Chocola, bier, pillen en hulpmiddelen
1 reactie337,5 miljoen euro boete voor Mondelēz, opgelegd door de Europese Commissie. Mondelēz is fabrikant van Toblerone, Milka en Côte d’Or. Ze krijgen deze boete voor het opknippen van de zogenaamde Europese interne markt om daarmee supermarktondernemingen die gebruik wilden maken van lagere inkoopprijzen in andere EU-landen, het leven zuur te maken. Dit klinkt abstract. Maar door territoriale leveringsbeperkingen (TLB’s) betalen consumenten in Europa te veel voor hun levensmiddelen.
Deze kwestie bestaat al lang, en dit was ook zeker niet de eerste boete. AB InBev moest in 2019 200 miljoen euro betalen voor TLB’s, maar dan van bier. Anders gezegd: zij zaten Ahold dwars om in Nederland gekocht bier te verkopen in zijn Belgische winkels omdat de inkoopprijzen van bier van AB InBev in België hoger waren.
Opvallend is dat dit iedere keer gaat over levensmiddelen. Bedrijven als Picnic en Ahold blijven dit terecht consequent agenderen in het belang van hun klanten (en o ja, natuurlijk ook een beetje voor henzelf). De Europese Commissie heeft in 2020 onderzoek gedaan, waarna zij constateren dat Europese consumenten 14,1 miljard euro kunnen besparen als de inkoopbeperkingen worden opgeheven. Echter diezelfde EU en ook nationale regels, bijvoorbeeld over de productetiketten, ‘helpen’ de fabrikanten om voor hetzelfde biertje per land andere prijzen te hanteren. Eind 2023 constateerde minister Micky Adriaansens nogmaals hetzelfde. Fabrikanten en leveranciers belemmeren ondernemers en winkels om hun inkopen over de grens te doen.
Hoog tijd dat ook hier de inkoopbelemmeringen worden opgeheven
Waarom hier dit verhaal? Vervang bier door bijvoorbeeld pacemakers, Toblerone en Milka door geneesmiddelen en dit Veldwerk beschrijft de huidige niet-bestaande interne Europese markt in de gezondheidszorg. Het is hoog tijd dat ook hier de inkoopbelemmeringen, de TLB’s, worden opgeheven. Gezien de omvang van de zorg is de mogelijke besparing voor de Europese burgers nog vele malen groter dan die voor de levensmiddelen. Een mooie taak voor de ziekenhuizen samen met de nieuwe minister van VWS om dit snel en consequent te blijven agenderen in Europa.
bronnen
Mondelez krijgt megaboete wegens belemmeren inkoop supermarkten
https://fd.nl/bedrijfsleven/1517489/mondelez-krijgt-megaboete-wegens-belemmeren-inkoop-supermarkten
Microsoft Word - Territoriale leveringsbeperkingen_eindrapport
https://open.overheid.nl/documenten/8bf2ebbe-c875-4715-9a44-51c06adfd7b3/file
Onderzoek bevestigt bestaan inkoopbeperkingen en noodzaak voor oplossingen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
European Commission: Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs, Study on territorial supply constraints in the EU retail sector – Final report, Publications Office, 2020, https://data.europa.eu/doi/10.2873/59256
Meer van Mark van Houdenhoven
N. de Vries
Specialist ouderengeneeskunde, Zwolle
Dit stuk gaat over het opdelen van de 'Interne' Europese markt en gedoe hierover. De schrijver merkt op: ´Opvallend is dat dit iedere keer gaat over levensmiddelen'.
Mij valt op dat Toblerone, Milka, Côte d’Or en bier kennelijk door wijze mensen bi...j de categorie levensmiddelen ingedeeld zijn.
Ik zou zeggen dat het genotsmiddelen zijn en gezien de verwachte toename aan overgewicht, kunnen deze producten m.i. niet duur genoeg zijn. Dat AH de prijzen laag wil houden in het belang van hun klanten geloof ik derhalve niet zo erg.
Wat betreft de Europese markt zou het goed zijn als er gezamenlijk eenvormig beleid afgesproken zou worden in het kader van de volksgezondheid voor bijvoorbeeld suikertaks en tabaksbeleid zodat 'slimme' Nederlanders niet in Duitsland kilo's tabak gaan kopen omdat het in Nederland zo duur is geworden.