Blogs & columns
Bert Keizer
Bert Keizer
2 minuten leestijd
Column

Adieu, vaarwel, tot ziens, dag…

21 reacties

Dit is mijn laatste column voor Medisch Contact. Ja, ook een columnist moet van ophouden weten. Ik voelde me enigszins aangesproken toen Luc Bonneux ophield met zijn column. Ik was het daar niet mee eens, omdat ik zijn columns erg waardeerde, maar meer nog omdat ik dacht: moet ik ook niet eens gaan nadenken over eh … al was het maar om te voorkomen dat de hoofdredacteur op een kwade dag met een diepe zucht en een welgemeend ‘tot ons leedwezen’ de fatale hendel zou overhalen, waarna ik reddeloos in de vergetelheid zou wegzakken.

Een van de weinige zegeningen op aarde is dat je niet naar je eigen begrafenis hoeft. Tenzij je als columnist ter ziele gaat; dan mag je als bonus ook nog eens zelf de grafrede uitspreken.

Dit is mijn 196ste column en ik heb het, als ik goed reken, iets meer dan zeventien jaar gedaan. Het is me nooit overkomen dat de redactie zei: dit kan écht niet! Wel dat ze zeiden: we volgen je niet – verhaal is niet sluitend – zeg het duidelijker. Ik heb als columnist wel meer met redacties te maken, maar Medisch Contact is het enige tijdschrift waarbij je lot als columnist elke maand opnieuw aan het zijden draadje van redactionele goedkeuring hangt. Je krijgt dan ook maandelijks (als alles goed gaat tenminste) de boodschap dat je column voor deze keer is geaccepteerd. In het begin meende ik daarachter de boodschap te horen: ‘En denk nou maar niet dat dit ons milder stemt over je volgende column, dus je bent gewaarschuwd.’ Maar zo was de sfeer helemaal niet.

Als je als columnist ter ziele gaat, mag je zelf de grafrede uitspreken

Sinds ik niet meer in het verpleeghuis werk, wordt mijn focus beperkter. Geneeskunde is niet alleen maar een palliatieve bezigheid en mijn kernboodschap: ‘Bij alle biochemie, blijf lief voor een ziek mens’ is natuurlijk erg mooi, maar op hoeveel verschillende manieren kun je dat blijven zeggen?

Inmiddels ervaar ik hoe de tijd zijn vonnis voltrekt. Ik ben nu 72,9 en er staat een hele nieuwe generatie klaar om zich te storten op nieuwe problemen. Ouderen vechten vaak de vorige oorlog en ik wil voorkomen dat ik een irritante oud-strijder word die ergens in het jaar 2000 is blijven hangen en die alleen maar huivert bij CRISPR-Cas, destructomab of algoritmisch gestuurde spreekuurapps.

Toen ik begon aan de studie geneeskunde had ik geen idee waar het over ging, maar ik meende wel op weg te zijn naar een boeiende beroepsuitoefening. Ik ben in dat opzicht nooit teleurgesteld geweest in ons vak. Dokteren is denk ik nog altijd een van de meest onthutsende en soms zegenrijke bezigheden waar een mens zich mee kan inlaten. Het is een vak waarover je ook na tientallen praktijkjaren ’s avonds nog steeds niet bent uitgepraat. Het was mij een bijzonder genoegen om dat hier al schrijvend met u te doen.

dankwoord

De redactie dankt Bert Keizer voor alle observaties en kritiek – soms vilein, dan weer in fluwelen bewoordingen – waarmee hij Medisch Contact heeft verrijkt. Arts-microbioloog en romancier Miquel Ekkelenkamp zal – voor het eerst in MC 45 – het stokje van hem overnemen.

Lees volgende week een interview met beide columnisten, Bert Keizer en Miquel Ekkelenkamp.

alles van en over Bert Keizer

 • Bert Keizer

  Bert Keizer is specialist ouderengeneeskunde en filosoof. Sinds 2016 is hij werkzaam voor het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen: de Levenseindekliniek). Hij schreef maar liefst zeventien jaar voor Medisch Contact. Ook is hij columnist bij Trouw.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Heleen de Vaan

  sociaal geneeskundige

  Eigenlijk mag Bert Keizer niet stoppen met zijn columns in Medisch Contact. Want wie anders brengt de geneeskunde in relatie tot de oudere mens onder de aandacht? Wie anders schrijft er over goede zorg / goed zorgen voor ouderen, over het levenseinde... en andere zaken die werkelijk van belang zijn in het leven en in de geneeskunde?

  Natuurlijk ben ik als MC-lezer ook blij met opvolger Miquel Ekkelkamp. Wat hij jaren geleden schreef is nog steeds actueel. Lees bijvoorbeeld ‘Marges’ (zijn column van 22-2-2012 hier op de MC website), deze zet ook anno 2020 tv-reclames van een zekere hoortoestellenverkoper in perspectief.
  Een hartelijk welkom terug aan Miquel dus! Ik kijk uit naar de komende columns.

  En hartelijk dank aan Bert Keizer, voor alle columns, bespiegelingen, spiegels, wijze woorden. Dank, en het ga je goed!

  Terugkomend op mijn eerste vraag: ik hoop dat Medisch Contact Anne-Mei The vraagt om Bert Keizer’s werk op te volgen. Geen idee of zij dat ziet zitten of dat ze daar tijd voor heeft. Zo niet, dan zou ik u, beste collega-lezers van Medisch Contact, aanraden haar boeken te lezen. En herlees ook de columns van Bert Keizer, hier op de MC-site. Ze blijven de moeite - en goud - waard.

 • Jos van Bemmel

  Huisarts, Hoogland

  Ha Bert,
  Ik was al wel op de hoogte van je MC afscheid. Maar het moet gezegd: je laat een leegte achter. Een lege bladzijde zonder stof tot nadenken of glimlachen. Graag verwerk ik deze leegte met je tijdens een 3 of 4 gangendiner. Als lockdown h...et toelaat. Tot dan.

 • Mirella Buurman

  huisarts, Amsterdam

  Shit! Wat jammer dat je stopt Bert. Je column was het eerste dat ik las als ik Medisch Contact opensloeg. Je hebt me vaak aan het lachen gemaakt, soms liet ik een traan, zoals nu.

 • Eveline van Veen

  jeugdarts, Colmschate

  Ik zal je mooie columns missen, dank!

 • ronald houwing

  dermatoloog/scenarts, deventer

  Luc weg en nu Bert (schreef bijna Hein :))

  Heel veel dank voor al je columns .
  zal ze missen!

 • Erik Frölke

  huisarts/docent, Dordrecht

  De glimlach om mijn mond werd steeds breder met -bijna- elke column.
  Herlees bv eens de klassieker: 10-tips voor de euthanasie-vrager. In alle discussie waren we bijna vergeten dat er ook nog een patient vastzat aan de euthanasie-vraag.
  Dankjewel ...!
  als waardering zeg ik: je bent te vroeg gestopt!

 • Vincent Borst

  Specialist ouderengeneeskunde, Raamsdonksveer

  Beste Bert en collega

  Dank voor je jarenlange spiegels die je de geneeskundige wereld hebt voorgehouden. Je hebt een belangrijke bijdrage geleverd aan het relativeren van onze kundigheid die menig arts ontbeert in tijden van toenemende high tech ...binnen ons metier.
  Speciale dank voor het vertegenwoordigen van ons vak als specialist ouderengeneeskunde

 • Rob Jonquiere

  arts np, Amsterdam

 • Jedidja Fortuijn

  Aios psychiatrie, Haarlem

  Beste Bert,
  Wat jammer! Ik heb je columns met plezier gelezen.

 • Tim Linssen

  Huisarts, Meersen

  Jarenlang mogen genieten van je eerlijke, toegankelijke, gevatte en geestige columns. Ik zal ze missen, maar hopelijk blijf je nog een tijd een belangrijke stem in het gesprek over palliatieve zorg en euthanasie. Bedankt!

 • Hans Koster

  huisarts Amsterdam Oost 1974-2013, 72,6, Amsterdam

  U kon altijd zo mooi schrijven hoe ik er over dacht.

 • Dirk J van Leeuwen

  mdl-arts, Amsterdam

  Bert: veel dank voor al je bijdragen
  Leaving the party before it's over is ook een vaardigheid die niet iedereen bezit.......

 • Anna Bartels

  Neuroloog, Haren

  Het hadden er zo nog 100 meer mogen zijn van mij. Dank voor het mooie geschrevene! Geen bezwaar tegen in boekvorm verdergaan..

 • Jim Faas

  verzekeringsarts , Amsterdam

  Diepe buiging ! Ik ken geen betere...

 • Bart Timmers

  Huisarts, ‘s-Heerenberg

  Ontzettend bedankt voor alle hele, hele toffe, prikkelende, beeldende, humoristische en tot denken aanzettende columns!

 • Liesbeth Lommelaars

  huisarts, Bennebroek

  Bert!! Wat ga ik je columns enorm missen. Zo scherp, kritisch en helder; zo vol humor en zelf-reflectie, zo vol respect en empathie voor je patiënten. Sommige van je woorden zijn voor altijd (min of meer correct) in mijn geheugen gegrift : "Ze was ac...hter een scherm van morfine aan het overlijden". Omdat ik het zó met de strekking van je verhaal/aanklacht eens was. Ik heb zoveel "Yes, en zo is het nog steeds" - ervaringen tijdens het lezen van je columns gehad dat ik er, in weerwil van je woorden, van overtuigd ben dat er voorlopig nog niks geen 'vorige oorlog' te bestrijden is als het om een pleidooi voor "good medical practice" gaat. Het risico dat je in de nabije toekomst een 'irritante oud-strijder' zou gaan worden lijkt me dus geheel uitgesloten, maar ik begrijp en voel waarom je dit besluit hebt genomen.
  Heel, heel hartelijk dank voor alles wat je al schrijvend deelde en de inspanningen die je leverde om maar liefst 196 columns van groot formaat af te leveren!

 • Anthonie Taselaar

  arts niet meer practiserend, Boekelo

 • Els van Veen

  huisarts, Dalfsen

  Heel jammer dat na Luc Bonneux nu ook Bert Keizer stopt, wat mij betreft was het van beiden niet nodig geweest. Uw column vorige week in Trouw was ook ge-wel-dig:
  https://www.trouw.nl/zorg/een-vervelend-aspect-van-alle-discussies-over-het-griepvacci...n-er-zitten-harde-schreeuwers-aan-tafel~b53ede28/
  Ik heb genoten van uw columns.
  Bedankt daarvoor.

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  Dat is een buitengewoon groot verlies voor Medisch Contact.

  En Bert, je leeft nog, anders had er wel @hemelpoort of @petrusaanmelding achter je email adres gestaan, dus ik zeg dit niet vanuit het perspectief "over de doden niets dan goed".

  Je... mag er dus van uitgaan dat ik het meen. Bij het vertrek van Bonneux heb ik al een traantje gelaten en dat gaat nu weer gebeuren. Ik zal vanavond een borrel op je drinken.

  Ik, en vele met mij, hopen toch nog iets van je te horen (spreekwoordelijk dan, lezen is nog veel beter).

 • Els Jonker

  Arts M+G, jeugdarts, Deventer

  Heel hartelijk dank voor zoveel inzichtgevende en prikkelende columns. Heb ze allemaal gelezen, ook al bemoeide ik mij beroepsmatig met preventie en jeugd.

 • Dolf Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Bedankt Bert ! Je hebt mooi werk geleverd

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.