Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Column

Gebroken nek

3 reacties

Vrijdagmiddag, halfvijf. De assistent klikt een CT op mijn scherm van een 85-jarige patiënt die van een paar traptreden is gevallen: adequate man, nauwelijks nekpijn, geen neurologische verschijnselen. Ik zie een densfractuur zonder relevante verplaatsing van de botfragmenten. Ik schat in dat een harde kraag voldoende is; de ligamenten zullen voldoende intact zijn.

Bij de controle een week later maakt patiënt het goed en de foto’s zijn redelijk. Ik zie hem pas na drie maanden retour met een CT. Voor binnenkomst check ik zijn gegevens: kennelijk heeft hij de controle na zes à acht weken overgeslagen. Ik open de CT en schrik. De botfragmenten zijn geweken en de situatie oogt verre van ideaal. Ik zucht en denk dat we deze 85-jarige baas dan toch maar moeten opereren. Op zijn leeftijd wel een verhoogd risico, maar te doen.

Ik roep de patiënt binnen. Hij komt guitig lachend, zonder kraag, binnenlopen. Met de CT nog op mijn netvlies doet deze aanblik mij fronsen: ‘Mijnheer, u draagt geen kraag?’ ‘Nee dokter, dat vond ik een heel vervelend ding.’ Ik laat hem voorzichtig plaatsnemen. ‘Die hebt u toen maar afgedaan?’ vraag ik voorzichtig. Hij schaterlacht en gooit daarbij zijn hoofd in zijn nek. Ik krijg een hartverzakking. Ik leg hem uit dat de CT mij verontrust, dat de nek gestabiliseerd moet worden en dat ik voorstel om te opereren. Dat wil hij niet: hij wil geen operatie en hij wil geen kraag. Om mijn onthutste gezicht moet hij glimlachen. ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren, dokter?’ Ik laat hem weten dat zijn ruggenmerg kan worden beschadigd en dat het op het niveau van deze breuk tot ademstilstand en de dood zal leiden. ‘En dan dokter? Ik ben 85, ik heb een mooi leven gehad, ik zie het wel, ik vind het wel goed.’ Even later nemen we tevreden afscheid. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen.

print dit artikel
Veldwerk
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • Laman Harald, Revalidatiearts , Drachten 22-02-2017 11:29

  "@collega Spong: Blijkkbaar wist de neurochirurg dit nog niet zo goed, maar ze heeft het nu direct geleerd. Met het begrijpen zit het dus wel goed.
  En andere collega's die de mens achter het geval nog niet herkennen, leren hier ook wat van!"

 • R.Spong, Huisarts , Curacao 17-02-2017 03:32

  "Typisch een casus van een arts die niet begrijpt dat zij met een mens te maken heeft en niet met een geval."

 • RFM Jansen, Huisarts, MADE 15-02-2017 20:29

  "Bedankt voor de les.
  Onderbouwt mijn stelling: "Zorg eerst, regels later"."