Belangen verstrengelen
1 reactieOnlangs ben ik teruggekeerd van een trip naar Noord-Tanzania, waar ik gewerkt heb namens een stichting waar ik deel van uitmaak. Ik weet niet of ik de naam ervan mag noemen, want dan zou ik beticht kunnen worden van belangenverstrengeling. En het laatste wat ik wil, is net zo worden als 69 procent van de psychiaters die betrokken zijn bij het opstellen van het nieuwe standaardwerk voor mentale ziekten (DSM-V). Of zoals Henk-Jan Out, die beweert dat de farmaceutische industrie best haar eigen producten mag keuren.
Maar ja, wie zonder zonden is... Binnenkort zal ik op een symposium van een ‘Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek dat actief is in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg’ spreken over echografie in de huisartspraktijk. Voor zover ik weet krijg ik er niet voor betaald. Ik mik op een flesje wijn en ik hou me niet bezig met de verkoop van echoapparaten. Maar door mijn optreden worden er waarschijnlijk wel meer verkocht. Mag dat? Ik doe het alleen omdat ik echografie tot een eerstelijnsproduct wil maken, wat hopelijk kostenbesparend zal zijn.
En hoe zit het met mijn stichting? Mijn belang bestaat eruit dat ik blij word als er geld binnenkomt waardoor misvormde Masaï-kinderen een kans krijgen binnen hun samenleving. Maar ik krijg de kans om de naam van de stichting te noemen alleen maar omdat ik toevallig een column schrijf in Medisch Contact. Maak ik misbruik van deze positie als ik de naam noem? Verstrengel ik belangen? Welke ethicus helpt? De recente antwoorden van de minister op Kamervragen hierover zijn voor mij vooralsnog ruim onvoldoende.
Jos van Bemmel, huisarts
Meer van Jos van Bemmel
Wim van Bodegom
huisarts, Linschoten
Ik lees de column van Jos van Bemmel over de scheefgroei in de zorgsector. Eerder vanmorgen zag ik op de tv ‘Het Filosofisch Kwintet’ over gezondheidszorg, solo of solidair. Hierin werd aangestipt hoe evidencebased medicin steeds meer als opmaat geld...t voor de kwaliteit van ons medisch handelen en hoe de belangeloze, belangstellende care/caritas zich niet direct laat vertalen in kwaliteitsverbetering en daardoor waarschijnlijk steeds meer naar de achtergrond zal worden gedrongen. Over scheefgroei gesproken.
Ik deel Jos’ belangstelling voor Tanzania en echografie. Ook projectmatig steek ik daar de nodige energie in. Regelmatig probeer ik mensen en/of farmaceutische firma’s ertoe te bewegen dit project financieel te ondersteunen – met wisselend succes.
Recentelijk bezocht mij een vertegenwoordiger van een zeer groot farmaceutisch bedrijf. Los van het feit of je artsenbezoekers wilt ontvangen, wil ik graag nog een opmerking maken over de opstelling van farmaceutische firma’s. Uit angst beticht te worden van gunstbetoon, hetgeen nu eenmaal verboden is, ondersteunen zij dit soort projecten niet of nauwelijks. Mij werd tijdens dit bezoek een handboek huisartsgeneeskunde aangeboden, kostprijs: iets meer dan 40 euro. De, overigens zeer aardige, artsenbezoeker vertelde mij, dat op deze manier dit boek wel duizend keer word aangeboden. Ook verzorgde hij binnenkort een nascholing voor huisartsen, kosten rond de 7000 euro, waarvan waarschijnlijk het meeste voor de catering. Over scheefgroei gesproken. Zelf zag hij ook wel in, dat dit in schril contract stond met datgene waarvoor ik hem probeerde te strikken, namelijk uit oogpunt van caritas zijn firma ertoe te bewegen een deel van dit budget te besteden aan bovengenoemde goede doelen.