Blogs & columns
Veldwerk

Oxy, handgeschreven

11 reacties

Sinds de komst van corona is er in de media weinig aandacht voor opioïden. Geen krantenkoppen, geen nieuwsrubrieken. Google toont vooral links naar bekende websites. Opiaten.nl is overigens wel de moeite waard. Veel wetenswaardigheden. U kunt er lezen dat Nederlandse apothekers vorig jaar 6 procent minder sterkwerkende opioïden verstrekt hebben.

Verder toont Google links naar mijnmedicijn.nl, waar u de vaak negatieve ervaringen van 297 patiënten kunt lezen met de door u voorgeschreven oxycodonnetjes en fentanylpleisters. Als u toch aan het googelen bent: kijk eens op drugsforum.nl. Verbazing alom. Of op obscure websites als online-medicijnen-kopen.nl en morfine-kopen.nl, waar u oxy (straattaal voor oxycodon) voor weinig koopt.

Ik vraag me af of het te-gemakkelijk-voorschrijven-van-opioïden nog wel leeft onder dokters en patiënten. Ik zie de receptjes alweer vaker – protocollaire pijnbestrijding – voorbijkomen. Journalisten zijn niet meer geïnteresseerd in het onderwerp. Corona is allesoverheersend. Vooruit, studenten benaderen me nog wel. Of je dokters die te veel opiaten voorschrijven zou kunnen straffen, vroeg een studente vorige week aan me. Ze had leuke suggesties. Volgens opiaten.nl wordt er veel onderzoek gedaan, maar dat verandert vooralsnog niets aan het probleem. Belangrijker is dokters en patiënten bewust te blijven maken dat er een probleem is. Bij dezen dan.

Ik zie de receptjes alweer vaker voorbijkomen

6 procent minder is een begin: van 625 duizend naar 585 duizend gebruikers. We zijn er nog lang niet. Het belangrijkste is het aandragen van uitvoerbare oplossingen. Misschien helpt het – gaf ik de studente ter overweging – als dokters opiaatrecepten weer met de hand moeten uitschrijven – zoals vroeger – voluit met alles erop en eraan. Dat kost tijd. Tijd om even na te denken en om samen met de patiënt te besluiten of het recept wel nodig is. Oké, ik hoor het al, dat moet dan ook gelden voor antidepressiva en voor pammetjes. Mee eens.


Meer van Jos van Bemmel

Veldwerk oxycodon
 • Jos van Bemmel

  Jos van Bemmel schrijft vanuit zijn ervaringen als huisarts.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  Mooi Tindersticks, Dolf. En we blijven roepen, al is het in de woestijn.

  En Wolter Birza, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoewel, soms geldt 'Voorkomen is duurder dan genezen'. De titel van een fraai boekje dat Hans van Maanen indertij...d schreef. https://www.bol.com/nl/f/voorkomen-is-duurder-dan-genezen/33443261/

 • Dolf Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  In de rubriek - zeg het muziek
  luister naar deze song
  Medicine van de Tindersticks

  https://www.youtube.com/watch?v=JZVwJO9I_eE


  There's medicine you want
  Medicine you need
  Medicine to get you on your feet
  Off your knees

  Cause every sin...gle day
  And every single hour too
  That medicine it works inside of you
  In your head
  In your dreams
  In your dreams

  You worked it so hard
  You tried to make it shine
  Medicine it keeps you down that mine
  In your head

  Cause every single day
  And every single hour too
  That medicine it works inside of you
  In your head
  In your dreams
  In your dreams

 • Dolf Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Nog even ter zake, yo !

  In 2018 schreef staatssecretaris Blokhuis (CU) namens het kabinet dat het oxycodon gebruik in Nederland niet problematisch was/zou zijn. Dat is twee jaar geleden.

  Een jaar later schreef Bruno Bruins (VVD)- die als minist...er van medische zorg inmiddels dit dossier had overgenomen - dat hij toch wel erg geschrokken was. Hij stelde een werkgroep/task force in. Er kwam ook een actie agenda.

  Dit alles na niet aflatende bemoeienis van huisarts Jos van Bemmel, die direct vanuit de spreekkamer /werkvloer allerlei rake observaties zomaar de lucht in gooide: 'Ook in Nederland moesten we ons opmaken voor nieuwe heroïne plaag, als we niets zouden doen'

  Het is nu juli 2020. En waar zitten we nu in dit dossier ? Wat is de actuele situatie ? Ja: er zijn in tussentijd richtlijnen bijgesteld, er wordt onderzoek gedaan. Maar is het genoeg ?

  Als ik naar mijn oxycodon dashbord kijk staat mijn scherm sinds een 1/2 jaar op zwart. De laatste kamerbrief is van 10 okt 2019.

  En: als ik dit in de laatste drugsmonitor lees slaat de schrik me wel om het hart : 'onbekend is in hoeverre oxycodon en andere (nieuwe) synthetische opiaten (zoals fentanylen) niet medisch
  worden gebruikt'.

  Laat dit even bezinken: hebben we hier met het zgn ijsbergfenomeen van doen ? Van Ark kan/moet vol aan de bak.

  Dit alles indachtig de eerste wet van Dolf: de werkelijkheid houdt zich niet aan de afspraken, spelregels,en/of protocollen.

  Ergo: je moet altijd onder de mat blijven kijken.
  Want: als je niet kijkt, zie je ook niet.

  Laatste kamerbrief actie agenda voortgang opioiden 10 okt 2019
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/10/10/kamerbrief-over-voortgang-actie-agenda-opioden

  nationale drugsmonitor 2019 - 4-3-2020
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/03/04/nationale-drug-monitor-jaarbericht-2019

  de jos van bemmel acties
  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/oxycodon-een-nieuwe-heroineplaag.htm

 • Wolter Birza

  Basisarts n.p., ‘s-Gravenhage

  Toen ik nog als huisarts werkzaam was heb ik pogingen ondernomen de in de periode voor mij ruim voorgeschreven pammetjes (vervanging van barbituraten) af te bouwen. Dit bleek bijna onbegonnen werk.
  Wel effectief was het op indicatie nooit langer v...oorschrijven dan een week. Iedereen, die meende ze langer nodig te hebben, moest op consult komen. Bij dit consult werd opnieuw diagnostiek bedreven en zelden een herhalingsrecept voor weer een week geschreven.
  Dit beleid voerde ik bij alle medicatie waarbij verslaving ook de loer ligt.
  Patiënten waren hier snel van op de hoogte en dat bespaarde een heleboel ‘gedoe’.
  Kortom: voorkomen is beter dan genezen.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  @Algra: Wat zou ik soms graag Omar zijn: Maar ik rook niet. Wapens zijn in Nederland verboden, en ik kan toch niet met een luchtbuks aankomen. Bovendien ben ik een watje, en bovenal:

  Ik heb bij lange na niet zo'n indrukwekkend hoofd.

  Enne... "...Bonte is coming, yo" klinkt lang niet zo indrukwekkend....

 • Dolf Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  'Omar is coming, yo ! '. Omar is coming , yo !  @ Jos van Bemmel
  Your welcome, laten we alert blijven. Want de politiek is snel vergeetachtig.

  Over The Wire: oudere cult serie. Maar mijn zonen (19 en 21)en vrienden vinden hem erg goed/ste...rk. Beste serie ever , zeggen ze.

  Gemaakt in 2002 - dus 18 jaar geleden. Maar nog altijd blijkbaar sterk genoeg.
  Met onvergetelijke scenes, inkijkjes en discussies. Het start langzaam op. Je moet je laten meegaan.

  Het verschil tussen de bad and the good guys is minde groot dan je denkt. Maar de bad boyz zijn meedogenloos bad.

  Maar het is hard, rauw en link. Niet echt gezellig zullen we maar zeggen. Maar komt redelijk dichtbij de werkelijkheid van alledag - aan de onderkant van de samenleving.
  Geen D66 wereldje dus. Andere koek dus. Want die zijn voor legalisering van soft en deels hard drugs. So beware. Hier zie hoe het gaat.

  https://www.ad.nl/home/heb-je-nog-nooit-gehoord-van-the-wire-dit-is-waarom-je-deze-serie-moet-zien~a892e3c4/

  the trailer:
  https://www.youtube.com/watch?v=9qK-VGjMr8g

  waarom het lesmateriaal is:
  https://www.folia.nl/opinie/66178/the-wire-tv-drama-als-lesmateriaal

  Obama is grote fan:
  https://www.youtube.com/watch?v=tlYDCuJ-c8s

  Omar's coming, yo!
  https://www.youtube.com/watch?v=UmtuRRhtGQw

 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  Dank voor de mooie tekst, Dolf. De Wire ga ik zeker bekijken. Ben nu bezig met Breaking Bad. Wellicht gezien? Een scheikundige die zeer zuivere meth weet te maken met alle gevolgen vandien. De serie besteedt helaas te weinig aandacht aan de verwoest...ende effecten van met. Wel veel spanning. Ik blijf reminden!

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  @Algra: En inderdaad "The Wire" biedt inderdaad een fantastische inkijk in onze westerse "beschaving". Ik heb nu drie seizoenen gezien, en het is indringend, indrukwekkend maar bovenal: angstaanjagend.

  Hoe ik er op kwam? Er werd naar gerefereerd ...in the "Tyranny of Metrics" van Jerry Z. Muller. Als illustratie van de "wet van Campbell". Deze luidt:

  "the more any quantative social indicator is used for social decision-making, the more subject it will be to corruption pressures and the apt it will be to distort and corrupt the social processes it is intended to monitor".

  Muller benoemt dit als een variate op de "wet van Goodhart die luidt:

  "Any measure used for control is unreliable". To put it another way, "anything that can be measured and rewarded, will be gamed".

  In "The Wire" is indringend en wordt pijnlijk duidelijk hoeveel waarheid er in deze uitspraken zit. Zowel het boek en de TV-serie kan ik warm aanbevelen aan iedereen die iets wil begrijpen van onze maatschappij.

  Maar ik zeg er wel bij: het is niet om heel vrolijk van te worden.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  @Algra: Hoe je met een paar pennestreken de grimmigheid en lelijkheid van de huidige maatschappij in een simpel liedje neer kunt zetten... Prachtig!

 • Dolf Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  It's just Chemical warfare. Wellicht aardig in dit verband: het lied Chemical warfare van Mink de Ville. Dank voor de reminder Jos !

  Down in the Bodega, out in the street
  Somebody wants a taste, everybody wants a piece
  'Cause that's chemical wa...rfare

  You hear it on the radio, you see it on TV
  Another widow on the list, this you must believe
  'Cause that's chemical warfare

  Now, Mr. President, he told me this traffic he gonna stop
  Get rid of the indesirables by bringing in the cops
  'Cause this is chemical warfare
  Chemical warfare, this is chemical warfare
  Chemical warfare, this is chemical warfare

  Everybody knows a Johnny who just passed away
  Big wheels count their dollars while the families count their prayers
  Hey hey, hey hey, hey hey


  De muziek - typisch jaren tachtig
  https://www.youtube.com/watch?v=tCOvtHy7Zns&list=RDtCOvtHy7Zns&start_radio=1&t=70


  Niets nieuws onder de zon
  nu oxy, straks meth

  Hoe zo iets in zijn werk gaat ?
  Bekijk dan de onvolprezen serie The Wire - plaats van delict in de serie is Baltimore. Maar het had zo Rotterdam/Antwerpen kunnen zijn. Het gebeurt allemaal recht onder onze neus.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wire

  En waarom we er zo weinig vat op blijken te hebben ?
  Lees dan het ontluisterende rapport De achterkant van Amsterdam - van bestuurskundige Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp - augustus 2019 - dus heel actueel en volledig bij de tijd.

  https://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2019/8/onderzoeksrapport-de-achterkant-van-amsterdam.pdf

 • M Kamphuis

  aios , Utrecht

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.