Leerzaam reisje
Veldwerk: de bestuurder
2 reactiesWaar dokters weleens op reis gaan naar een mooi – ik bedoel nuttig – conferentieoord, zo pakte ik vorige week mijn koffertje om af te reizen naar het verre Hamburg. Daar staat sinds 2004 de Martinikliniek, een privaat onderdeel van het universiteitsziekenhuis, dat volledig gericht is op de behandeling van prostaatkanker.
De Martinikliniek wordt als toonbeeld van value based health care beschouwd. De resultaten zijn indrukwekkend, vooral rond complicaties, impotentie en incontinentie.
Vooraf werd ik er echter door onze urologen op gewezen dat de behandelingen in Duitsland afwijken van die bij ons. Dat bleek inderdaad snel uit de cijfers. In de Martinikliniek worden per jaar ongeveer 2200 radicale prostatectomieën uitgevoerd – net iets minder dan in heel Nederland bij elkaar. Per inwoner is het aantal ingrepen meer dan het dubbele van dat in Nederland. Er wordt dus sneller (gemakkelijker?) geopereerd. Zijn kwaliteitscijfers dan te vergelijken?
Ook intrigerend is het aantal ingrepen met de befaamde operatierobot, de Da Vinci. Ze hebben drie van die dingen. Die worden in iets minder dan de helft van de gevallen gebruikt. Waarom niet altijd? vroegen we. Wel, antwoordde de directeur, voor de kwaliteit van de uitkomsten maakt het helemaal niets uit, terwijl de kosten aanzienlijk hoger zijn. De robot wordt gebruikt als de patiënt erom vraagt, en wordt lang niet altijd vergoed. Het is pure marketing, met als plezierig bijeffect dat de operateur goed kan zitten tijdens de ingreep in plaats van krom te staan boven de patiënt.
Een leerzaam reisje, derhalve. Toch ben ik onder de indruk, want de passie om steeds te verbeteren en kwaliteit te objectiveren spatte ervan af.
Victor Cats
Psychiater N.P., Capelle aan den IJssel
N.a.v. "Leerzaam reisje " van Hugo Keuzenkamp in M.C. 39 van 28sept j.l. sprak ik gisteren met een gynaecoloog die sinds een aantal jaren opereert met de DaVinci - robot.Hij vertelde dat het op déze wijze opereren aanzienlijk minder belastend was en ...bovendien tot meer precisiewerk leidde.Daarvan hebben ook patienten profijt ,op de korte en lange termijn ,zodat het o.a. hierom nog maar de vraag is of ,zoals de directeur van de kliniek in Hamburg stelde "de kosten aanzienlijk hoger zijn " .Ook worden de woorden van deze directeur "Voor de kwaliteit maakt het helemaal niets uit"( met grote letters) moeiteloos overgenomen,en Keuzenkamp voegt daaraan toe : "het is pure marketing met als plezierig bijeffect dat de operateur goed kan zitten tijdens de ingreep in plaats van krom te staan boven de patient". Behalve het badinerende karakter van m.n. deze laatste woorden lijkt mij de vraag of Keuzenkamp`s "Veldwerk" ditmaal de kritiek van het (in zijn slotwoord omarmde ) "objectiveren" kan doorstaan ,op z`n zachtst gezegd "fragwürdig".Tóch meer iets voor de beroepsgroep ?!
dolf algra
arts, opiniemaker en commentator zorg en sociale zekerheid, rotterdam
Mooie observatie met genoeg stof om even bij stil te staan én te overdenken