maar een shift geven naar de geaccepteerde klachtgronde...n. Dan wordt het een politiek schaakspel zodat de klager dan bij de klacht een passende klachtgrond gaat vinden vrees ik. Maar laten we niet vooruit lopen op de zaak. Op zich al heel fijn als het gaat lukken om het merendeel van die 88% onterechte klachten te voorkomen!
A.F. Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, oud bedrijfsarts, Rotterdam
Het tuchtrecht is inderdaad aan een grondige hervorming toe. Maar ik heb er een hard hoofd in, als ik eerlijk ben. Want de weerstand tegen verandering is een vrijwel niet te nemen horde. Gebrek aan innovatie en geringe bereidheid tot verbetering teke...nt het huidige tuchtrecht.
Als ik naar mijn vakgebied kijk zie ik dat er veel zaken tegen bedrijfsartsen worden gestart in het kader van een arbeidsconflict, waarbij de bedrijfsarts als kop van jut wordt gebruikt. In die beschrijvingen van deze casussen is te weinig aandacht voor zowel de context waarbinnen de zaak zich afspeelt, als voor de weging en argumentatie van het oordeel. In de kern komt het er te vaak neer op de afsluiter van de Rijdende Rechter: en daar zult U het mee moeten doen. Nauwelijks leerbaar dus.
Ik zou het Tuchtcollege willen oproepen eens diep in de spiegel van de kritiek te kijken.
Ik weet het: dat is behoorlijk schrikken geblazen.
1. Ik steun dus het initiatief van Menno Oosterhoff om er wat aan te doen
https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/een-brief-voor-een-beter-tuchtrecht-is-misschien-niet-genoeg.htm
2. dit komt niet uit de lucht vallen. Er wordt al jaren over gepraat !
Lees Martin Appelo's uiterst leesbare boek: verslagen door het tuchtrecht