Alcohol
1 reactieDe Gezondheidsraad heeft onlangs zijn advies over alcohol aanzienlijk aangescherpt. Nu luidt het advies: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Volkomen terecht, want alcoholgebruik is na dat van tabak de belangrijkste te voorkomen oorzaak van sterfte ter wereld. Echter, in tegenstelling tot het roken van tabak (dat als vermijdbare oorzaak van sterfte wereldwijd nog altijd op plaats 1 staat) zijn we de afgelopen decennia veel meer gaan drinken.
Alcohol verhoogt – al bij één eenheid per dag – de kans op (borst)kanker en nog vele andere ziekten. Sterker, het nadelige effect van alcohol op populatieniveau is voor het grootste deel toe te schrijven aan hen die matig drinken. Kortom, hoog tijd voor een nieuw advies, en gelukkig is de Gezondheidsraad, zoals zijn taak is, op de bres gesprongen voor de (gezondheid van de) bevolking.
Intussen doet de overheid (vrijwel) niks. Integendeel, de alcoholindustrie mag zichzelf reguleren en we hebben bij de sigarettenindustrie gezien wat dat oplevert: niets.
Dit terwijl het toch de taak van de overheid is om de gezondheid van de bevolking te bevorderen en ziekte te voorkomen. Behalve politieke wil, staat weinig effectieve maatregelen in de weg. De potentiële acties zijn even werkzaam als eenvoudig: verhoog de prijs, verbiedt reclame en verminder de uitgiftepunten. Het daaropvolgende – en in vele studies aangetoonde – effect van vermindering van alcoholgebruik op gezondheid en welbevinden van de populatie is enorm. Naast vermindering van ziekte en sterfte, zullen misdaad en (partner)geweld en ook het ziekteverzuim afnemen. Het wordt tijd dat de overheid daden bij de woorden van de Gezondheidsraad voegt.
René Kahn, is verbonden aan het UMC Utrecht
J.M. Groen
Uroloog n.p., Bennebroek
U verwijst naar de wijze waarop in de Scandinavische landen de alcoholhoudende dranken beschikbaar zijn. Daar is gebruik en misbruik niet minder. Er wordt zelf gestookt met resultaat dat blindheid en niervergiftiging veel voorkomt. Alles waar alcohol... in zit, spiritus, aftershave wordt, door de armere mensen gedronken. Dus voorlichting en reclame restricties werken beter dan prijsverhoging en beperking van verkrijgbaarheid. Nog afgezien van de criminaliteit die je creeert, zie de drooglegging in USA en het drugsbeleid.